elenidfn@yahoo.com
Αν και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα προσβολής από τον ιό τουΔυτικού Νείλου στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Υγείας της ΠεριφερειακήςΕνότηταςΞάνθης δίνει οδηγίες σχετικά με τη νόσο, τον κίνδυνο, τους τρόπουςεκδήλωσηςκαι θεραπείας, ώστε ο πληθυσμός να είναι ενήμερος και να μπορεί άμεσανααντιληφθεί και να αντιμετωπίσει περίπτωση κρούσματος στην περιοχή μας.Τοτελευταίο κρούσμα εμφανίστηκε πέρυσι στη Δυτική Μακεδονία και τομεγαλύτεροπρόβλημα παρουσιάστηκε στην κεντρική Μακεδονία, ωστόσο στην δική μαςπεριοχή δεχρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ανάλογο περιστατικό. Ο προϊστάμενος τηςΔιεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας εξηγεί ότι: «μπορεί να μηνείχαμεκάποιο κρούσμα στην περιοχή μας, ωστόσο βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατίκανείςδεν μπορεί να προεξοφλήσει τι μπορεί να συμβεί. Άλλωστε, η πρόληψη καιηενημέρωση είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Από τις υπηρεσίες δεν έχεισημειωθείτίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, όμως έχουν λάβει οδηγίες ώστε νακινηθούνάμεσα και αποτελεσματικά σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποιο κρούσμα».
Το θέμα των κουνουπιών, που αποτελεί και το συχνότερο τρόπομετάδοσης της νόσου, έχει αρχίσει να απασχολεί τους κατοίκους τωνπαραθαλάσσιωνπεριοχών, λόγω της καθυστέρησης των ψεκασμών που κάνουν εντονότερογενικά τοπρόβλημα και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη νόσο.
Τρόπος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου
Ο ιός μεταδίδεται κύρια από το κοινό κουνούπι και σπανιότερα από τοαίμα (π.χ. μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις). Ο ιός δεν μεταδίδεται με τιςσυνήθειςκοινωνικές επαφές (π.χ. χειραψία, φιλί, σεξουαλική επαφή).
Εκδήλωση της νόσου
Υψηλότερο κίνδυνος νόσησης υπάρχει για τα άτομα άνω των 50 ετών καιγι’ αυτά που διαβιώνουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός.
Από τα άτομα που μολύνονται με τον ιό:
• 80% δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
• περί του 20% μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ίωσης για 3-10 ημέρες(π.χ. πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες αρθραλγίες)
• λιγότερο του 1% μπορεί να εμφανίσει σοβαρή μορφή της νόσου μεεκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα (π.χ. εγκεφαλίτιδα,μηνιγγοεγκεφαλίτιδα)
Θεραπεία – προφύλαξη
Δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή ή εμβόλιο για τον ιό WNV.
Η πρόληψη είναι το καταλληλότερο μέτρο αντιμετώπισης και γίνεται με:
• χρήση εντομοαπωθητικών, στο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, πουπεριέχουν μια εκ των παρακάτω ουσιών : 20-50% DΕΕΤ για ενήλικες, 10-30% DΕΕΤ για παιδιά,πικαρδίνη ήικαρδίνη, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, IR3535 (εντομοαπωθητικά με DΕΕΤαντενδείκνυται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών και με αιθέρια έλαιασε παιδιά μέχρι 3 ετών). Η χρήση όλων των εντομοαπωθητικών πρέπει ναγίνεταιπάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος.
• χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (π,χ. αεροζόλ, ταμπλέτες φιδάκι)
• απομάκρυνση του στάσιμου νερού (π.χ. από λεκάνες γλάστρες λάστιχα,υδρορροές), όπου εναποθέτουν τα κουνούπια τα αυγά τους
• χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα
• χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) στα ανοίγματα του σπιτιού
• χρήση ανεμιστήρων καικλιματιστικών
• κούρεμα γρασιδιού, θαμνών και φυλλωσιών
• χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για εξωτερικό φωτισμό.