marianaxan@yahoo.gr
Η πιοφτωχή περιφέρεια της χώρας είναι η περιφέρεια μας, καθώς τα στοιχεία της Ελληνικής ΣτατιστικήςΑρχής, καταγράφουντο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με14.945ευρώ και παρά το γεγονός ότι είναι η μοναδική περιφέρεια που εμφάνισε άνοδο του ΑΕΠ, έστω καικατά 0,1%!
Σεό,τι αφορά στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), το 2009, αυξήθηκεκατά 0,4%στο σύνολο της χώρας. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι περιφέρειεςτηςΑνατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Θεσσαλίας, ενώ μείωσησημειώθηκε στηνπεριφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Στο δευτερογενή τομέα, όπουσημειώθηκεμείωση της συμμετοχής στο σύνολο της ΑΠΑ από 18,1% σε 17,8%, τομεγαλύτερομερίδιο κατέχει η Αττική με 33,4% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με16,4%.
Οτριτογενής τομέας, που είναι ο μεγαλύτερος συγκριτικά τομέας (79,1% τουσυνόλου), παρουσίασε αύξηση στη συμμετοχή του στην ΑΠΑ σε σχέση με το2008, ενώοι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας κατέχουν το 61,7% τηςσυνολικήςΑΠΑ του τομέα.
-20%όλοι οικονομικοί δείκτες του νομού μας το 2010
Οπρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Ξάνθης κ. Βασίλης Σκαρλάτοςεπισημαίνεί ότι το γεγονός ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκηςβρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης με βάση τόσο τοπαραγόμενο όσοκαι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την καθιστά ευάλωτη και αυτό μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερουςκλυδωνισμούς σε κάθεαρνητική εξέλιξη. Ο κ. Σκαρλάτος υπογραμμίζει ότι το 2010 παρουσίασανκάμψη τηςτάξης του 20% όλοι οι οικονομικοί τομείς του νομού, με τονκατασκευαστικό τομέανα δέχεται για μια ακόμη χρονιά το μεγαλύτερο πλήγμα. Και επισημαίνειότι είναιάμεση ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, οι οποίες ασφυκτιούν απότηνέλλειψη ρευστότητας, ενώ απευθύνει έκκληση για μείωση του κράτους καιβελτίωσητου επιχειρηματικού κλίματος.
Τέλοςυπογραμμίζει ότι εφόσον αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα ψήγματαανάπτυξης οιμεγάλες επιχειρήσεις του νομού έχουν έτοιμα επενδυτικά προγράμματα προςυλοποίηση.