Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ερωτικό γαϊτανάκι με πολιτικό φόντο

Ερωτικό γαϊτανάκι με πολιτικό φόντο

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Ένα ερωτικό γαϊτανάκι πουμπλέκεται ανάμεσα σε με μια ελληνίδα φωτογράφο και ένα τούρκο παλαιστήσε μιαπεριρρέουσα ατμόσφαιρα όπου υποβόσκει το πολιτικό και κοινωνικόυπόβαθρο τηςσύγχρονης εποχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η ιστορία πουξετυλίγεταιστο βιβλίο «Ο Παλαιστής και ο Δερβίσης» με την πένα του συγγραφέαΘόδωρουΓρηγοριάδη, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο καφέ«Φίλοιστρον». «ΟΠαλαιστής και ο Δερβίσης» είναι το δέκατο βιβλίο του κ. Γρηγοριάδη ενόςκατ’εξοχή βορειοελλαδίτη συγγραφέα που κατάγεται από το Παλαιοχώρι Καβάλαςκαι ζειστην Αθήνα αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται κάθε τόσο στις Σέρρεςόπουδιοργανώνει σεμινάρια.
 
Δεν είμαι τουρκολάτρηςούτετουρκολάγνος …
…δήλωσε ο κ. Γρηγοριάδηςεξηγώντας την επιλογής του θέματος του βιβλίου του και την οπτική γωνίαμε τηνοποία προσεγγίζει την ερωτική ιστορία καθώς και το φόντο μέσα στο οποίοξετυλίγεται.Μιλώντας για το story σημειώνει: «Διαδραματίζεται όπως και ταπερισσότερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στην Θράκη. Η ιστορίαμιαςφωτογράφου η οποία είναι αθηναία και στα πανηγύρια των Σερρών γνωρίζειέναντούρκο παλαιστή, τον ερωτεύεται αλλά ταυτόχρονα μέσα απ’ αυτόν γίνονταικαιάλλες ιστορίες γιατί ο παλαιστής είναι διαθέσιμος ερωτικά για πολύ  άλλο κόσμο όπου εμπλέκεταιένας καθηγητήςοθωμανικής ιστορίας,  ένααθηναίοςβορειοελλαδίτης που θέλει να γίνει σούφη, εμπλέκεται ένα ερωτικόγαϊτανάκι αλλάσκοπός μου δεν ήταν μόνο αυτό αλλά να μιλήσω για τα σύνορα το πώς ταδιασχίζεικανείς, τι σημαίνει να είναι σήμερα κανείς τούρκος και έλληνας πωςγίνεται αυτήη συνδιαλλαγή μεταξύ τους και πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό θέτει πολλάπολιτικάκαι κοινωνικά ζητήματα μέσα από μια απλή τέτοια ιστορία που φαινομενικάείναιερωτική μόνο. Το βιβλίο μιλά για τη σύγχρονη Τουρκία και για τησύγχρονη Ελλάδαχωρίς να θέτει ζητήματα οριενταλισμού και εξωτισμού και μόνο γιαχαμένεςπατρίδες που ούτως ή άλλως είναι χαμένες κι όλους μας συγκινούν αλλάδενμπορούμε συνεχώς να μιλάμε γι αυτά που χάθηκαν αλλά για αυτά πουέρχονται καιτο βιβλίο θα μπορούσε να πει τι συμβαίνει ανάμεσα στις δύο χώρες».
 
Διάλογος μέσα από την Τέχνη
Επίσης ο κ. Γρηγοριάδηςυποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος διάλογος ανάμεσα στιςδύοχώρες και αυτός να γίνει μέσα από την τέχνη και όχι τόσο μέσα από τηνπολιτική:« Ο παππούς μου ήταν από τον Πόντο. Επισκέπτομαι αυτά τα μέρη. Δενείμαι ούτε τουρκοφάγος ούτε όμως τουρκολάγνος. Πιστεύω ότι και οι δύοπρέπει ναέχουμε ένα μόνιμο διάλογο και μέσα από τις τέχνες. Αυτά είναι που θαβοηθήσουνπερισσότερο ακόμη και από τις στεγνές πολιτικές . Οι λαοί είναι αυτοίπουσηκώνουν το βάρος μιας επανάστασης και αυτό είναι ένα μήνυμα πολύδυνατό».
 
Η βιβλιοπαρουσίαση
Το βιβλίο προλόγισε οδημοσιογράφος Θοδωρής Μπακάλης ο οποίος μίλησε με θαυμασμό για τονσυγγραφέακαι άνθρωπο Θόδωρο Γρηγοριάδη, εξέφρασε δε την άποψη ότι οι πνευματικοίάνθρωποι πρέπει να παίρνουν θέσεις, να αρθρώνουν πολιτικό λόγο και ναπερνούντέτοια μηνύματα μέσα από το έργο τους. Αποσπάσματα από το βιβλίοδιάβασαν μέλητης ΦΕΞ ενώ η έναρξη της παρουσίασης έγινε με την παρουσίαση ενόςντοκιμαντέρπου είχε ως θέμα την τελετουργία της πάλης σ ‘ ένα πανηγύρι των Σερρώνπουαποτέλεσε και το …λάκτισμα για τη συγγραφή του βιβλίου.
Το βιβλίο έχει 300 σελίδες καιεκδόθηκε από τις «Εκδόσεις Πατάκη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Παυλίδης: «Οι επιτροπές του κ. Γιαννακίδη, η διαρκής παραπομπή των προβλημάτων στις καλένδες»

Τώραπου η κοινωνία μας βρίσκεται σεαναβρασμό, οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ακραίες δυσ…