elenidfn@yahoo.com
Μία μακρά επιθυμία και επιδίωξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο καιτου πανεπιστημίου της πόλης μας, ικανοποιείται εντός των ημερών με τηνδρομολόγηση σύναψης Μνημονίου Συνεργασίας, ανάμεσα στο δήμο Ξάνθης καιτηνΠολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης, σε μίαπροσπάθεια ναενταχθεί και το πανεπιστήμιο στα έργα ανάπτυξης της πόλης μας,συμβάλλοντας μετεχνογνωσία, φρέσκιες ιδέες και κάθε είδους άλλη υποστήριξη.
Οι επαφές για την ευόδωση αυτής της συνεργασίας που βρίσκεται «στασκαριά» ξεκίνησαν μεταξύ του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. ΧρήστουΜούρκακαι του Αντιπρύτανη του ΔΠΘ κ. Βασίλη Τουρασή και είναι έτοιμη να τεθείσεεφαρμογή. Οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρώ έχουν οριστεί και στοεπικείμενοδημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος της Ξάνθης, κατόπιν εισήγησης του κ.Μούρκα, θαζητήσει την εξουσιοδότηση του Σώματος, για να προβεί στην υπογραφή τουΜνημονίου.
Στη φιλοσοφία του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο δήμο Ξάνθης καιτο ΔΠΘ είναι μία επικοινωνία και συνεννόηση εφ’ όλης της ύλης, μεπροτεραιότητασε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και πολιτισμού. Στη διεργασία θαπεριληφθούνκαθηγητές και φοιτητές, ώστε για παράδειγμα μια ομάδα εργασίας νααναλαμβάνειτην τεχνική μελέτη για ένα κτίριο της Παλιάς Πόλης και αυτή ναδιεκδικεί ταποιοτικά κριτήρια της unescoκαι την υπαγωγή σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Στόχος είναι ηστοχευμένησυνεργασία και ο συντονισμός», σημειώνει ο κ. Μούρκας.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο είναι να δημιουργηθείένα δίκτυο επαφών, ανάμεσα στην τεχνική Υπηρεσία του δήμου με όλουςτους φορείςπου κατά περίπτωση μπορεί να εμπλακούν (ΤΕΕ, τουρισμός κ.ά), ώστε ναεπιτευχθούν συνεργασίες και ο καλύτερος συντονισμός.
Απώτερος στόχος είναι ο δήμος Ξάνθης να ενταχθεί στο Σύμφωνο τωνΔημάρχων των Βρυξελλών που αποτελεί ένα εργαλείο 100% χρηματοδότησης,τόσο τηςμελέτης όσο και των έργων για οικονομικά ασθενέστερους δήμους τηςΕυρώπης.
«Σε προτεραιότητα θέτουμε την υπογραφή του Μνημονίου και στησυνέχεια θα ιεραρχήσουμε τις επόμενες δράσεις και τα σχέδια», τονίζει οαντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών.
Μετά από αυτή την πρώτη επαφή που οδηγεί στην υπογραφή του ΜνημονίουΣυνεργασίας ιδιαίτερη σημασία έχει να καταφέρει αυτός ο θεσμός να έχειουσιαστικές αρμοδιότητες και να παράξει έργο με τη συμβολή όλων τωνδυνάμεωντου πανεπιστημίου, που κρίνονται ως ιδιαίτερης βαρύτητας, τόσο για τηνανάπτυξητου δήμου, όσο και για το εύρος και την αποτελεσματικότητα τωνερευνητικώνδραστηριοτήτων της Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία σε μία περιοχή όπως ηΞάνθηέχει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στήριξης και παροχής τεχνογνωσίας, μεαναφοράτόσο στη διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλης, όσο καισεποικίλα άλλα έργα ενεργειακής και περιβαλλοντικής φύσης.