marianaxan@yahoo.gr
Ιδιαίτερο προβληματισμό επιφέρει στην ευρωπαϊκή κοινότητα ηπαρατηρημένη μεγάλη θνησιμότητα των μελισσών καθώς είναι γνωστή ηκαθοριστικήσυμβολή τους στην επικονίαση των φυτών και κατά συνέπεια το θέμα έχει προεκτάσειςσε ολόκληρη τηδιατροφική αλυσίδα. Σύμφωνα με τις εξηγήσειςπου έχουν δοθεί στο παγκόσμιο πρόβλημα οι αρρώστιες, τα φυτοφάρμακα καιτατοξικά εντομοκτόνα επηρεάζουντον χρόνοζωής μιας μέλισσας, ενδεχομένως και η προσαρμογή στις νέες κλιματικέςσυνθήκεςαλλά και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Επίσης σύμφωνα με μια μελέτη,οιμέλισσες που τρέφονται με τη γύρη πολλών και διαφορετικών φυτών είναισεκαλύτερη υγεία από αυτές που τρέφονται με τη γύρη ενός μόνο φυτού.
Ανησυχητικό φαινόμενο – Χρήζει λήψη μέτρων
Το θέμα έχειαπασχολήσει τονευρωπαίο επίτροπο για θέματα υγείας και κατανάλωσης, Τζον Νταλί, όμωςμέχριστιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανεπαρκείς όσες εξηγήσεις δόθηκανως τώρακαι ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για το φαινόμενο, που είναι ιδιαίτεραδιαδεδομένο στην ΕΕ. Επίσης εξετάζονται μέτρα επιμήκυνσης της ζωής τωνμελισσώντα οποία θα ενταχθούν στη νομοθεσία για την υγεία των ζώων -πουπροβλέπεται ναείναι εφαρμόσιμη το 2012. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα σχετικάστοιχείαστην ΕΕ υπάρχουν κάπου 700.000 μελισσοκόμοι, το 97% των οποίων όμως δενείναιεπαγγελματίες. Η συνολική παραγωγή μελιού αγγίζει τους 200.000 τόνουςετησίως.
Στην Ξάνθη οι μέλισσες πεθαίνουν από νοσεμίαση
Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά οι μελισσοκόμοι της Ξάνθης αντιμετωπίζουνέντονο το φαινόμενο της μείωσης των πληθυσμών στις κυψέλες γεγονός πουτοαποδίδουν στην ρήψη νικοτειοειδών στα βαμβάκια και στα καπνά. Οπρόεδρος τουΜελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ξάνθη «Αρισταίος» κ. ΠαναγιώτηςΚαραπαναγιωτίδηςεπισημαίνει ότι η καταστροφή είναι μεγαλύτερη στους μελισσοκόμους πουείχαν τιςκυψέλες τους κοντά σε βαμβάκια: «Οι αγρότες έκαναν μεγάλη ρήψηνικοτετινοειδώνσε βαμβάκια και καπνά και πολλοί δεν τηρούν τις οδηγίες για ψεκασμούςτη νύχτα.Όσοι πρόλαβαν και πήραντα μελίσσια τουςνωρίς μπορεί να τα σώσουν. Κάποιοι φοβούνται ότι δεν θα ξεχειμωνιάσουν.Πεθαίνουν από νοσεμίαση. Είναι μια ασθένεια που τα καταστρέφειολοσχερώς. Αντιμετωπίζουμεμεγάλο πρόβλημα και έχουμεμείωση του αριθμού των μελισσών και κατά συνέπεια του μελιού και τωνπροϊόντωντου».
Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από έρευνατου ΑΠΘ πρότεινε στους μελισσοκόμους για την ανιτμετώπιση τηςνοσεμίασης τηχρήση θυμόλης, μια ουσία με βάση το θυμάρι που δεν αφήνει υπολείμματαστο μέλικαι συμπεριλαμβάνεται στον κανονισμό για την βιολογική γεωργία.
Το ξακουστό μέλι της Ροδόπης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο συνεταιρισμός πουαριθμεί 324 μέλη η παραγωγή μελιού στο νομό μας είναι 30 – 35 τόνουςενώ ηκατανάλωση φτάνει στους 80 τόνους: «Ο νομός μας εισάγει μέλι καιδυστυχώς απότα γειτονικά κράτη ενώ εδώ εμείς έχουμε το καλύτερο μέλι. Το μέλι τηςΡοδόπηςείναι ξακουστό από αρχαιοτάτων χρόνων και μόνο εμείς δεν το γνωρίζουμε.ΗΡοδόπη έχει σπάνια φυτά και το μέλι είναι ιδιαίτερα πολυσύνθετο».
Ο κ. Καραπαναγιώτίδης τόνισε επίσης ότι από το συνεταιρισμό έχουνγίνει κάποιες προσπάθειες να χαρακτηριστεί το μέλι της Ροδόπης προστατευόμενο «ΠροϊόνΟνομασίας Προέλευσης»(Π.Ο.Π.) όμως δεν τελεσφόρησε καθώς ο συνεταιρισμός δεν είναιοργανωμένος και ηδιαδικασία είναι πολυδάπανη: «Είναι γεγονός ότι η μελισσοκομία στο νομόμαςστην μεγάλη πλειοψηφία δεν αποτελεί κύριο επάγγελμα. Ο νέος νόμος πουμαςεπιβάλλει να κόβουμε αποδείξεις πλήττει αυτούς που δεν το έχουν κύριοεπάγγελμακαι είναι σχεδόν οι περισσότεροι, γιατί είναι δύσκολο να στηρίξει τοεισόδημάτου μόνο στην μελισσοκομία. Προσπαθήσαμε να κινήσουμε τη διαδικασία μετονΦορέα Διαχείρισης της Ροδόπης, της αναγνώρισης ΠΟΠ για το μέλι τηςΡοδόπης πουείναι εξαιρετικό όμως δεν είχαμε στήριξη από πουθενά. Πρόσφατααντιμετωπίσαμεπρόβλημα με το Δασαρχείο. Δεν μας άφηναν να βάλουμε τα μελίσσια μαςστηνΠαναγία. Είπαν ότι θα κάνουν μελισσοκομικό πάρκο όμως και αυτόσταμάτησε. Είναικρίμα γιατί είναι ένα τοπικό προϊόν που αν το αναδείξουμε και τοπροβάλλουμεσωστά θα είναι ένα πλεονέκτημα για το νομό μας».
Ιδού η Ροδόπη ιδού και το μέλι της!
Και ίσως θα’ ταν μια καλή ιδέα να συμπεριληφθεί το μέλι της Ροδόπηςως τοπικό προϊόν στο «καλάθι των τοπικών προϊόντων της ΑΜΘ» πουπρόκειται ναεξαγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης στην επίσκεψήτου στηνπεριφέρειά μας.