Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
Η οικονομική κρίση δε στάθηκε απλώς να κοιτάζει τις βιτρίνεςτων βιβλιοπωλείων, αλλά… μπήκε και μέσα σε αυτά, αφού ήδη σημειώνεταισημαντικήπτώση της τάξης του 28% από τις αρχές του έτους στις πωλήσεις τωνβιβλίων.Παρότι ο ΦΠΑ…σεβάστηκε το βιβλίο και η τελική τιμή του από 4,5%ορίστηκε στο 5%και τελικά θα είναι από τις χαμηλότερες που θα υποστεί ο Έλληναςκαταναλωτήςωστόσο «συγκρατημένοι» είναι οι βιβλιόφιλοι όπως μας λένε δύοιδιοκτήτεςβιβλιοπωλείων της πόλης ο κ. Ανδρέας Καφετζής του βιβλιοπωλείου«Παπασωτηρίου»και ο κ. Μιχάλης Σπανίδης του «Οίκου Σπανίδη». Να σημειώσουμε ότι απότις 15 Μαρτίου,ένα βιβλίο το οποίο κόστιζε 20 ευρώ και 90 λεπτά -είναι η μέσηβιβλιοπωλικήτιμή του ελληνικού βιβλίου- με την αύξηση του ΦΠΑ πωλείται πλέον προς21 ευρώ.Κατά κοινή παραδοχή εκδοτών, βιβλιοπωλών και αναγνωστών, το βιβλίοεξακολουθείνα είναι από τα πιο φθηνά (πολιτιστικά) αγαθά.
Δεν διαβάζουν οιΞανθιώτες
«Η κρίση χτύπησε και το χώρο του βιβλίου. Είναι πολύσυγκρατημένη η αγορά από τον Φεβρουάριο. Συνήθως το καλοκαίρι με τιςδιακοπέςυπήρχε αύξηση στην αγορά βιβλίων. Όμως τώρα αυτό που παρατηρούμε είναιότι οκόσμος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάει διακοπές. Υπάρχειβεβαιωμένα μιακαθίζηση στην αγορά του βιβλίου απόρροια μια κακής ψυχολογίας. Όλη αυτήηκατάσταση με τις συνεχόμενες αυξήσει έχει ενσπείρει τη φοβία και παρότιτοβιβλίο δεν έχει αυξηθεί και θεωρείται φτηνό αγαθό και ποιοτικόσυγχρόνως έχειπληγεί», επισημαίνει ο κ. Σπανίδης.
Αναφορικά με το αναγνωστικό κοινό της Ξάνθης ο κ. Σπανίδηςτονίζει ότι γενικά ο Ξανθιώτης δεν διαβάζει …και ότι αυτό οφείλεται στογεγονόςότι δεν υπήρχε μια πολιτική στο χώρο του βιβλίου ώστε να μπορέσει ναλειτουργήσει σαν φυτώριο βιβλιόφιλων και να δημιουργηθεί έτσι η κρίσιμημάζατων αναγνωστών: «Στην Ξάνθη δεν υπήρξε ποτέ πολιτική στο χώρο τουβιβλίου.Υπήρχε μόνο μια βιβλιοθήκη που έστησε ο Στέφανος Ιωαννίδης. Γι’ αυτόπροσπαθούμε και με την συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και μεάλλεςπρωτοβουλίες να παρουσιάσουμε βιβλία, να φέρουμε τους Ξανθιώτες κοντάστοβιβλίο, να νιώσουν τη χαρά της ανάγνωσης, της γνώσης».
Τέλος σημειώνει ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια στροφήτων βιβλιόφιλων σε βιβλία αυτοθεραπείας , αυτοβελτίωσης γενικότερα σεβιβλίαψυχολογικού περιεχομένου και αυτό έχει τη σημασία του.
Συγκρατημένοι οιβιβλιόφιλοι
Ακριβώς με τα ίδια λόγια περιέγραψε την κατάσταση στο χώροτου βιβλίου και ο κ. Καφετζής. Μίλησεγια συγκράτηση παρότι υπάρχει ενδιαφέρον και από παιδιά που θέλουν ναδιαβάσουνστις διακοπές τους , σε γυναίκες που διαβάζουν συγκεκριμένα βιβλία,«πιοεύπεπτο» όπως τα χαρακτήρισε: «Είναι συγκρατημένοι οι βιβλιόφιλοι…Τοβλέπεις καιτο συγκρίνεις με άλλες εποχές…Παρότι οι γονείς δεν χαλούν χατίρια σταπαιδιάτους ειδικά σ’ ότι αφορά τα βιβλία. Το ευοίωνο είναι ότι υπάρχει ένασταθερόβιβλιόφιλο κοινό που ενημερώνεται, ενδιαφέρεται, αγοράζει και κυρίωςδιαβάζει…Σε μια ιντερνετική εποχή κάποιοι επιμένουν να έχουν φίλο τοβιβλίο.Είναι προσιτό στην τιμή και συνάμα ποιοτικό δώρο».
Δημοφιλή βιβλία σεάντρες και γυναίκες της πόλης μας
Ο κ. Καφετζής μας είπε ποια βιβλία διαβάζονται αυτό τονκαιρό.
Στις γυναίκες πολύ δημοφιλές είναι το «Τελευταίο τσιγάρο»της Λένας Μαντά, ‘Δωροθέα Ντερόν» του Πολυράκη, της Ε. Διβάνη «Έναπεινασμένοστόμα».
Οι άντρες προτιμούν βιβλία με πολιτικό περιεχόμενο. Έτσιυπάρχει ζήτηση τουβιβλίου του ΑχμέτΝταβούτογλου: «Στρατηγικό βάθος», του Νίκου Κοτζιά: «Εξωτερική πολιτικήτηςΕλλάδος», του Πέτρου Παπακωνσταντίνου:»Επιστροφή στο μέλλον» και τουΣτέλιουΡάμφου: «Το αδειανό και το τίποτε»
Εν αναμονή τωνκουπονιών
Στο μεταξύ όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο η Εργατική Εστίαμοίραζε κουπόνια των 16 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για την αγορά βιβλίων.Τακουπόνια μοιράζονται τον Απρίλιο και οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητανακάνουν τις αγορές τους από τα βιβλιοπωλεία που ήταν συμβεβλημένα με τηνΕργατική Εστία. Όμως φέτος ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για τακουπόνιακαι όπως μας πληροφορεί ο διευθυντής της Εργατικής Εστίας κ. Λεμονίδης:«…ακόμητα περιμένουμε …Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα δοθούν από το ΥπουργείοΕργασίας».