Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ελέγχους και στην Περιφέρεια ζητούν οι πρατηριούχοι

Ελέγχους και στην Περιφέρεια ζητούν οι πρατηριούχοι

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Την επιχείρηση, το κύρος και τοπροϊόν τους προσπαθούν να διαφυλάξουν οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρώνκαυσίμων,με τις καταγγελίες από μέρους της ίδιας της Πανελλήνιας ΟμοσπονδίαςΠρατηριούχων για τοποθέτηση συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας στιςαντλίες απόμέρους ορισμένων βενζινοπωλών με σκοπό να αποκομίζουν οικονομικό όφελοςξεγελώντας τους καταναλωτές. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για κυκλώματα πουείναισυνδεδεμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στιςαντλίεςπρατηρίων για να επηρεάζουν ελλειμματικά την παραδιδόμενη ποσότητα,διαπίστωσηπου έχει προκύψει από σωρεία πληροφοριών που διακινούνται στην αγοράκαυσίμων,και από καταγγελίες καταναλωτών που έπεσαν θύματα ελλειμματικών αγορών.
Μετά την καταγγελία το υπουργείοΑνάπτυξης στους σποραδικούς ελέγχους που διενήργησε διαπίστωσε δύοτέτοιουςπαράνομους μηχανισμούς  καιγι’ αυτόζήτησε από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότηταςνα βρειτρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρείακλίμακα,σε βάρος των καταναλωτών, των λειτουργούντων στα πλαίσια τηςνομιμότηταςπρατηρίων υγρών καυσίμων και της απώλειας δημοσίων εσόδων από τηνεκτεταμένη φοροδιαφυγή.Παράλληλα, προανήγγειλε αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τέτοιακρούσματα, μεποινές όπως είναι η αναστολή λειτουργίας πρατηρίων που παρανομούν, έωςκαιοριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικώνπροστίμων.
 
Ελέγχους και αυστηρή τιμωρίατου δόλου, ζητά το σωματείο των βενζινοπωλών της Ξάνθης
Για ένα γενικό φαινόμενοπαραβατικότητας που παρατηρείται κατά κύριο λόγο στην Αττική τουςτελευταίουςμήνες, κάνει λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών πρατηρίων υγρώνκαυσίμωνΞάνθης κ. Γιάννης Σιούτας, ο οποίος μας ενημερώνει ότι το θέμα έχεικαταγγείλειαπό το καλοκαίρι η Ομοσπονδία. «Εμείς έχουμε ζητήσει αφενός αυστηρήτιμωρία τουπρατηριούχου όταν διαπιστώνεται σκοπιμότητα και ελέγχους και στηνΠεριφέρειαχωρίς προειδοποίηση, ώστε να αποκαλυφθούν αν υπάρχουν τέτοια φαινόμενακαιεκτός Αθηνών», σημειώνει ο κ. Σιούτας, ο οποίος κάνει διαχωρισμό μεταξύαμέλειας και δόλου, εξηγώντας: «άλλο να πάθει κάποια βλάβη η μηχανικήαντλίακαι να μην το αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης μέσα σε λίγες ημέρες –αν καιείναιυποχρεωμένος να το ελέγχει καθημερινά- και άλλο να το κάνει σκόπιμα,επιδιώκοντας παράνομο κέρδος. Σε αυτή την περίπτωση, όχι πρόστιμο καιαναστολήλειτουργίας. Εμείς έχουμε ζητήσει την αυστηρότερη κύρωση της οριστικήςπαύσης».Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του συλλόγου της Ξάνθης συμβουλεύει τουςκαταναλωτές που προτιμούν τα πρατήρια που γνωρίζουν και έχουν αναπτύξειμιακαλή επαγγελματική σχέση, χωρίς να έχουν ως μοναδικό κριτήριο τηνφθηνότερητιμή.
 
Όπου δεν πίπτει νομιμότητα,πίπτει πλαφόν…
Τον ανήφορο έχει πάρει η τιμή τουπετρελαίου και της βενζίνης, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε καταναλωτέςκαιπρατηριούχους, καθώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και μιλούν γιαεκτόξευσητιμών. Μάλιστα, η ανησυχία των πρατηριούχων συνίσταται περισσότερο στογεγονόςότι η τιμή αγοράς δε διακυμαίνεται αναλογικά με την τιμή πώλησης,πράγμα πουφυσικά δημιουργεί υπόνοιες κερδοσκοπίας. «Σήμερα για παράδειγμα ηδιυλιστηριακήτιμή ήταν 95 λεπτά, αλλά η τιμή πώλησης δεν ήταν υψηλότερη όταν ήταν100λεπτά», αναφέρει ο κ. Σιούτας, υποστηρίζοντας ότι «ρεγουλάρισμα» τηςαγοράς θαπροκύψει μόνο με την επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια, που ναι μεν είναικατάτων αρχών της ελεύθερης αγοράς, αλλά οπωσδήποτε απαιτείται δεδομένηςτηςκατάστασης που επικρατεί. Ήδη οι καταναλωτές δείχνουν να έχουν αλλάξειάρδηντις συνήθειές τους, περιορίζοντας ταχύτητα, ποσότητα και μετακινήσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ισχύει για ένα ακόμη μήνα η περαίωση

Ανάσα για τους επαγγελματίες που έχασαν την περαίωση – το φορολογικό κλείσιμο των βιβλίων …