Στην Ξάνθη ο Βρετανός πρέσβης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Την επίσκεψή του σε Μακεδονία και Θράκη ξεκίνησε από τηνΞάνθη ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Δρ Ντέιβιντ Λάντσμαν,οοποίος επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας το δήμαρχο της πόλης κ. ΜιχάληΣτυλιανίδη και στη συνέχεια συναντήθηκε με το νομάρχη κ. ΓεώργιοΠαυλίδη, ενώ ηατζέντα της ημέρας περιλάμβανε και επαφές με εκπροσώπους τηςμειονότητας καιάλλους φορείς.
Ο κ. δήμαρχος τον υποδέχθηκε στο γραφείο του στις 9 το πρωίστο δημαρχιακό μέγαρο, όπου και ο κ. πρέσβης, αφού εξέφρασε τις θετικέςτουεντυπώσεις από τον οικισμό της Παλιάς Πόλης, ζήτησε να μάθει για τηνοικονομία,τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τον πληθυσμό και τους πολίτες του δήμουμας.
Στις δηλώσεις του σε πολύ καλά ελληνικά πληροφόρησε τουςδημοσιογράφους ότι ξεκίνησε μία εβδομάδα επισκέψεων σε πόλεις τηςΜακεδονίαςκαι της Θράκης, με σκοπό να γνωρίσει και άλλες περιοχές πέραν τηςπρωτεύουσας,να ενημερωθεί για την οικονομική κατάσταση και τις αναπτυξιακέςπροοπτικές κάθεπεριοχής. Για την Ξάνθη σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πόλη όμορφηπόλη πουπρέπει να έχει πολλές δυνατότητες στο μέλλον και ενδιαφέρομαι ναπαρακολουθήσωτι θα γίνει», ωστόσο θεώρησε πρώιμη μια συγκεκριμένη συζήτηση επί τωνπιθανώνσυνεργασιών, προτού προβεί σε κάποια επαφή με Βρετανούς επιχειρηματίες.
Ο κ. δήμαρχος τον καλωσόρισε, σημειώνοντας ότι η τελευταίαφορά που ο κ. Λάντσμαν βρέθηκε στην πόλη μας ήταν πριν 20 χρόνιαπερίπου ωςμέλος τότε της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα. «Τον ενημέρωσα για τηνπόλη τηςΞάνθης. Συζητήσαμε για θέματα οικονομικά, ανάπτυξης και πολιτισμού,γιατίέχουμε και μία συνεργασία σε τέτοιας μορφής θέματα, και από την πλευράτου ο κ.πρέσβης είπε τα καλύτερα για την πόλη μας,από τα λίγα που είδε, και μεσυνεχάρησαν εκπρόσωπο των ξανθιωτών διότι διατηρούμε την Παλιά Πόλη της Ξάνθης,κάτιπου το θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό».
Μία ακόμη ενημερωτική συζήτηση ακολούθησε στο γραφείο τουνομάρχη, όπου ο κ. Παυλίδης του πρόσφερε δύο βιβλία για τη Θράκη και οκ.Λάντσμαν από την πλευρά του «το αντάλλαξε» με ένα κάδρο με την οικίατουΕλευθέριου Βενιζέλου στην Αθήνα, όπου σήμερα στεγάζεται η Βρετανικήπρεσβεία.
Ο κ. νομάρχης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η συζήτησηστράφηκε γύρω από θέματα νομού και περιφέρειας με αντικείμενο ζητήματαανάπτυξης, προοπτικών, διεθνών συνεργασιών, οικονομίας –τόσο σεπρωτογενή όσοκαι σε μεταποιητικό τομέα- καθώς και για την προοπτική του Καλλικράτη,για τονοποίο ο κ. Παυλίδης του εξέφρασε τη γνώμη του ότι βλέπει με αισιοδοξίατο νέοθεσμό που, παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσει στην αρχή, μπορεί ναδημιουργήσει ανάχωμα στην οικονομική κρίση.
Σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι συνομιλητές ήταν ότι η Ευρώπηαλληλοεπηρεάζεται και τα κράτη- μέλη έχουν κοινούς δρόμους, όπότε, όπωςείπε οκ. νομάρχης: «η μία χώρα ωφελείται όταν η άλλη πηγαίνει καλά καιζημιώνεταιόταν η άλλη αποσταθεροποιείται» και σχολίασε στο τέλος ότι «οι ιστορικάκαλοίκαι άρρηκτοι δεσμοί των δύο χωρών, Ελλάδας και Βρετανίας, συνεχίζονταικαιβοηθούν ώστε τέτοιες συναντήσεις να πραγματοποιούνται σε θερμό κλίμα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιτέλους χιόνια!

Το έστρωσε για τα καλά στα ορεινά του νομού μας, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες το πρωί…