Πίσω στα καυσόξυλα και στις σόμπες

0

 ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
 
 
Οι εποχές που η οικογένεια μαζεύονταν γύρω από τηνεστία,  τη φωτιά,  και η φαντασία των παιδιώνέπλαθε μυθικάτέρατα από τις πύρινες γλώσσες της φωτιάς του τζακιού ή της ξυλόσομπας,ακούγοντας τα παραμύθια της γιαγιάς, δενέχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η ακρίβεια, η τιμή του πετρελαίου και οιφουσκωμένοι λογαριασμοί
της ΔΕΗ και η  φημολογίαπερί εξίσωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης από φέτος δεν αφήνουνπολλάπεριθώρια στους καταναλωτές που κατοικούν σε χωριά του νομού μας ή σεμονοκατοικίες και μικρές πολυκατοικίες στην Ξάνθη,  πουπλέον λαμβάνουν μέτρα και επιστρέφουνακόμη και στις παραδοσιακές ξυλόσομπες για να αποφύγουν το «κραχ» στονοικογενειακό τους προϋπολογισμό. Η οικονομική κρίση, η αλματώδης αύξησητηςτιμής του πετρελαίου τα 3 τελευταία χρόνια, έχουν στρέψει πολλούς πολίτες τις εναλλακτικές μορφέςθέρμανσης.
 
Πίσω στις ξυλόσομπες…
Πιο συγκεκριμένα ολοένα και περισσότεροι στα χωριά πουπαραπέταξαν τις παλιές ξυλόσομπες στις αποθήκες τους για να πάρουν«πετρελαίου»τις επαναποθετούν αν είναι σε καλή κατάσταση ή αρχίζουν την έρευνααγοράς γιατην προμήθεια καινούργιων ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί ιδιαίτερα σεμονοκατοικίεςπου ενδιαφέρονται να μετατρέψουν τον λέβητά τους από πετρελαίου σεκαυσόξυλων.  
Την τάση αυτή την επιβεβαιώνουν οι ξυλέμποροι στο νομό μας που γίνονταιαποδέκτες ολοένα και περισσότερων ενδιαφερομένων για την αγοράκαυσόξυλων γιατο τζάκι ή για τις σόμπες αλλά και καταστηματάρχες που πωλούνξυλόσομπες.
 
Και συμφέρει και δενρυπαίνει…
 Εκτός αυτών πουαποφασίζουν να στραφούν στην ξυλόσομπα και στο τζάκι για οικονομικούςλόγουςυπάρχουν και κάποιοι άλλοι που βαδίζουν με οικολογική συνείδηση αφού ηκαύσητων ξύλων θεωρείται ως ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους θέρμανσηςχωρίςρύπους για το περιβάλλον.
Το «Ε» έκανε μια έρευνα στην αγορά καυσόξυλων προκειμένου ναδιερευνήσει τις τιμές και το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Ο ξυλέμπορος κ. Φερεσιάδης Γιώργος(3ο χιλιόμετρο Ξάνθης – Λάγος) επιβεβαιώνει τησυνεχώς αυξανόμενηζήτηση, κυρίως από τα χωριά του κάμπου που άρχισαν τις προμήθειες σεξύλα.Επίσης τονίζει ότι υπάρχει μια τάση να μετατρέπουν το λέβητα απόπετρελαίου σεξύλων κυρίως αυτοί που κατοικούν σε μονοκατοικίες ή σε μικρέςπολυκατοικίες (2– 3 διαμερισμάτων). «Είναι γεγονός ότι σε σχέση με το πετρέλαιο συμφέρει το ξύλο. Κάποιος που θακάνειμετατροπή του λέβητα σε ένα χρόνο μέσα θα κάνει απόσβεση του καυστήρακαι τωνξύλων που αγόρασε.11 λεπτά στοιχίζει το κιλό το ξύλο και με 5 τόνουςδηλαδή με550 ευρώ βγάζεις το χειμώνα ζεσταίνοντας όλο το σπίτι. Αν καιςπετρέλαιο θέλειςαπό 1500 – 2000 ευρώ».
Τα ξύλα που πωλούνται για καυσόξυλα είναι από δρυ , οξιά (5λεπτά φτηνότερο) και γάβρος και οι ξυλέμποροι είτε τα προμηθεύονται μεδημοπρασία από το δασαρχείο Ξάνθης είτε τα εισάγουν από τη Βουλγαρία. Οξυλέμπορος κ. Σαλαχίδης Κοσμάςέχει  την επιχείρησήτου στη Γενισέα. Κιαυτός πουλά με 11 λεπτά το κιλό τα ξύλα: «Υπάρχει ζήτηση. Στην πόληζητάνεμικροποσότητες αυτοί που έχουν τζάκια, επειδή και δεν έχουν και αποθηκευτικούς χώρους. Αλλά απ’ τα χωριάτώρα είναι ηεποχή που κάνουν παραγγελίες. Το ξύλο συμφέρει. Στο πετρέλαιο πληρώνειςτετραπλάσια για να ζεστάνεις τον ίδιο χώρο…».
 
Προσοχή στιςεισαγόμενες ξυλόσομπες
Η κα ΧρυσούλαΓρηγορίου είναι ξυλέμπορος καιπρόεδρος του συνεταιρισμού ξυλεμπόρων που αριθμεί 23 μέλη.
Οι τιμές που έχει ο συνεταιρισμός είναι 12 λεπτά το κιλό γιατα εγχώρια καυσόξυλα και 11 για τα βουλγάρικα: «Οι τιμές είναι εδώ και3 χρόνιαστάσιμες. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο κόσμος ολοένα καιστρέφεται στιςσόμπες.  Ειδικά σταχωριά που κυρίωςμένουν οι συνταξιούχοι…με τις περικοπές στη σύνταξή τους οι άνθρωποιξαναβάζουντην ξυλόσομπα ζεσταίνουν ένα ή δύο δωμάτια και μαγειρεύουν κιόλας σ’αυτή χωρίςνα καίνε και ρεύμα. Ξαναγυρνάμε σε παλιές εποχές …Αλλά αυτό που πρέπεινα πούμεείναι ότι το ξύλο δεν ρυπαίνει όπως το πετρέλαιο, είναι οικολογική λύσηκαι ηζέστη που παρέχει είναι πιο υγιεινή και πιο πλούσια. Αλλά να προσέχει οκόσμοςστην επιλογή των θερμαστρών. Να μην καταφεύγει σε φτηνές θερμάστρες πουέρχονται από Βουλγαρία γιατί και εγγύηση δεν έχουν και πολλές φορέςείναιαμφιβόλου ποιότητας και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Να προτιμούντηντοπική αγορά που μπορούν ν’ απευθυνθούν και για συντήρηση».
 
Την τιμητική τους οιξυλόσομπες…
Ο κ. Βασίλης Τερλεμέςείναι 80 χρονών και μάστορας στις ξυλόσομπες. Διατηρεί εργαστήρι πουτιςφτιάχνει και κατάστημα επί της Καραολή που τις πουλάει. Έμαθε την τέχνηαπόμάστορα και εκπαίδευσε και το γιο του. 60 χρόνια τώρα είναι ειδικόςστηνξυλόσομπα Τις κατασκευάζει από εμαγιέ και από μαντέμι και από άλλαυλικά.Ειδικά οι μαντεμένιες είναι κομψοτεχνήματα: «Μας έχουν κυριολεκτικάτρελάνει. Οκόσμος συνέχεια ρωτάει τιμές. Αυτή την εποχή έχει μεγάλη κίνηση τοκατάστημάμας . Έχουμε πολλών ειδών σόμπες. Οι τιμές κυμαίνονται από 100 – 350ευρώ. Ηξυλόσομπα συμφέρει και εκεί που έχει πάει το πετρέλαιο …είναι λύση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπό του μηδενός όλος ο νομός

Υπό του μηδενός βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ξάνθης, χιόνια παρατηρήθηκαν στα ο…