Οι δήμαρχοι της Περιφέρειας

0

span style=””>Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Και αφού όλοι συγκεντρωνόμαστεκάτω από την ίδια σκέπη της Περιφέρειας στην εποχή του Καλλικράτη, δενείναιμόνο ενημερωτικό αλλά και ουσιαστικό το ενδιαφέρον για τις εξελίξειςκαι τιςνέες δημοτικές αρχές των δήμων των νομών της Περιφέρειας που προέκυψαναπό τιςπρόσφατες εκλογές. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα είχε όλα: πέντεδημάρχουςπου προέκυψαν από την πρώτη Κυριακή, δύο γυναίκες επικεφαλής συνδυασμών–πουκαμία δεν κατάφερε τη νίκη- ανατροπές και κόντρες στήθος με στήθος,χωρίς καμίαωστόσο να πλησιάζει το θρίλερ που έζησαν οι δημότες της Ξάνθης το βράδυτηςΔεύτερης Κυριακής με το Μιχάλη Στυλιανίδη και το Χρίστο Πούλιο.
 
Οι μητροπολιτικοί δήμοι
Έκπληξη αποτέλεσε η εκλογή τουΚυριάκου Χαρακίδη στο δήμο της Δράμας, ο οποίος υποστηριζόμενος από τοΠΑΣΟΚ,αλλά και έχοντας πετύχει ευρύτερη συναίνεση από τις δυνάμεις τηςαριστεράςκατάφερε να ανατρέψει το κλίμα και να πετύχει ανατροπή στο γειτονικόδήμο,καταφέρνοντας για πρώτη φορά να ξεπεράσει τον υποψήφιο της ΝΔ και νακερδίσειτις εκλογές. Ο συνυποψήφιός του Θωμάς Μαργαρίτης προηγούνταν 11 μονάδεςστονπρώτο γύρο, αλλά τελικά ηττήθηκε με 49,08% έναντι 50,92% του ΚυριάκουΧαρακίδη.
Συνεχίζει στο δήμο της Καβάλας οδήμαρχος Κωνσταντίνος Σιμιτζής (ΠΑΣΟΚ) , ο οποίος επικράτησε τουΘεόδωρουΚαλλιοντζή (ΝΔ) κερδίζοντας διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων.
Ανατροπή και στην Κομοτηνή, όπουο Γεώργιος Πετρίδης του ΠΑΣΟΚ, υποστηριζόμενος και από τη ΔημοκρατικήΑριστερά,εκτινάχθηκε στο 60,31% τη δεύτερη Κυριακή στέλνοντας στην αντιπολίτευσητο νυνδήμαρχο Δημήτριο Κοτσάκη με 39,69%.
Μόνο στην Αλεξανδρούπολη φάνηκεσυσπειρωμένη η Νέα Δημοκρατία, όπου κατάφερε την εκλογή του υποψήφιουδημάρχουτης Ευάγγελου Λαμπάκη, ο οποίος άφησε πίσω με 43,87% τον ΓεώργιοΑλεξανδρή,δήμαρχο επί δύο τετραετίες ανεξάρτητο και στηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ.
 
Ύπαιθρος και ορεινά της ΑΜΘ
Σε τρεις μόνο δήμους (πλην τωνδύο της Ξάνθης) επετεύχθη σ’ όλη την ΑΜΘ η ανάδειξη του νέου δημάρχουαπό τηνπρώτη Κυριακή. Συγκεκριμένα, με… συνοπτικές διαδικασίες και χωρίςδεύτερο γύροεκλέχθηκε ο Μελέτιος Μαυρίδης στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, υπερισχύονταςτουΒασίλειου Γιαννόπουλου, ενώ και οι δύο κατέβηκαν χωρίς στήριξη απόκόμματα. Με51,21% συνεχίζει δήμαρχος ο Σάββας Μιχαηλίδης στο δήμο Νέστου Καβάλαςκαι με55,38% ο Ευάγγελος Πουπούλιος στο δήμο Σουφλίου Έβρου.
 Συνεχίζειστο δημαρχιακό θώκο ο ΔημήτριοςΜουζάς της ΝΔ στο δήμο της Ορεστιάδας, υπερισχύοντας του συνυποψηφίουτουΕλευθέριου Χαμαλίδη του ΠΑΣΟΚ με 52,20% έναντι 47,80%. Ο ανεξάρτητοςΠαρασκευάςΠατρουρίδης ανέτρεψε τον Χρήστο Τοκαμάνη της ΝΔ, ο οποίος την πρώτηΚυριακήείχε αφήσει 10 σχεδόν μονάδες πίσω τον συνυποψήφιό του.
Ολοκληρώνοντας το νομό Έβρου, οΓεώργιος Χάνος κέρδισε με 57,49% τη μάχη με τη Χρυσάνθη (Μόραλη)Αντωνάκη, ηοποία είναι και η μία από τις δύο γυναίκες υποψήφιες επικεφαλήςσυνδυασμών όληςτης ΑΜΘ.
Η δεύτερη ήταν η ΑλεξάνδραΣωτηριάδου στο Παρανέστι Δράμας, η οποία έχασε από το ΝικόλαοΚαγιάογλου με 76ψήφους.
Στο Δοξάτο Δράμας στη μάχη μεταξύδύο ανεξάρτητων του Αναστάσιου Χατζηλαζάρου και του Φώτιου Καλογήρουκέρδισε οπρώτος με 53,05% και στην Προσοτσάνη ο Άγγελος Λυσσελης από το ΠΑΣΟΚκέρδισετον «γαλάζιο» Βασίλειο Φατράλη  με57,49%.
Στη Ροδόπη, όπου τίποτα δενξεκαθάρισε από την πρώτη Κυριακή, δήμαρχος Μαρώνειας- Σαπών βγήκε οΗλίαςΙωαννάκης (ανεξάρτητος) κερδίζοντας το προβάδισμα έναντι του υποψηφίουτουΠΑΣΟΚ  ΓεώργιουΠιπιλίτση με 52,30%,δήμαρχος Αρριανών αναδείχθηκε ο Σερήμ Ιμπραήμ έναντι του Μεμέλ Χαλήτ με7ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς και ο Καδή Ισμέτ κέρδισε τον ΚυριάκοΑμουτζά στοδήμο Ιάσμου με 53,86%.
Τέλος, ο δήμος Παγγαίου εκλέγειδήμαρχο τον υποψήφιο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ Βασίλειο Ξουλόγη και η Θάσοςδίνειπροβάδισμα στον Κωνσταντίνο Χατζηεμμανουήλ με 59,15% έναντι τουΕλευθέριουΜερέση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Επαναφέρει το μέτρο των αποδείξεων η κυβέρνηση και προκειμένου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή κ…