Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Όχι σε αλλαγές στην Ραμσάρ λέει ο νομάρχης

Όχι σε αλλαγές στην Ραμσάρ λέει ο νομάρχης

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
 
Υψηλά αντανακλαστικά κατά πως φαίνεται έχει ο νομάρχης κ.Γιώργος Παυλίδης αφού είναι ο πρώτος και ο μόνος που αντέδρασε σ’ έναθέμα πολύσοβαρό για το νομό μας που πρώτο και κατ’ αποκλειστικότητα έβγαλε στοφως τηςδημοσιότητας με ρεπορτάζ του το «ΕΜΠΡΟΣ». Πρόκειται για το θέμα τηςΡαμσάρ καιτο ρεπορτάζ του «Ε» με τίτλο: «Επίκεινται αλλαγές στη Ραμσάρ» στο οποίοαναφερόταν ότι ο  ΦορέαςΔιαχείρισης  τουΕθνικού Πάρκου υπό τον νέο πρόεδρο κ. ΜάνοΚουτράκη πρόκειται να ζητήσει αλλαγή της ΚΥΑ με Π.Δ. και ότι η ομάδαμελετητώνπου ανέθεσε ο φορέας την επανεξέταση των ζωνών που ορίζει η ΚΥΑ πουυπογράφτηκετο 2008 εισηγήθηκε (στην γενική συνέλευση στις 3 Αυγούστου)μεταφορά της«ΦτΑ»από την Β 5 στην Α’ ζώνη και άλλες αλλαγές στις ζώνες στην παραλιακήγραμμή τουνομού. Έτσι ο κ. Νομάρχης σε ανακοίνωσή του τάσσεται απέναντι σε  «νέους πειραματισμούς καιακρότητες στοΕθνικό Πάρκο (RAMSAR)» και λέει «Όχι στον στραγγαλισμό της αειφόρουαναπτυξιακής προοπτικής» του νομού μας. Παράλληλα καλεί τους τοπικούςΒουλευτές, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση νααναλάβουντις ευθύνες τους,  απέναντι,όχι μόνοστην κοινωνία της Ξάνθης αλλά και έναντι όλης της κοινωνίας της ΑΜΘ, γιαυτόπου επιχειρείται, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή της ΚΥΑ θα είναιεπιζήμιαγια την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
 
Ανακοίνωση του Νομάρχη για τηνΡαμσάρ
«Όχι σε νέουςπειραματισμούς και ακρότητες στο Εθνικό Πάρκο (RAMSAR).
Όχι στον στραγγαλισμότης αειφόρου αναπτυξιακής προοπτικής».
«Σχετικά με τις νέες επιχειρούμενες αλλαγές στην ΚΥΑ για τοΕθνικό Πάρκο ΑΜΘ, ο Νομάρχης Ξάνθης κ.Γιώργος Παυλίδης δήλωσε:
«Το 1996, με τρόπο πρόχειρο εκδόθηκε η ΚΥΑ για το ΕθνικόΠάρκο ΑΜΘ. Στην κυριολεξία δημιούργησε πολύπλευρα προβλήματα στηνπεριοχή,τροφοδότησε, μέσα από τις ακραίες ρυθμίσεις της, αντίθετες καιανεπιθύμητεςκαταστάσεις. Αντί να προστατεύσει τοπεριβάλλον, είχε την απόρριψη των τοπικών κοινωνιών με αυτονόητεςαρνητικέςεπιπτώσεις. Το 2008  εκδόθηκεη νέα ΚΥΑ,μετά από δεκαετή περίπου διάλογο, την οποία χαρακτηρίσαμε«εξορθολογισμένη» σεσχέση με την προηγούμενη.
Τώρα, 2 χρόνια μετά, επέρχονται νέες ανατροπές στιςρυθμίσεις των προστατευόμενων περιοχών, που τείνουν, όπως λάβαμε γνώση,ναστραγγαλίσουν εκ νέου την ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος, κοινωνιών καιανάπτυξης.  Είμαστευπέρ της αειφόρου ήπράσινης ανάπτυξης, στηρίζουμε αμετακίνητα τις πάγιες καθαρές  θέσεις μας, ως κοινωνίαςτου νομού, που ήταναποτέλεσμα μακρού διαλόγου και σύνθεσης απόψεων, απορρίπτουμε, όμως,την λογικήαναπτυξιακού αποκλεισμού όλης της παράκτιας ζώνης της ΑΜΘ. Με τις νέεςρυθμίσεις ενδεικτικά: τα κτίσματα της «Φωνής της Αμερικής», αξίας 20εκατομμυρίων ευρώ, κατά την εκτίμησή μας, με τις επιχειρούμενεςρυθμίσειςαχρηστεύονται με την αντίστοιχη ζημία και της περιοχής και τουΔημοσίου. Απορίαεπίσης δημιουργούν οι αλλαγές στις απαγορεύσεις, η επαναοριοθέτησηζωνών και οαποκλεισμός των παραλιών  απόνησίδεςτουριστικής ανάπτυξης. Ανατρέπονται και υφιστάμενες καταστάσεις. Οιαποκομμένεςλογικές δήθεν «περιβαλλοντικής» λειτουργίας, σε μια περίοδο οικονομικήςκρίσηςκαι επιτακτικής ανάγκης ανάπτυξης, είναι στην κυριολεξία ακατανόητεςαπό εμάς.Οι υπερβολές, οι ακρότητες,  δενγίνονταιαποδεκτές, και καλούμε τους τοπικούς Βουλευτές, την πολιτική ηγεσία τουΥπουργείου και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους,  απέναντι, όχι μόνο στηνκοινωνία της Ξάνθης,γι αυτό που επιχειρείται, αλλά και έναντι όλης της κοινωνίας της ΑΜΘ.Μονόδρομος είναι oι παραλίες της ΑΜΘ, να γίνουν τουριστικά αναπτυγμένεςπαραλίες, με σεβασμό στο περιβάλλον, για τους κατοίκους της περιοχήςκαι τηςβαλκανικής ενδοχώρας. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίοπρωτίστωςεμείς ζούμε, αλλά με μέτρο, λογική και προτεραιότητες. Να μην περάσουν οι ακρότητες και ηοπισθοδρόμηση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιτέλους χιόνια!

Το έστρωσε για τα καλά στα ορεινά του νομού μας, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες το πρωί…