elenidfn@yahoo.com
Μία ασπιρίνη την ημέρα τονκαρκίνο κάνει πέρα… Το φάρμακο που κυκλοφόρησε πρώτο το 1900 σε μορφήυδατοδιαλυτών δισκίων, το χάπι με τη χαμηλότερη τιμή στην ελληνικήαγορά, ένααπό τα πιο δημοφιλή παυσίπονα και μία εμπορική ονομασία πουυποκατέστησε τοπροϊόν –ασπιρίνη ονομάζει το ακετυλοσαλικυλικό οξύ η Bayer, η πρώτη εταιρία που το κυκλοφορεί- αποδεικνύεταικαι «ασπίδα» για διάφοραείδη καρκίνου, όπως διαπίστωσε μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου τηςΟξφόρδης, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Τα αποτελέσματα της έρευναςέδειξαν ότι η καθημερινή χορήγηση ασπιρίνης σε μικρές δόσεις μπορεί ναμειώσεισημαντικά τις νέες περιπτώσεις καρκίνου καθώς και τον αριθμό τωνθανάτωνεξαιτίας της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, σε όσους ασθενείς χορηγούντανασπιρίνηείχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, ενώ ένα 10%αυτών είχελιγότερες πιθανότητες να πεθάνει από οποιαδήποτε άλλη ασθένειασυγκριτικά μεόσους δεν έπαιρναν το σκεύασμα. Ακόμη, ο κίνδυνος του θανάτου από τηνόσο τουκαρκίνου σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα μειώθηκε κατά 20% σε περίοδοερευνών20 ετών. Επίσης, η αντίστοιχη μείωση για περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνουτουπαχέος εντέρου και ενδεχόμενη κατάληξη του ασθενούς από αυτόν ανέρχεταιστο40%, για καρκίνο του πνεύμονα 30%, καρκίνο του προστάτη 10% και καρκίνοτουοισοφάγου 60%.
Ο επικεφαλής της έρευναςκαθηγητής Πίτερ Ρόθγουελ διευκρινίζει ότι δεν είναι απαραίτητο όλοι οιυγιείςμεσήλικες να αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη. Ακόμη ανέφερε ότι για τιςευεργετικές συνέπειες από τη χορήγηση ασπιρίνης αρκούσε η δόση των 75mg.Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εσωτερικής αιμορραγίας ανέφερε ότι ο κίνδυνος ήταν πολύ μικρός σεμεσήλικες ασθενείς, όμωςδεν ίσχυε το ίδιο και για τις ηλικίες άνω των 75 ετών. Επιπλέον τόνισεότι ηκαλύτερη ηλικία για να αρχίσει να λαμβάνει κάποιος καθημερινά ασπιρίνηείναι τα45 – 50 έτη.
Και ο καθηγητής Πίτερ Ελγούντ απότο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, που συμμετείχε σε μέρος των ερευνών,επισήμανε ότιη ασπιρίνη δεν είναι πανάκεια και πως ο κόσμος θα πρέπει να λάβειυπόψιν τουότι πρέπει να αλλάξει και τον τρόπο ζωής του όπως και τη διατροφή του,ενώ ωςσημαντική παράμετρο χαρακτήρισε την άθληση.
Η θεραπεία με την ασπιρίνηδιήρκεσε τέσσερα έως οκτώ χρόνια ανάλογα την περίπτωση, ωστόσο ημακροπρόθεσμηπαρακολούθηση των περίπου 12.500 ασθενών έδειξε ότι οι θετικέςεπιδράσεις τουφαρμάκου διήρκεσαν για ακόμη είκοσι χρόνια τόσο για τις γυναίκες όσοκαι γιατους άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Έχουν περάσει οι ημέρες δόξαςτης ασπιρίνης στην Ξάνθη
Πράγματι, και αρκετοί παθολόγοιτης Ξάνθης εμπιστεύονται τις ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνηςσυνιστώνταςκαθημερινή χορήγηση μικρής δόσης ασπιρίνης σε όλους τους μεσήλικες.Όπως εξηγείο πρόεδρος των φαρμακοποιών κ. Νίκος Λεοντής, για καθημερινή χορήγησηχρησιμοποιείται η ασπιρίνη των 100 mg (ηοποία διαλύεται στοέντερο) και όχι των 500 mg,που χορηγείται για σοβαρότερες παθήσεις, όπωςρευματικά κλπ. Το δημοφιλές παυσίπονο ωστόσο, ενδέχεται να έχειεπιπτώσεις στογαστρεντερικό σύστημα, οπότε και δεν προτείνεται σε άτομα που υποφέρουναπόγαστρίτιδες. Σε κάθε περίπτωση, όσοι σκέφτονται να αρχίσουν ναλαμβάνουνκαθημερινά ασπιρίνη θα πρέπει πρώτα να συμβουλευθούν το γιατρό τους.
Στην ελληνική αγορά, η ασπιρίνητης Bayer με τιμή μόλις 67 λεπτά αποσύρεται, λόγω χαμηλούκόστους για τον καταναλωτή δίνοντας τη θέση σε άλλα προϊόντα πουπεριέχουνακετυλοσαλικυλικό οξύ, όπως το salospir.Στα ξανθιώτικαφαρμακεία φτάνουν από τις αποθήκες μόλις 2-3 πακέτα ασπιρίνης, αφούπλέον δενυπάρχει απόθεμα στην αγορά. Πάντως, η αύξηση στην τιμή της ουσίας, δενείναιπολύ υψηλή και μάλιστα παραμένει σε επίπεδα ίδια ή ελαφρώς χαμηλότερααπό τιςάλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, ενώ η ασπιρίνη ενηλίκων κοστίζειστηνΕλλάδα 67 λεπτά, τα 20 δισκία εντεροδιαλυτής ασπιρίνης κοστίζουν 1,18ευρώ, τηστιγμή που και τα 100 mg salospirέχουν την ίδια τιμή.
Πάντως, όπως παρατηρεί και ο κ.Λεοντής, παρά τις προτροπές κάποιων γιατρών για προληπτική χρήση και τηχαμηλήτιμή του φαρμάκου οι παλιές δόξες της ασπιρίνης έχουν περάσει στηνΞάνθη.Περισσότερο προτιμούνται άλλα παυσίπονα, όπως depon, apotelκαι panadol ή πιο δυνατά, όπως τα mesulid.