Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Μας… «άλλαξαν τα φώτα» τα άναψε- σβήσε της ΔΕΗ

Μας… «άλλαξαν τα φώτα» τα άναψε- σβήσε της ΔΕΗ

0

ΕλένηΔιαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

 

 

Η έντονα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα σεσυνδυασμό με τα υψηλάεπίπεδα υγρασίας, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, οδήγησαν στιςεπαναλαμβανόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος για δύο περίπου ώρες τοπρωί τηςΔευτέρας και για λίγο το πρωί της Τρίτης. Οι διακοπή ρεύματος πουσημειωνότανανά τρίλεπτο περίπου σε ώρα αιχμής τη Δευτέρα «άλλαξε τα φώτα» στουςεπαγγελματίες της πόλης, αλλά και στους υπόλοιπους συμπολίτες, οιοποίοι αφενόςδεν μπορούσαν να λειτουργήσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές, φοβούμενοιτηβλάβη που μπορεί να προκληθεί σε αυτές, και αφετέρου δε μπορούσαν ναχρησιμοποιήσουν ούτε τις ηλεκτρονικές τηλεφωνικές συσκευές για τηνεπικοινωνίατους, αλλά ούτε τα ασανσέρ για τις μεταφορές τους. Το αποτέλεσμα ήταννα«ηλεκτριστεί» ακόμη περισσότερο η ατμόσφαιρα από τα νεύρα των πολιτώνκαι να «πάρειφωτιά» το τηλέφωνο της ΔΕΗ που δεχόταν τα συνεχή παράπονα και τιςαπορίες τωνξανθιωτών, που αντιμετώπιζαν για πρώτη φορά μία τέτοια κατάσταση.

Για εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, μετην κωδική ονομασία‘κορώνα’ για τους ειδήμονες, κάνει λόγο ο κ. Βασίλης Σαρρής, διευθυντήςτης ΔΕΗστην Ξάνθη, ο οποίος εξηγεί ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα πουσηματοδοτούνταναπό την έντονα ιονισμένη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις συνεχείςβροχοπτώσειςκαι οδηγούσαν σε βύθιση της τάσης, αποτελούσαν ουσιαστικά διάσπαση τηςμόνωσηςκαι υπερπηδήσεις, δηλαδή μικρά βραχυκυκλώματα. «Στη θητεία μου πρώτηφοράσυναντώ κάτι τέτοιο», σημειώνει ο κ. Σαρρής, «ευθύνη έχουν αποκλειστικάτακαιρικά φαινόμενα. Ο εξοπλισμός μας είναι ξένος και με βάση τιςευρωπαϊκέςπροδιαγραφές, οπότε δεν υπήρχε κάτι παραπάνω που θα μπορούσαμε νακάνουμε».

Οι συνεχείς διακοπές ρεύματοςσυνέβησαν σε όλο το νομό, αλλάκαι σε μέρος των νομών Καβάλας και Ροδόπης, ωστόσο εντονότερο ήταν στοκέντροτης Ξάνθης, όπου υπήρχε μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών καισυσκευών.

Τελικά, μοναδική απώλεια ήταν η βλάβησε ένα φορητόυπολογιστή συμπολίτη, τον οποίο η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι δεν έχει υποχρέωσηνααποζημιώσει αφού οφείλεται σε γεγονός που δεν έχει υπαιτιότητα.

Το φαινόμενο βέβαια, οδήγησε και σεμπλοκάρισμα τωνσυγκοινωνιών, με το κέντρο της πόλης να αντιμετωπίζει ένα «κομφούζιο»,αφού τοτμήμα ηλεκτρολόγων του δήμου Ξάνθης αναγκάστηκε να ειδοποιήσει τηντροχαία καινα διακόψει τη λειτουργία των φαναριών, προκειμένου να μην συμβεί βλάβηστοσύστημα. «Με τις συνεχείς διακοπές το σύστημα της φωτεινήςσηματοδότησηςσταματούσε και έκανε εκκίνηση πάλι από την αρχή, ξεκινώντας από τοκόκκινο καιγι’ αυτό προτιμήσαμε να προστατεύσουμε τα φανάρια και να διακόψουμε τηλειτουργία, που ούτως ή άλλως, δεδομένης της κατάστασης, διευκόλυνε τηλειτουργία των οχημάτων στην πόλη», διευκρινίζει ο κ. ΔημήτρηςΠετρόπουλος απότο τμήμα Ηλεκτρολόγων.

Ακόμη, κινητικότητα υπήρξε και στηνΠυροσβεστική ΥπηρεσίαΞάνθης, η οποία δέχτηκε 7 κλήσεις για απεγκλωβισμό, αφού συμπολίτεςκλείστηκανσε ασανσέρ εξαιτίας των συνεχών διακοπών ρεύματος. Ο διοικητής τηςΠυροσβεστικής σημειώνει ότι «προβλήματα δεν υπήρξαν και η υπηρεσία δενείχεπρόβλημα να αντιμετωπίσει άμεσα όλα τα περιστατικά».

Στο νοσοκομείο της Ξάνθης, δεσημειώθηκε κανένα πρόβλημα,αφού, όπως σημειώνει και ο διοικητής του κ. Θανάσης Μπαμπαλίδης, «τονοσοκομείομας είναι ηλεκτρικά οχυρωμένο, αφού διαθέτει εφεδρικό σύστημα πουαντικαθιστάαπευθείας το κεντρικό όταν πέφτει η τάση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ξεχνάμε οι ξανθιώτες κ. Κοντέ!»

Αντεπιτίθεται στα ‘κατηγορώ’ του βουλευτή Ξάνθης κ. Α. Κοντού σχετικά με τους χειρισμούς τ…