Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ξανθιώτες σκακιστές με ευαισθησία και δράσεις

Ξανθιώτες σκακιστές με ευαισθησία και δράσεις

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Πλούσιος και άξιος επαίνων ο απολογισμός του συλλόγουσκακιστών Ξάνθης «Δημόκριτος» για τη δραστηριοποίησή του στο χώρο τηςανακύκλωσης, ένα πεδίο δράσης που πρώτος έφερε στο προσκήνιο, έθεσε σεεφαρμογήκαι εγκαθίδρυσε στη συνείδηση ορισμένων ξανθιωτών πολιτών, οι οποίοιαπό το2002 που ξεκίνησε η ανακύκλωση στο Λιμνίο μετέφεραν στους κάδους πουυπήρχανεκεί τα απορρίμματά τους.
Όπως αναλυτικά δείχνει και ο πίνακας, η ανακύκλωση χαρτιούτο συλλόγου σκακιστών, με ιθύνοντα νου τον πρόεδρο κ. Φίλιππο Στεργίου,ξεκίνησε με τη συλλογή 8 τόνων χαρτιού την πρώτη χρονιά και ολοκλήρωσετη δράσητου στο χώρο αυτό συλλέγοντας 60 τόνους το 2008, φτάνοντας συνολικάστηνανακύκλωση 220 τόνων χαρτιού.
Έκτοτε, αναλαμβάνοντας ο δήμος την αρμοδιότητα τηςανακύκλωσης, ο σύλλογος σκακιστών επιδόθηκε στο χώρο της χρηστικήςανακύκλωσηςσυλλέγοντας βιβλία συνολικού αριθμού 2.600, τα οποία και χαρίστηκαν σεδιάφορους συλλόγους και φορείς της περιοχής. Συνεχίζοντας τηνεπιτυχημένη δράσητους, οι σκακιστές ξεκινούν από φέτος και νέες δραστηριότητες μεοικολογική καικοινωνική ευαισθησία αναλαμβάνοντας τη συλλογή παιδικών ρούχων,βιβλίων,παπουτσιών και παιχνιδιών, τα οποία και θα προσφέρονται στα παιδιά πουτα έχουνανάγκη, ενώ παράλληλα ξεκινούν κι ένα νέο εγχείρημα με τη δημιουργίαηλεκτρονικής βιβλιοθήκης 10.000 βιβλίων, από τα οποία πολλά θα αφορούνφροντιστηριακές σημειώσεις, διαγωνίσματα και μαθητικά βοηθήματα. Τοσύνολο τωννέων δραστηριοτήτων του θα παρουσιάσει ο σύλλογος σκακιστών Ξάνθης τηνΤρίτη 13Ιουλίου, στις 12 μ.μ. στο χώρο του συλλόγου, στο Κολυμβητήριο.
 
Ανακύκλωση χαρτιούστη μ.Σ.Σ. (μετά Σκακιστικού Συλλόγου) εποχή
Παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει αναλάβει πλέον τηνανακύκλωση και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου το ΣχέδιοΔιαχείρισηςΑπορριμμάτων και η λειτουργία της ΔΙΑΜΑΘ βρίσκονται στη φάση τηςυλοποίησης, τοενδιαφέρον των Σκακιστών για την αποτελεσματικότητα του συστήματοςανακύκλωσηςδε σταματά.
Μάλιστα, ο κ. Φ. Στεργίου σχολιάζει ότι το σχέδιο που θαυιοθετηθεί θα πρέπει να είναι συμφέρον και όχι υπερβολικά δαπανηρό, σεσχέση μετο χαμηλό κέρδος μεταπώλησης των ανακυκλώσιμων υλικών και γι’ αυτό έχειπροτείνει τη λειτουργία δύο οικολογικών νησίδων ανακύκλωσης, με κάδουςσε δύοσημεία της πόλης, ώστε αφενός οι πολίτες να επωμίζονται το κόστοςμεταφέροντας–συμμετέχοντας έτσι συνειδητά στην δημοτική προσπάθεια ανακύκλωσης- καιαφετέρου γλιτώνοντας ο δήμος το υψηλό κόστος των εξόδων κίνησης,προσωπικού,εργατικών ατυχημάτων, συντήρησης οχημάτων και κάδων. Κάτι τέτοιο θαμπορούσε ναείχε υιοθετηθεί τουλάχιστον για το διάστημα μέχρι την υλοποίηση τουολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, μιας και σήμερα στουςχώρουςτου κολυμβητηρίου και πίσω από το ξενοδοχείο ‘Νέστος’ στην έξοδο τηςπόλης,στους κάδους παρατηρείται  έλλειψηενδείξεων σε κάποιους κάδους και ρίψη των απορριμμάτων ανακατωμέναχωρίςδιαλογή από τους πολίτες, πράγμα που κάνει δύσκολη και ασύμφορη τηναποκομιδή.
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άλλοι πάνε, άλλοι έρχονται και κάποιοι ‘δε το κουνάνε’

Τα έβαλαν κάτω, έκαναν τις συναντήσεις τους και όρισαν τους νέους αντιδημάρχους οι δήμαρχο…