Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 ‘Κόβουν και ράβουν’ οι φαρμακευτικές εταιρίες

‘Κόβουν και ράβουν’ οι φαρμακευτικές εταιρίες

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
«Κουβάρι» έχει γίνει η αγορά των φαρμάκων εν αναμονή τουσυμπληρωματικού δελτίου τιμών φαρμάκων, η έκδοση του οποίου θακαθυστερήσειμέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου (λόγω των απανωτών προσφυγών τωνφαρμακοβιομηχανιών που πλησιάζουν τις 180). Στη ζυγαριά από τη μια ηπρόθεσηγια μείωση των τιμών των σκευασμάτων ώστε να μειωθούν και τα έσοδα τωνκολοσσώντης φαρμακοβιομηχανίας και από την άλλη η χρυσή ισορροπία για να μησπάσουν οιδεσμοί με τον κερδοφόρο κλάδο, όπου οι φαρμακοβιομήχανοι απειλούν μεαπόσυρσηφθηνών φαρμάκων από την ελληνική αγορά ώστε να τα αντικαταστήσουν μεπιο ακριβάσε περίπτωση απώλειας εσόδων. Στη μέση, άλλοτε ως δικλείδα ασφαλείας κιάλλοτεως αποδιοπομπαίος τράγος τα φαρμακεία που βρίσκονται καθημερινά στοαγώναδιατήρησης της βιωσιμότητας λόγω του ασύμφορου γι’ αυτούς τρόπουτιμολόγησηςτων φαρμάκων και των σοβαρών καθυστερήσεων στην καταβολή των οφειλώντωνασφαλιστικών ταμείων. Τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν, απότομασταματά ηπρομήθεια σκευασμάτων όταν το αποφασίζουν οι φαρμακευτικές εταιρίες καιοιασθενείς παρακολουθούν το «παιχνίδι» που παίζεται μετρώντας και τοτελευταίοευρώ γα τα φάρμακα που θέλουν να προμηθευτούν.
 
Αγορά φαρμάκων:διαδρομή με πολλά μονοπάτια
Ελλείψεις ακόμη και σε απαραίτητα σκευάσματα, όπωςινσουλίνη, παρατηρήθηκαν και στα φαρμακεία της Ξάνθης, ενώ, όπωςαφοπλιστικάπαραδέχεται και ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της πόλης μας κ. ΝίκοςΛεοντής,«δεν υπάρχει ξανθιώτικο φαρμακείο που να μην αντιμετωπίζει προβλήματαρευστότητας». «Μετά την οριζόντια μείωση τιμών με την οποία η κυβέρνησηεπιχείρησε να αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις στην κοστολόγηση τωνφαρμάκων, οιτιμές έπεσαν κάτω από το κόστος –υστερώντας τρομακτικά από τιςαντίστοιχες τηςΕυρώπης- με αποτέλεσμα οι εταιρίες να σταματήσουν να προμηθεύουν τηνελληνικήαγορά», εξηγεί ο κ. Λεοντής, συμπληρώνοντας ότι «οι εταιρίεςπερισφίγγουν τηνπαροχή σκευασμάτων, φέρνοντας μεν τα φάρμακα στην ελληνική αγορά καιεπανεξάγοντας τα σύννομα σε άλλες χώρες της ΕΕ».
Τις ελλείψεις στην αγορά των φαρμάκων προσπαθούν να καλύψουνοι φαρμακοποιοί με απευθείας αγορά από τις φαρμακευτικές εταιρίες,ωστόσο καιαυτή η τακτική είναι προβληματική, αφού οι τελευταίες δε χορηγούν σταφαρμακείαούτε χρόνο πίστωσης, ούτε ποσοστό έκπτωσης και άρα τα φαρμακεία δενμπορούν ναανταπεξέλθουν, με δεδομένο ότι ήδη έχουν δεχθεί ένα γερό πλήγμα στιςαρχές τουκαλοκαιριού, όταν η απομείωση της αξίας των αποθεμάτων ανάγκασε τουςφαρμακοποιούς να πουλήσουν σε τιμές που δεν κάλυπταν ούτε το ΦΠΑ πουείχαν ήδηκαταβάλει. «Έτσι στραγγαλίστηκε η αυτονομία μας», σχολιάζειχαρακτηριστικά οπρόεδρος των φαρμακοποιών, που προσθέτει ότι «πρόκειται για άκρατοπολιτικόκουτσαβακισμό που συνιστά επίθεση σε μια κοινωνική επιστημονική ομάδαπουδιέπεται από καθαρότητα στη λειτουργία της και έχει κερδίσει τηναποδοχή τουλαού», την ίδια στιγμή που γιατροί και ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουντηντακτική των υπερσυνταγογραφήσεων και των «βουβών» συναλλαγών. «Γιατίέναςγιατρός διαγκωνίζεται να υπογράψει σύμβαση με το ΙΚΑ τη στιγμή που οιαποδοχέςείναι πενιχρές;», αναρωτιέται με νόημα ο κ. Λεοντής υπονοώντας ότι ηαγορά τωνφαρμάκων είναι μία δαιδαλώδης διαδρομή με πολλά μονοπάτια, συμφέροντα,κατεστημένα καθεστώτα και ισχυρούς «κενταύρους». «Και γιατί δενστηρίζονται οιελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που έχουν εξαιρετική ποιότητα καιαποτελούνντόπιες επενδύσεις;», συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι οιφαρμακοβιομηχανίεςαποτελούν κολοσσούς εταιριών που τα παίζουν όλα στο κέρδος.
 
Αγωνιούν οι φαρμακοποιοί,αλλά δεν αφήνουν την αγορά της Ξάνθης να «στερέψει»
«Ο κ. Κομνηνός που ανέλαβε τη σύσταση του δελτίου τιμώνπροέρχεται από το χώρο των μεγάλων σουπερ-μάρκετ και προφανώς μπέρδεψετηνταραμοσαλάτα με τα φάρμακα και τα έκανε σαλάτα», λέει ο κ. Λεοντής ωςαπόρροιατους συμπλέγματος που παρατηρείται στην αγορά των φαρμάκων,διευκρινίζει ωστόσοότι «από αυτή τη διαδικασία ξέρουμε ότι κάτι ωφέλιμο θα προκύψει, αλλάτην ίδιαστιγμή αγωνιούμε και φοβόμαστε, καθώς δεν ξέρουμε πως θα μαςδιαχειριστούν οισυναρμόδιοι τόσο σαν υγιεονομικές υπηρεσίες, όσο και σαν επιχειρήσεις».
Βέβαια, επόμενο χτύπημα θεωρούν οι φαρμακοποιοί ότι θααποτελέσει, όπως καταθέτει ο πρόεδρος της ένωσης, η… εμφύτευση τουαμερικανότροπου μοντέλου ή άλλως η απελευθέρωση του επαγγέλματος τωνφαρμακοποιών που αφενός θα οδηγήσει σε κλείσιμο μεγάλο αριθμόεπιχειρήσεων (διατου υπερπληθωρισμού) και αφετέρου θα διακυβεύσει τη φαρμακοεπαγρύπνηση,που ηισχυρή νομοθεσία της Ευρώπης επιχειρεί να διατηρήσει και ναπροστατεύσει.
Ο κ. Λεοντής επιστρέφοντας στο σήμερα, καταλήγει ότι: «σεσυνεργασία με το συνεταιρισμό –που λειτουργεί διάφανα και καθαρά-κάνουμε ότιμπορούμε για να διασφαλίσουμε αποθέματα για τους ξανθιώτες ασθενείς καιμεζημία ακόμη, καθώς αυτό είναι στοιχείο της φύσης του φαρμακοποιού καιτο μόνοπου ζητούμε σαν αντίδωρο είναι η στήριξη και η αποδοχή του ρόλου τουφαρμακοποιού».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…