Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Όλα τα σενάρια ανοιχτά για τους πολίτες για την Ξάνθη

Όλα τα σενάρια ανοιχτά για τους πολίτες για την Ξάνθη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σε επίπεδο συνεργασιών για τιςπροσεχείς αυτοδιοικητές εκλογές, αφήνουν οι Πολίτες για την Ξάνθη μεεπικεφαλήςτο δημοτικό σύμβουλο κ. Νίκο Ανταμπούφη, τόσο σχετικά με την ενδεχόμενηπροσέγγιση με την παράταξη του κ. Χασάν Μαλκότς (ο οποίος είχε ενταχθείστοψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Οκτώβρη), όσο και με τις άλλεςδύοδημοτικές παρατάξεις, τονίζοντας ότι η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικόθαεπηρεάσει τη σύνθεση των συσχετισμών που ενδεχομένως να οδηγήσει και σεανατροπές μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Στη συνέντευξη Τύπου πουπαρέθεσε οκ. Νίκος Ανταμπούφης, συνοδευόμενος στο πάνελ από τους κ.κ. ΚώσταΓούναρη,Κώστα Δέλκο, Νίκο Καλιαμπάκα και Δημήτρη Φυσεκίδη, μέλη των Πολιτών γιατηνΞάνθη, εκτίμησε ως καλό και αποτελεσματικό τον απολογισμό των δράσεωντηςπαράταξης για την θητεία που ολοκληρώνεται, διευκρίνισε ότι παρά τιςεξελίξειςοι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν ενωμένες την προτίμησης των πολιτώνστο δήμοτης Ξάνθης στις προσεχείς εκλογές, αξιολόγησε ως θετικό το εγχείρηματηςδιοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, με εξαίρεση τη συνένωση με τοδήμοΣταυρούπολης, από την οποία δημιουργείται μία νέα πραγματικότητα μεπροκλήσεις,στοιχήματα και νέες κατευθύνσεις για το δήμο της Ξάνθης.
 
Πολίτες για τηνΞάνθη: Σταθερά ο τρίτος πόλος δίνει φωνή στους ξανθιώτες
Προβαίνοντας σε ένα σύντομο απολογισμό του έργου και τωνδράσεων της δημοτικής κίνησης που εκπροσωπεί ο κ. Νίκος Ανταμπούφηςσχολίασεαρχικά ότι: «από την ίδρυσή μας το 1997 αποτελούμε την πιο παλιάπαράταξη στοδήμο σε επίπεδο σταθερότητας και φυσιογνωμίας» και σημείωσε ότι:«συνεχίζουμενα αποτελούμε ένα τρίτο πόλο, μία τρίτη φωνή για τους ξανθιώτες». Όσοναφοράστις επιλογές και δράσεις της παράταξης, με τη φράση: «μπορούμε νακοιτάξουμεστα μάτια τους συνδημότες μας γιατί τηρήσαμε μέχρι κεραίας τιςυποσχέσεις μας»,ο κ. Ανταμπούφης ανέφερε ενδεικτικά: «καταφέραμε να κινητοποιήσουμετουςπολίτες, μιλήσαμε ανοιχτά για τους δημοτικούς συμβούλους- ειδικούςεκπροσώπουςδημοτικών εταιριών, πετύχαμε τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων τουδημοτικούσυμβουλίου από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, υποστηρίξαμε με τεκμηριωμένεςαπόψεις τηνκαλύτερη λειτουργία του Σώματος, προτείναμε τη δημοσιοποίηση τωνπεριουσιακώνστοιχείων των δημοτικών συμβούλων –που ενσωματώθηκε στον Κανονισμό καιθαψηφιστεί εκτός απροόπτου στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικούσυμβουλίου-,συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις εργασιακών και κοινωνικών φορέων,συμβάλαμε στηνπροώθηση της δημόσιας συζήτησης με εκδηλώσεις, συμμετείχαμε σεΕπιτροπές καικάναμε παρεμβάσεις για πολιτιστικά θέματα, όπως η ΘΛΕ, οι γιορτέςΠαλιάς Πόληςκαι συμβάλαμε σημαντικά στην προώθηση θεμάτων ανακύκλωσης καιδιαχείρισηςαπορριμμάτων στην Ξάνθη».
 
Αποδοκιμασία στοπαζάρι του 42%
Κάνοντας ένα συνολικό σχόλιο για τη νέα διοικητικήαρχιτεκτονική, ο κ. Ανταμπούφης ισχυρίστηκε ότι ο Καλλικράτης αποτέλεσεένασχέδιο θετικό στη σύλληψή του, με βασικό στοιχείο την ισχυροποίηση τωνπρωτοβάθμιων θεσμών, στηλίτευσε ωστόσο την ανεπαρκή και ‘κλειστή’δημόσιαδιαβούλευση, καθώς και το συγκεντρωτισμό που χαρακτήρισε τη διαχείρισητουθέματος από μέρους του ΠΑΣΟΚ. Αποδοκίμασε έντονα το «παζάρι πουξεκίνησε μίαμόλις μέρα μετά την ψήφιση του Καλλικράτη» σχετικά με την επιστροφή στοεκλογικό σύστημα του 42%, ενώ ως βασική τομή διαμαρτυρίας ανέδειξε τησυνένωσητου δήμου της Ξάνθης με το δήμο Σταυρούπολης. Για τη συνένωση «τηςμοίρας» τωνξανθιωτών με τους σταυρουπολίτες ο επικεφαλής των Πολιτών για την Ξάνθηεπεσήμανε: «η συνένωση με το δήμο Σταυρούπολης είναι μία συζήτηση πουπρέπει ναανοίξουμε από νωρίς», ενημερώνοντας ότι μέλη της παράταξης έκανανκάποιεςεπισκέψεις σε χωριά της ορεινής ζώνης του νέου δήμου Ξάνθηςεντοπίζοντας ταπροβλήματα που αντιμετωπίζουν και αναδεικνύοντας ως σημαντικότερο τοσύστημαύδρευσης και αποχέτευσης.
 
ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ,συνιστώσες και Δημοκρατική Αριστερά, όλοι μαζί για το δήμο Ξάνθης
Ο κ. Ανταμπούφης ξεκαθάρισε ότι το πολιτικό κλίμα εσωτερικάτης παράταξης δεν αλλάζει λόγω της σύστασης του νέου κόμματος από τορεύμα τωνΑνανεωτικών, δίνοντας βαρύτητα στο στόχο της δημοτικής κίνησης Πολίτεςγια τηνΞάνθη, ο οποίος είναι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στο δήμο Ξάνθηςκαι ηεγκαθίδρυση- ισχυροποίηση ενός τρίτου ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού πόλουχωρίςκομματικούς περιορισμούς. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε, η παράταξη ήτανπάνταανοιχτή και ανεξάρτητη από κομματικούς περιορισμούς και πλέον τοαποδεικνύειμην επιτρέποντας τις πολιτικές εξελίξεις να διαταράξουν τη συνοχή τους.
Επιπλέον, εύγλωττα ο ομιλητής σημείωσε ότι η πολιτικήρευστότητα υπαγορεύει και ευμετάβλητα αποτελέσματα στη σύνθεση τωνσυσχετισμώνπου μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπές, κεντρικά και τοπικά, έως τιςεκλογές τουΝοέμβρη. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν συζητήσεις για το ενδεχόμενοσυνεργασίας μετις άλλες παρατάξεις, χαρακτηρίζοντας ‘κλειδί’ τη στάση που θακρατήσουν οι‘Πολίτες για την Ξάνθη’. Βέβαια, έκανε την παρατήρηση ότι είναι νωρίςακόμη γιαοριστικές αποφάσεις, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τόσο σεεπίπεδοσυνεργασιών όσο και σε επίπεδο στήριξης αν υπάρξει δεύτερη Κυριακή.
Ως συμπερασματικό σημείο που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφίατης δημοτικής παράταξης για τη νέα εποχή στο δήμο Ξάνθης ο κ.Ανταμπούφης έκανετην επισήμανση: «οι πόροι περιορίζονται και γι’ αυτό ‘κλειδί’ αποτελείη εύρεσηανθρώπων που θα ανταπεξέλθουν και η υιοθέτηση από το δήμο μιας σειράςπρωτοβουλιών που θα συνεισφέρουν στη διατήρηση κοινωνικής συνοχής στοδήμο.Βασική παράμετρος είναι η καλλιέργεια του εθελοντισμού, καθώς και ηλειτουργίατου δήμου σε νέα βάση με άλλη νοοτροπία και λογική, με κοινωνικόπαντοπωλείο,συσσίτιο, πρωτοβουλία ανταλλαγής βιβλίων, συμμετοχή και ενθάρρυνση τωνπαραγωγικών πολιτιστικών εκδηλώσεων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοψήφισμα ΛΑΕ για τους μετανάστες

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΕ», ζητάει το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. για το νέο νομοσχέδιο περί μεταναστών που τέθηκ…