Κάπνισμα και με το…νόμο!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά στην πράξη η ρήση ότι «στην Ελλάδαυπάρχουν πολλοί νόμοι που όμως δεν εφαρμόζονται», από το γεγονός ότιτείνει νακαταργηθεί ο νέος αντικαπνιστικός νόμος μετά τη σφοδρή αντίδραση πουσυνάντησεαπό το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιοκτητών καφέ μπαρ, οι οποίοι ασκούνολοένακαι μεγαλύτερες πιέσεις στο υπουργείο Υγείας. Είναι γνωστό άλλωστε ότιαποφάσισανσχεδόν πραξικοπηματικά να επαναφέρουν τα τασάκια στα τραπέζια τωνκαταστημάτωντους ζητώντας τροποποίηση του νόμου.
 
Αναζητούνται εναλλακτικές   
Έτσι το Υπουργείο Υγείας που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τηνεφαρμογή του νόμου, προσανατολίζεται σε τροποποιήσεις ώστε να τονκαταστήσουνπιο «ευέλικτο», πιο ελαστικό και αναζητά εναλλακτικές λύσεις, μημπορώντας νααγνοήσει την πραγματικότητα.  Ενδεικτικήείναι η δήλωση του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, προς τους προέδρουςτωνεπιστημονικών εταιριών, ότι «η ελληνική πολιτεία γελοιοποιείται» καιότι ηαντικαπνιστική νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται με λογική.
Οι τροποποιήσεις πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά τις 3 Δεκεμβρίου,οπότε αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα συμπεράσματα μεγάλου συνεδρίουγια το κάπνισμα,που θα γίνει στην Αθήνα, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
 
Νόμιμο το …βραδινό κάπνισμα σε μπαρ
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο υπουργείο Υγείας έχουνπροταθεί οι ακόλουθες λύσεις:
– Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 9 το βράδυ σε μπαρ.
– Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τακαφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκείφάνηκεότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
– Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναιαυστηρή και θα τηρηθεί αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και ταμπαρ.
– Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρόπου επιτρέπεται το κάπνισμα.
– Σε μικρά μπαρ όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστικήευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν ναεπιλέγουνοι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν στο μπαρ ή όχι, καθώςδεν θαμπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους ενώ αυτοίδενείναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους.
 
Πρόστιμα και καταγγελίες
Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί πάνω από 400 πρόστιμα έλεγχοι θαεντατικοποιηθούν, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις και μεάλλουςελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ η γραμμή 1142 για υποστήριξη και ενημέρωσηγια τοκάπνισμα έχει δεχτεί παραπάνω από 30.000 κλήσεις για καταγγελίες καιπαραβάσεις.
 
Έχουν ….γονατίσει τα μαγαζιά …
«Είναι πάγιο αίτημά μας να επαναδιατυπωθεί ο νόμος περί καπνίσματος.Είναι γεγονός ότι μ’ αυτή την μορφή…έχει γονατίσει όλα τα μαγαζιά!Είναιαρνητική συγκυρία καθώς υπάρχει και η οικονομική κρίση που μας έχειπλήξεικαίρια. Όσο και να προσπαθούμε να τον τηρήσουμε δεν μπορούμε ναδιώχνουμε τονκόσμο από τα μαγαζιά μας…», σημειώνει ο πρόεδρος των καταστημάτωνυγειονομικούενδιαφέροντος Ξάνθης κ. Βασίλης Χουλιάρας.
 
Από σήμερα αρχίζουν οι έλεγχοι
Νασημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας από σήμερα ξαναρχίζουν οιέλεγχοι από μικτά κλιμάκια στα μαγαζιά της Ξάνθης που είχαν διακοπεί ήατονήσειλόγω εκλογών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κοπεί πρόστιμα αλλά έχουνεγγραφείπαραβάσεις στο βιβλίο αναφοράς καθώς ήταν σε εφαρμογή τοπροειδοποιητικό

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για δυνατά «Χτυποκάρδια στο σχολείο»…

Πίσω στα θρανία…για να νιώσετε τα «Χτυποκάρδια στο σχολείο», όταν …πίσω από τις λέξεις κρυ…