Η κρίση μας τρελαίνει…

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Έξαρση των ψυχωτικών περιστατικών ατόμων με ιστορικόψυχολογικών προβλημάτων, διαπιστώνει η αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης τοτελευταίοδιάστημα. Όπως μας ενημερώνει ο αστυνομικός διευθυντής κ. ΙωακείμΤσουκνάδης σεμία μόνο ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τρεις μεταγωγές στιςψυχιατρικέςκλινικές Σταυρούπολης (Θεσσαλονίκη) και Αλεξανδρούπολης, σε μία εκ τωνοποίων«φασαρία» προκάλεσε συμπολίτης ενοχλημένος από το σαματά που έκαναν ταπαιδιάτης γειτονιάς. Ο κ. Τσουκνάδης σημείωσε ότι τα άτομα αυτά είναιαπρόβλεπτα καιμπορεί να τρομάξουν τα παιδιά, ωστόσο δεν έχουν γίνει επικίνδυνοι.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθήκαμε στον κ.Βαγιόπουλο, διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου τηςΞάνθης, πουόπως μας εξήγησε και ο ίδιος δεν λειτουργεί σαν κλινική παρά μόνο σανεξωτερικάιατρεία, αφού για τη λειτουργία της κλινικής χρειάζονται 3-4 γιατροίπου θασυμπληρώνουν τις εφημερίες, ενώ εν προκειμένω η στελέχωση περιλαμβάνειμόνο τονίδιο.
Ο κ. Βαγιόπουλος επιβεβαίωσε ότι εποχιακά υπάρχουν εξάρσειςτων ατόμων με βεβαρημένο ψυχικό παρελθόν, ωστόσο για την τρέχουσαπερίοδο δενυπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή του. Σημείωσε ωστόσο ότι έξαρση τουφαινομένου παρατήρησε πριν 2 μήνες και αναμένεται νέα περίοδοςαυξημένωνπεριστατικών ενόψει του μελαγχολικού –κατά κοινή ομολογία- φθινοπώρου.
Σχετικά με τις εξάρσεις αυτές εξήγησε ότι η ένταση πουπαρουσιάζεται οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στις οικονομικέςδυσκολίες πουαντιμετωπίζουν οι οικογένειες, αφού οι οικείοι αντιμέτωποι μεοικονομικάπροβλήματα αμελούν την φροντίδα των ψυχολογικά ασθενών ατόμων ήαδυνατούν νατους περιθάλψουν ή να τους συντηρήσουν και τους εγκαταλείπουν. Έτσι,δίνεταισυνέχεια σε μία περιστρεφόμενη ρώτα με συνεχείς υποτροπές χρόνιωνπεριστατικών,σημειώνει ο κ. Βαγιόπουλος.
Αυτό ωστόσο που είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, αν καιαναμενόμενο, είναι ότι η οικονομική κρίση οι δυσκολίες και τα κοινωνικάπροβλήματαπου τις συνοδεύουν αποτελούν τον κύριο λόγω που οδηγεί στην έξαρσηαγχωδών καικαταθλιπτικών διαταραχών που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στηνπόλη μας.Για τον ίδιο λόγο ακόμη, φαίνεται ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τωνεξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά και αλκοόλ, νέων ως επί το πλείστο.
Επηρεασμένοι από την οικονομική κατάσταση που βιώνουν στοοικογενειακό περιβάλλον, καθώς και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουνστηνπροσπάθεια εύρεσης εργασίας, άτομα ικανά και μορφωμένα παραιτούνται καιστρέφονται στη φαρμακευτική ψυχολογική υποστήριξη. Πάντως, το γεγονόςότι ηεπίσκεψη σε ψυχίατρο έχει απενοχοποιηθεί πια από το κοινωνικόπεριβάλλον και ηοικογένεια ή ο ασθενής δεν είναι διστακτικός στο να απευθυνθεί σεειδικόκρίνεται και καλό και κακό, αφού αφενός μεν το άτομο δεν απομονώνεταικαιλαμβάνει βοήθεια, αφετέρου όμως αντιμετωπίζεται κάποιες φορές σανπανάκεια καισαν τον εύκολο δρόμο των αντικαταθλιπτικών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…