Εφαρμογή …μνημονίου στην ΣΕΚΕ;

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Μουδιασμένοι» είναιοι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΕ καθώς κυκλοφορεί από γραφείο σε γραφείο και απόστόμασε στόμα η είδηση ότι έρχονται μειώσεις μισθών και μάλιστα της τάξηςτου 20%.Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον το μνημόνιο δεν προβλέπει περικοπές σε μισθούςστον ιδιωτικό ούτε στο συνεταιριστικό τομέα, εάν επαληθευτούν οι φήμες,η ΣΕΚΕπρωτοπορεί ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για περικοπές μισθών κάτιβέβαια πουγίνεται άτυπα σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις όχι όμως μέχρι στιγμής σε συνεταιριστικές.
 
Τι λέει η πρόεδροςτου σωματείου και  τοΕργατικό ΚέντροΞάνθης
«Κάτι τέτοιοψιθυρίζεται…δεν μας έχουν πει τίποτε επίσημα…Ξέρουμε ότι έχουν γίνειπερικοπέςσ’ άλλα καπνομάγαζα! Αν μας ενημερώσουν θα δούμε τι θα κάνουμε»,επισημαίνει με μια …σχεδόν στωική καρτερικότητα ηπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΣΕΚΕ κα Σαββοπούλου.
Για το θέμα ενημερώθηκεο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης,η αντίδρασητου οποίου είναι πιο ενδεδειγμένη: «Αυτόδεν γίνεται σε κανένα άλλο συνεταιριστικό εργοστάσιο. Αν η ΣΕΚΕαποφασίσει ναπερικόψει μισθούς και να μη δίνει τριετίες αυτό είναι παράνομο…».
Πιο τεχνοκρατική η άποψη του γραμματέα τουΕΚΞ κ. Παπαχρήστου που είναι και πρόεδρος τηςΟμοσπονδίας καπνεργατών Ξάνθης: «Είναιθέμα ανταγωνισμού. Η ΣΕΚΕ αν θέλει να επιβιώσει πρέπει να γίνειανταγωνιστική.Όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως ο Μιχαηλίδης,  οΜισεριάν έχουν κάνει μειώσεις σε μισθούς.Στη ΣΕΚΕ κάποιος με 3 τριετίες παίρνει 1050 ευρώ και στο Μισεριάν 750ευρώ.Πρέπει κάποια πράγματα να μπουν σε τάξη. Δεν μπορεί όλοι οι εργαζόμενοιπουέχουν διάφορες ειδικότητες να πληρώνονται με καπνεργατικό μεροκάματο.Πρέπει ναπληρώνονται με βάση τις ειδικότητες».
 
Τι λέει η ηγεσία τηςΣΕΚΕ
Στο μεταξύ το «Ε» απευθύνεται στη Διοίκηση της ΣΕΚΕαλλά…βρήκε τοίχο: «Δεν είναι τοαντικείμενό μου», μας είπε ο κ.Κοντός που πρόσφατα έχει εκλεγεί Γενικός Διευθυντής. «Δεν είναι θέμα δικό μου αλλά της διοίκησης»,είπε ο κ. Καραπαπάζογλου , διευθυντήςεργοστασίου και μας παρέπεμψε στον πρόεδροτου Δ.Σ. κ. Παναγιώτη Ταρενίδη: «Οτιδήποτε κι αν αποφασιστεί θα είναι πολύπάνω από τις συλλογικές συμβάσεις» , καθησύχασε ο κ.Ταρενίδης επιβεβαιώνονταςέμμεσα ότι  θαυπάρξουν διαφοροποιήσειςσε σχέση με την μισθοδοσία των εργαζομένων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανατροπή» με Μπεκτές αντιδήμαρχο

Μπορεί να μην έκανε μεγάλες αλλαγές στους αντιδημάρχους του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Σ…