Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 ‘Αμόκ’ πολιτών στο μπλοκάρισμα των μεταφορών

‘Αμόκ’ πολιτών στο μπλοκάρισμα των μεταφορών

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Σε πραγματικό ‘αμόκ’ βρίσκονται από την Κυριακή οι πολίτεςπου έχουν προγραμματίσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές, λόγω τουμπλοκαρίσματος που παρατηρείται στις μεταφορές, εξαιτίας της απεργίαςτωνοδηγών βυτιοφόρων και των εργαζομένων εναέριας κυκλοφορίας στουςαερολιμένεςτης χώρας μας. Από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεωνπαρατηρήθηκαν ανάτη χώρα σοβαρά προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς  με καύσιμα, αφού οι οδηγοίέσπευσαν ναφουλάρουν τα ντεπόζιτα, ενώ μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία στα μεγάλααεροδρόμια τηςχώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), όπου υπήρξαν πολύωρες καθυστερήσεις καιακυρώσεις πτήσεων.
 
Αυξημένοι οι‘σφυγμοί’ στα βενζινάδικα της Ξάνθης, καθησυχάζουν οι πρατηριούχοι
Με φουλάρισμα του ντεπόζιτου προσπαθούν να διατηρήσουνανεπηρέαστα τα σχέδια των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και τιςεπαγγελματικέςτους υποχρεώσεις, οι ξανθιώτες, που από το πρωί της Δευτέρας έκανανουρές σταβενζινάδικα της πόλης, ενώ ασυνήθιστα αυξημένη ήταν η κίνηση και σταπρατήριακαυσίμων στις εξόδους της πόλης. Αιτία η απεργία των ιδιοκτητώνΦορτηγώνΑυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης που ξεκίνησαν απεργία με σκοπό ναεναντιωθούν στηναπόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «άνοιγμα» του κλειστούεπαγγέλματοςτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών και στη δημιουργία εταιρειών οδικούμεταφορέα.
Ήδη στην Αθήνα, βενζινάδικα έχουν «κατεβάζει ρολά», λόγωεξάντλησης των αποθεμάτων, ενώ απειλείται ακόμη και η ομαλή εκτέλεσητωνακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών δήλωσαν ότι δενθαπρομηθεύσουν με καύσιμα ούτε και τα καράβια.
Στην Ξάνθη πάντως, ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων του νομούμας κ. Ιωάννης Σιούτας έσπευσε να καθησυχάσει τους ξανθιώτες,υπογραμμίζονταςότι δεν υπάρχει προς το παρόν πρόβλημα εφοδιασμού των πρατηρίων, αφούτο 90% τοεφοδιασμού της Θράκης με υγρά καύσιμα γίνεται με φορτηγά των ιδιωτικώνεταιριών. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί διατάραξηκαιμικρές καθυστερήσεις στον ανεφοδιασμό, καθώς οι οδηγοί των βυτιοφόρωνΔΧ σαμποτάρουντην μετακίνηση των ΙΧ φορτηγών, εξηγώντας όμως ότι, με υπερωρίες τωνοδηγών ηκατάσταση θα παραμείνει ομαλή. Ο κ. Σιούτας δήλωσε ότι: «με αυτή τουςτη στάσηδημιουργούν ουσιαστικά μία τεχνητή κρίση. Το σωματείο μας είναι κατάτηςαπεργίας που δημιουργεί προβλήματα και πιέζει τον καταναλωτή»,σπεύδοντας ναδιευκρινίσει ότι: «εμείς σαν σωματείο μόνο μία φορά στα χρονικά κάναμεαπεργίασυμβολικά για μία ημέρα και γι’ αυτό είχαμε προειδοποιήσει δύο ημέρεςπριν».Ακόμη, διευκρίνισε ότι δεν παρατηρήθηκαν στην περιοχή μας φαινόμενααισχροκέρδειας λόγω της αυξημένης κίνησης και υπενθύμισε για ακόμη μίαφορά,ότι οι πολίτες μπορούν, μέσω του www.fuelprices.gr, να ενημερώνονταιγια τηδιακύμανση των τιμών σε κάθε πρατήριο της Ελλάδας, ώστε να κρίνουν οιίδιοι τηνπολιτική που ακολουθούν και τον τρόπο που διαμορφώνουν τις τιμές.
Στην Καβάλα ακύρωσηπτήσης, στην Αλεξανδρούπολη δουλεύουν κανονικά
Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην περιοχή μας και στην εναέριακυκλοφορία, με μία ακύρωση στον αερολιμένα της Καβάλας το απόγευμα τηςΠαρασκευής με κατεύθυνση την Αθήνα, λόγω της απεργίας των ελεγκτώνεναέριαςκυκλοφορίας, οι οποίοι επειδή η απεργία τους κρίθηκε παράνομη καικαταχρηστικήαπό το διοικητικό δικαστήριο, δημιουργούν καθυστερήσεις και ακυρώσειςπτήσεωνεπιτρέποντας σε περιορισμένο αριθμό αεροσκαφών να προσεγγίσουν άμεσατονελληνικό εναέριο χώρο, με το επιχείρημα ότι τηρούν αυστηρά τουςκανονισμούςασφαλείας για τη χωρητικότητα του εναέριου χώρου.
Έτσι, λόγω πολύωρης καθυστέρησης ακυρώθηκε η πτήση απόΚαβάλα προς Αθήνα, ενώ οι πτήσεις της Δευτέρας πραγματοποιήθηκανκανονικά μετους επιβάτες της ακυρωθείσας πτήσης να πετούν την επόμενη μέρα με τιςδύοαυτές πτήσεις. Αντίθετα, στον αερολιμένα της Αλεξανδρούπολης δενεπηρεάστηκανοι πτήσεις, αφού οι ελεγκτές δούλεψαν κανονικά. Μάλιστα, ο προϊστάμενοςτωνελεγκτών του οικείου αεροδρομίου εξήγησε ότι το αεροδρόμιο δούλεψε,αφού ηαπεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Εξήγησε ωστόσο, ότι οιαποφάσεις τουσωματείου λαμβάνονται κεντρικά, οπότε και το πρόβλημα ξεκινάει από ταμεγάλααεροδρόμια απ’ όπου ξεκινούν οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις.
Στομεταξύ, λόγω της συγκεχυμένης κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μεάλλους να απεργούν, άλλους να κάνουν «λευκή απεργία», όπως γράφει οαθηναϊκόςτύπος και άλλα αεροδρόμια περιφερειακά αεροδρόμια να λειτουργούν μεπροσωπικόασφαλείας, το τοπίο παραμένει θολό και άγνωστο σχετικά με το πότε θαεκτονωθείη κατάσταση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για δυνατά «Χτυποκάρδια στο σχολείο»…

Πίσω στα θρανία…για να νιώσετε τα «Χτυποκάρδια στο σχολείο», όταν …πίσω από τις λέξεις κρυ…