Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Αύξηση αντικειμενικών αξιών και στην Ξάνθη

Αύξηση αντικειμενικών αξιών και στην Ξάνθη

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Επανακαθορίζονταινέες αντικειμενικές αξίες σε 4.458 οικισμούς 26 νομών της χώρας, στιςοποίεςμέχρι σήμερα οι τιμές γης προσδιορίζονταν από τους εφόρους. Μέσα σ’αυτούς τουςνομούς όπου θα ισχύσει το σύστημα αντικειμενικών αξιών ανήκει και ονομόςΞάνθης και μεταξύ των άλλων 25 νομών Αττικής, Βοιωτίας, Φωκίδας,Φθιώτιδας,Ευρυτανίας, Μαγνησίας, Λάρισας, Πιερίας, Λασιθίου, Ηράκλειου, Ρεθύμνου,Χανίων,Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Πέλλας,Χαλκιδικής, Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης και Λέσβου.
Γιαόλες αυτές τις περιοχές από 1η Ιανουαρίου ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίαςθαυπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης και κατά συνέπεια όλες οισυναλλαγέςακινήτων, όπως οι μεταβιβάσεις και οι γονικές παροχές θα γίνονται μεβάση τονέο σύστημα.
 
Προςχάριν των 270 δις που ζητά το Μνημόνιο
Μ’αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί στο να εντοπισθείπρακτικά ησημαντική ακίνητη περιουσία σε περιοχές που κατά τα άλλα δεν έχουν ήδεν είχανφορολογική αξία- για παράδειγμα βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σεαγροτικέςπεριοχές. Στόχος βέβαια των νέων εντάξεων και νέων τιμών δεν είναι παράηαύξηση των εσόδων του κράτους, αφού από το όλο δίκτυο υποθέσεων γύρωαπό ταακίνητα (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές, Φόρος Aκίνητης Περιουσίας) κινείται… πολύχρήμα. Είναιχαρακτηριστικό ότι αναμένονται άμεσα έσοδα 270 εκατ. ευ΄ρω δηλαδή ταπρόσθεταέσοδα ύψους που προβλέπει το Mνημόνιο για το 2011.
 
Αύξησητων βαρών για τους ιδιοκτήτες
Αυτόςόμως ο στόχος, αυξάνει με τη σειρά του και τα βάρη των ιδιοκτητών πουθακληθούν να πληρώσουν τις αυξήσεις σε κάθε συναλλαγή τους από εδώ καιπέρα γιατο ακίνητό τους. Και μπορεί το παράδειγμα του ιδιοκτήτη βίλας πουπληρώνει 10ευρώ ΕΤΑΚ να εντυπωσιάζει την κοινή γνώμη, για εκατοντάδες χιλιάδεςόμως άλλουςιδιοκτήτες, τα 10 και 20 ευρώ αύξηση κάθε φορά (και μιλάμε για τοελάχιστο καιμόνο ως υπόθεση εργασίας) που αυξάνονται και οι αντικειμενικές,προσλαμβάνεταιως ένα ακόμα «χαράτσι». Σε τουριστικές περιοχές οι αντικειμενικές θαφθάσουνμέχρι τα 1.800 ευρώ το τ.μ.
Σημειώνεταιότι χθες αργά το απόγευμα το υπουργείο ανακοίνωσε
 τιςνέες αντικειμενικές αξίες. Πληροφορίεςαναφέρουν ότι στις περισσότερες περιοχές οι αξίες που καθόρισε τουπουργείοOικονομικών κυμαίνονται από 600 έως 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σετουριστικές περιοχές οι αντικειμενικές θα φθάσουν μέχρι τα 1.800 ευρώτο τ.μ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Επαναφέρει το μέτρο των αποδείξεων η κυβέρνηση και προκειμένου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή κ…