Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 “ΑΑ” τα χριστουγεννιάτικα κρέατα της ξανθιώτικης αγοράς

“ΑΑ” τα χριστουγεννιάτικα κρέατα της ξανθιώτικης αγοράς

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Πανέτοιμη είναι η ξανθιώτικη κρεαταγορά να εφοδιάσει με λαχταριστέςλιχουδιές τα κύρια πιάτα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και νασυμπληρώσει τοεορταστικό πνεύμα των ημερών με κρέατα άριστης ποιότητας.
Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του συλλόγου των κρεοπωλών κ. ΓιώργοςΜπατζακίδης, οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με τις περσινές,ενδεχομένως καιελαφρώς χαμηλότερες σε κάποια είδη. Την γαλοπούλα θα βρει η νοικοκυρά  σε τιμές από 5 ευρώ τηνιταλική έως και 7,5ευρώ την ελληνική. Ωστόσο, απ’ όπου κι αν κατάγεται η γαλοπούλα,αντιπροσωπεύοντας ένα έθιμο ξενόφερτο, σε τίποτα δε μπορεί να συγκριθείμε τοπαραδοσιακό χοιρινό που προτιμούν οι Έλληνες για να ‘μοσχοβολήσει’ τοχριστουγεννιάτικο τραπέζι. Επομένως, τη μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνειτοχοιρινό τις ημέρες αυτές, κυρίως μπριζόλα, παντσέτα, ρολό, λιγότερο ηγαλοπούλακαι το αρνάκι, του οποίου η τιμή είναι και πιο ανεβασμένη καθότι είναιεκτόςεποχής.
 
Έλεγχοι από ΕΦΕΤ και Κτηνιατρική
«Η ποιότητα είναι άριστη και τα κρέατα επιλεγμένα, τόσο στηνκεντρική κρεαταγορά όσο και στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της πόλης»,σημειώνει οκ. Μπατζακίδης, πληροφορώντας μας ότι για την περίοδο των γιορτώνδιενεργήθηκαναπό μικτό κλιμάκιο του ΕΦΕΤ Κομοτηνής και της κτηνιατρικής διεύθυνσηςτηςνομαρχίας  σχολιαστικοίέλεγχοι, τωνοποίων τα ελάχιστα ευρήματα παρατυπιών κατατάσσονται στην κατηγορία τωνπταισμάτων με πλήρη την απουσία σοβαρών παρανομιών όσον αφορά σταπωλούμενακρέατα. Χθες, πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία σύσκεψη της κτηνιατρικήςδιεύθυνσηςμε τον πρόεδρο των κρεοπωλών, όπου πληροφόρησαν και με έγγραφο για τιςσυστάσειςτης Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής που παροτρύνουν στην εντατικοποίησητωνκτηνιατρικών υγειονομικών ελέγχων ενόψει Χριστουγέννων. Στο έγγραφοσυμπεριλαμβάνονται οδηγίες σφαγής και μεταφοράς, ενώ τονίζεται ότι απόμέρουςτων υπηρεσιών πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην απουσία αίματος, τριχών καιπεριεχομένου του πεπτικού συστήματος από τα πωλούμενα κρέατα, καθώςαποτελούνεστίες ρύπων, ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί και στις σημάνσειςκαταλληλότητας,δηλαδή κατά πόσο η σφραγίδα είναι η προβλεπόμενη, αν έχει αλλοιωθεί τοχρώματης κλπ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όπως περιγράφεται μεσαφήνεια, μεαυστηρότητα θα αποδοθούν ευθύνες και στους αρμόδιους υπάλληλους γιαπαραβάσειςκαι παραλείψεις, βάσει του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και την ισχύουσαΕθνική καιΚοινοτική Νομοθεσία.
 
 
Το κρεατάκι δε θα λείψει από το τραπέζι μας..!
Εν τω μεταξύ, τα φετινά Χριστούγεννα αν και αΜΝΗΜΟΝευτα άρχισαν ήδηνα συνεπαίρνουν σε ένα εορταστικό κλίμα τους ξανθιώτες, οι οποίοικυκλοφόρησανστην τοπική αγορά και περισσότερο στην ξανθιώτικη κρεαταγορά, όπου ηκίνησηαυξήθηκε τις τελευταίες μέρες και θα αυξηθεί και περισσότερο όσοπλησιάζει ηεορταστική ημερομηνία. Μάλιστα, οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούνότι ηζήτηση θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα ενόψει Χριστουγέννων. Όπως άλλωστεεξηγείκαι ο πρόεδρος των κρεοπωλών: «η οικονομική δυσπραγία φέτος περιορίζειταπεριττά έξοδα, οπότε ένδυση και υπόδηση θα πάνε πίσω, τα ρεβεγιόν θαπεριοριστούν, τα ταξίδια φυσικά είναι ανύπαρκτα και άρα ο κόσμος θαδώσειπροτεραιότητα στην απόλαυση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού». Ο ίδιος,απόμέρους όλων των κρεοπωλών της Ξάνθης, εκφράζει τις ευχαριστίες τουςπρος τουςξανθιώτες που προτιμούν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία και δεν ψωνίζουν απότακρέατα των μεγάλων σούπερ- μάρκετ: «η στήριξη της τοπικής αγοράςδηλώνεικοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και αυτό είναι ένα στοιχείο που μαςγεμίζειυπευθυνότητα απέναντι στον ξανθιώτη καταναλωτή».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για δυνατά «Χτυποκάρδια στο σχολείο»…

Πίσω στα θρανία…για να νιώσετε τα «Χτυποκάρδια στο σχολείο», όταν …πίσω από τις λέξεις κρυ…