16 νεκροί στον Έβρο

0

«Εκτοξεύτηκαν» οι συλλήψεις στην περιοχή, ξεπερνώντας απότις αρχές του χρόνου τις 10.000, όταν το 2009 ήταν περίπου 3.000
Το συνεχές ανθρωπιστικό δράμα που εξελίσσεται εδώ και χρόνιαστον ποταμό Έβρο παίρνει διαστάσεις πρωτοφανούς τραγωδίας τιςτελευταίες μέρες.Δεκαέξι πτώματα λαθρομεταναστών ανασύρθηκαν από την περασμένη Παρασκευήέως τηνΤρίτη στις δύο όχθες του διασυνοριακού ποταμού, που αποτελεί γιαχιλιάδεςεξαθλιωμένους ανθρώπους το πέρασμα της ελπίδας προς την Δύση.
Το όνειρο αυτό μετατρέπεται σε εφιάλτη για τουςλαθρομετανάστες στα χέρια των αδίστακτων δουλεμπόρων, οι οποίοι τοτελευταίοδιάστημα, λόγω των αυξημένων μέτρων των ελληνικών Αρχών και υπό τονφόβο της σύλληψης,τους υποχρεώνουν να περάσουν… κολυμπώντας την κοίτη του ποταμού,στέλνοντάςτους στην ουσία σαν πρόβατα επί σφαγή.
Αυτό τουλάχιστον συνέβη σε πρόσφατες περιπτώσεις στο βόρειοτμήμα του Έβρου. Την περασμένη Παρασκευή ήταν δύο γυναίκες αφρικανικήςκαταγωγήςπου βρέθηκαν νεκρές στην ελληνική όχθη. Άλλοι 26 λαθρομετανάστες είχανκαταφέρει να περάσουν σώοι και είπαν στους αστυνομικούς που τουςσυνέλαβαν πωςοι δουλέμποροι πέρασαν με βάρκα μόνο κάποια ανήλικα παιδιά. Οιυπόλοιποιαφέθηκαν να περάσουν κολυμπώντας.
Τέσσερις μέρες μετά, η τραγωδία επαναλήφθηκε, σε πολλαπλάσιοβαθμό: Στην ελληνική όχθη, μεταξύ Μαρασίων και Διλόφου, βρέθηκαν καιανασύρθηκαν τα πτώματα 9 λαθρομεταναστών -6 ανδρών και τριών γυναικών-ενώ στηντουρκική πλευρά εντοπίστηκαν άλλοι 5 νεκροί λαθρομετανάστες. Στηνπλειονότητάτους, εκτός από δύο Αφγανούς, ήταν από την Αφρική. Οι Αρχές δεναποκλείουν τοενδεχόμενο τα θύματα να είναι ακόμη περισσότερα και γι’ αυτό συνεχίζουντιςέρευνες.
 
Κυνηγητό
Ένα ανελέητο κυνηγητό εκτυλίσσεται καθημερινά κατά μήκος τηςελληνικής όχθης του Έβρου, κυρίως στο βόρειο τμήμα του, μεταξύαστυνομικών,συνοριοφυλάκων, λαθρομεταναστών και διακινητών.
Το «κύμα» εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα έχειπάρει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, κάτι που φαίνεταιαπό την«εκτόξευση» των συλλήψεων στο εξαπλάσιο έναντι της αντίστοιχης περσινήςπεριόδου. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας,μόνο στηνπεριοχή ευθύνης της, που είναι ο Βόρειος Έβρος, έχουν συλληφθεί από τιςαρχέςτου 2010 περισσότεροι από 10.000 λαθρομετανάστες, ενώ σε όλη τηδιάρκεια του2009 οι συλλήψεις δεν υπερέβαιναν τις 3.500.
Η Αστυνομική Διεύθυνση έχει εντείνει τις περιπολίες και ταμπλόκα στην περιοχή, χρησιμοποιώντας από θερμικές κάμερες μέχρι καιβάρκες γιατη σύλληψη των διακινητών, ενώ οι τελευταίοι με τη σειρά τουςεφευρίσκουνάλλους τρόπους για να τα αποφεύγουν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …