Το περιοδικό της Βιστονίδας

0

Κυκλοφόρησε μέσα στον κατεξοχήν μήνα «θερινής ραστώνης», τον Αύγουστο, το πρώτο τεύχος ενός νέου περιοδικού, το οποίο έχει μία ιδιαιτερότητα που το κάνει να ξεχωρίζει από την πληθώρα, είναι η αλήθεια, των εντύπων που κυκλοφορούν στο νομό Ξάνθης. Το όνομα του περιοδικού είναι «Vistonida Press» και η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στο γεγονός ότι κυκλοφορεί και διανέμεται αποκλειστικά στα χωριά του Δήμου Βιστονίδας και όχι στην Ξάνθη. Πιο συγκεκριμένα, στα χωριά Γενισέα, Βαφαίικα, Διομήδεια, Αυξέντιο, Ν. Ζυγός, Π. Ζυγός, Κατράμιο, Φελώνη, Πετεινός, Κουτσό, Συδινή, Μαγικό, Αλκυόνη, Πηγάδια, Πολύσιτος, Σέλινο και Σούνιο.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του περιοδικού αυτό έχει κυρίως οικογενειακό προφίλ και λιγότερο life style. Φιλοξενεί συνεντεύξεις από φορείς του δήμου, ρεπορτάζ που αφορούν την περιοχή, ενώ κάθε τεύχος έχει αφιέρωμα σε έναν από τους οικισμούς του δήμου με πλούσιο φωτορεπορτάζ  κάθε φορά. Έχει πρακτικές πληροφορίες για την περιοχή, όπως τηλέφωνα υπηρεσιών του δήμου, ιατρεία, φαρμακεία,  δρομολόγια αστικών και υπεραστικών λεωφορείων και  πολλά ακόμα προσαρμοσμένα στο προφίλ και τις ανάγκες των δημοτών.

Μιλήσαμε με τον εκδότη του περιοδικού, κ. Κώστα Κωνσταντίνου, προσεγγίζοντας περισσότερο τους λόγους που τον ώθησαν στην έκδοση ενός τόσο τοπικής εμβέλειας περιοδικού, το οποίο να διανέμεται αποκλειστικά εντός ενός μικρού Καποδιστριακού Δήμου, όπως είναι αυτός της Βιστονίδας, αποφεύγοντας την κατά τεκμήριο μεγαλύτερη αγορά της πόλης της Ξάνθης, η οποία συγκεντρώνει τόσο τον μισό πληθυσμό του νομού, όσο και το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων.

Απαντώντας στις εύλογες αυτές απορίες μας, ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε στο «Ε» ότι «για εμάς ήταν μία συνειδητή επιλογή η διανομή του περιοδικού αποκλειστικά μέσα στα όρια του συγκεκριμένου Δήμου. Δεν αποτελεί φυσικά το συγκεκριμένο εγχείρημα κάποια ρομαντική προσπάθεια ή μία απόπειρα «επαγγελματικής αυτοκτονίας» από την πλευρά των ανθρώπων που το εκδίδουμε, αλλά υπάρχουν κάποιοι εντελώς ρεαλιστικοί λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτή η προσπάθεια. Πρώτος από όλους είναι το ουσιαστικό έλλειμμα που υπάρχει στην κάλυψη της κοινωνικής και όχι μόνο ζωής στους μικρότερους Δήμους του νομού μας. Αυτό συμβαίνει διότι παρά την έκδοση πολλών και διαφορετικών πολύ αξιόλογων εντύπων στην Ξάνθη, καθώς και την ύπαρξη συνολικά μεγάλου αριθμού μέσων (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί), όλα αυτά τείνουν να επικεντρώνονται και να αγωνίζονται να επιβιώσουν αποκλειστικά εντός του Δήμου Ξάνθης, «ξεχνώντας» σε κάποιο βαθμό τους υπόλοιπους Δήμους του νομού μας. Επίσης, παρά την ποιότητα που διακρίνει την μεγάλη πλειοψηφία τους, αυτή η ποιότητα τείνει να «χάνεται» μέσα στον μεγάλο αριθμό τους. Εμείς επιλέγουμε διαφορετικά. Αυτό έχει βέβαια τα προφανή μειονεκτήματά του, έχει όμως και σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτο και κυριότερο από τα πλεονεκτήματα είναι το γεγονός ότι με δεδομένη την τακτική των Μέσων να επικεντρώνονται στους δημότες και τις επιχειρήσεις της Ξάνθης, οι υπόλοιποι «επαρχιακοί» δήμοι και ιδιαίτερα ο Δήμος Βιστονίδας, αποτελούν για ένα μέσο όπως είναι το περιοδικό μας «παρθένο έδαφος», ενώ από την άποψη της προσέλκυσης διαφήμισης αυτό το γεγονός γίνεται ακόμη ελκυστικότερο, δεδομένου ότι η προβολή των πελατών μας γίνεται αποκλειστικά σε ένα επικεντρωμένο κοινό, το οποίο έχει «παραμεληθεί» από τα μεγαλύτερα Μέσα του νομού μας».

Ποιος ήταν όμως ο αντίκτυπος και ποιες οι πρώτες αντιδράσεις που εισέπραξε ο ίδιος αλλά και η συντακτική ομάδα του περιοδικού του, μετά την κυκλοφορία του πρώτου του τεύχους; Απαντώντας στο ερώτημά μας ο κ. Κωνσταντινίδης διευκρινίζει ότι «υπήρξαν τρεις κατηγορίες αντιδράσεων. Η πρώτη είχε να κάνει με τους ίδιους τους δημότες της Βιστονίδας που θέλησαν να το ξεφυλλίσουν, οι οποίοι φάνηκαν ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουν πλέον ένα έντυπο το οποίο να θεωρούν «δικό τους». Η δεύτερη είχε να κάνει με τους επαγγελματίες οι οποίοι επιλέγουν να διαφημίζονται, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από το γεγονός της προβολής τους σε μία παρθένα αγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ βέβαια ότι μπορεί να μην υπάρχει περιορισμός αντίστοιχος με την διανομή του περιοδικού σε σχέση με τον τόπο εγκατάστασης των ανθρώπων που θέλουν να προβληθούν μέσα από αυτό, όμως σίγουρα δίνουμε ένα προβάδισμα στην προβολή των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στον Δήμο Βιστονίδας. Τέλος υπήρξε και μία τρίτη κατηγορία αντιδράσεων, αυτή από ξανθιώτες, στα χέρια των οποίων έπεσε το περιοδικό, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο «ζήλεψαν» την αποκλειστική προβολή της Βιστονίδας μέσα από το περιοδικό μας, εκφράζοντας ακόμη και την στεναχώρια τους που δεν είναι δημότες Βιστονίδας…!».

Ένα είναι πάντως σίγουρο. Η αισιοδοξία και η θετική διάθεση είναι διάχυτη μέσα από το νέο, ενημερωτικού προσανατολισμού περιοδικό της περιοχής μας, στο οποίο ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στα πρώτα του βήματα…!

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μείον το ταμείο των εμπόρων – Συν το ταμείο των κρεοπωλών

«Κάνουν ταμείο» οι &…