Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Τιμή στο Πνεύμα, τις Τέχνες και τα Γράμματα

Τιμή στο Πνεύμα, τις Τέχνες και τα Γράμματα

0

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης και μέσω αυτής ο τόπος μας, τίμησαν την περασμένη Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ζ – Palace», το πνεύμα σε όλες του τις εκφράσεις. Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, τιμήθηκαν οι εξήντα έξι εκπαιδευτικοί, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποχώρησαν από την ενεργό δράση τα έτη 2007 και 2008, για το έργο τους και την προσφορά τους. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης απονεμήθηκε επίσης στο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονα, η κορυφαία διάκριση «Στέφανος Ιωαννίδης» για το 2009, για το πλούσιο συγγραφικό έργο του ιεράρχη που από το 1995 υπηρετεί πιστά το λαό της Ξάνθης ως ποιμενάρχης του. Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν επίσης στο γιατρό και ζωγράφο της πόλης μας, κ. Ιωάννη Μενεσίδη, για την προσφορά του στις Τέχνες, καθώς και στον εκπαιδευτικό και συγγραφέα, κ. Αθανάσιο Μουσόπουλο, για το εκτενέστατο συγγραφικό και φιλολογικό έργο του.
Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, αφού ευχήθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ύπαρξης αρχών, αξιών, πνευματικής συγκρότησης, ιδεολογίας και καθοδήγησης από πνευματικούς οδηγούς και ηγέτες, παράλληλα με την συσσώρευση γνώσης, που παρατηρείται να γίνεται σε μεγάλο βαθμό στην εποχή μας. Επισήμανε την αναγκαιότητα για γνώση της ιστορίας, του τοπικού και του εθνικού παρελθόντος και εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας, μιας και το λειτούργημά τους «έχει να κάνει όχι μόνο με την συγκρότηση ατομικά της προσωπικότητας του κάθε παιδιού αλλά και με τη συγκρότηση της κοινωνίας σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως τόνισε. Ο κ. Παυλίδης έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο έργο των τριών βραβευθέντων, τονίζοντας ουσιαστικά τους λόγους για τους οποίους η Νομαρχία Ξάνθης επέλεξε να τους βραβεύσει.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του επαίνεσε τη Νομαρχία τόσο για την εκδήλωση όσο και για την επιλογή των προσωπικοτήτων που βραβεύτηκαν. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Μητροπολίτη Ξάνθης, ως «ευλογία Θεού για τον τόπο μας» για την δράση, την ενεργητικότητα και το έργο του.
Στο έργο των βραβευθέντων αναφέρθηκαν επίσης στους χαιρετισμούς τους στην εκδήλωση ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, και οι προϊστάμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κα Στυλιανίδου και κ. Πυλαρινός, χωρίς να παραλείψουν να τονίσουν την σημασία του έργου των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ιδίως όμως αυτών των χαμηλότερων βαθμίδων. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για Παιδεία, δηλαδή την διαμόρφωση και διάπλαση χαρακτήρων, πέρα και πάνω από την απλή συσσώρευση γνώσεων.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάγνωση σύντομων βιογραφικών τόσο του αείμνηστου συγγραφέα και πνευματικού ανθρώπου του τόπου μας, κ. Στέφανου Ιωαννίδη, το όνομα του οποίου πήραν και οι τιμητικές διακρίσεις που απένειμε η Νομαρχία Ξάνθης, όσο και των τριών βραβευθέντων.
Τα βραβεία απένειμαν στον μεν Μητροπολίτη Ξάνθης, κ. Παντελεήμονα, ο Νομάρχης, κ. Παυλίδης, στους δε κ. Μουσόπουλο και Μενεσίδη, ο βουλευτής Ξάνθης, κ. Σγουρίδης και ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης, κ. Τάτσης, αντίστοιχα.
Στους λόγους τους οι βραβευθέντες ευχαρίστησαν τη Νομαρχία Ξάνθης για την τιμή που τους έγινε, αλλά και ονομαστικά τους συνεργάτες τους αλλά και τους ανθρώπους που τους βοήθησαν στην πορεία τους τα πνευματικά πράγματα του τόπου μας, κλείνοντας έτσι την εκδήλωση.

Συληγαρδάκης Γιώργος
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…