ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΞΑΝΘΗΣ;

0

Συμπολίτης μας επαγγελματίας βρέθηκε εμπλεκόμενος στα γρανάζια του ΙΚΑ και δεν μπορεί ο άνθρωπος να ξεμπλέξει παρότι δεν φταίει άμεσα ο ίδιος αλλά το Ίδρυμα το οποίο δεν έχει σωστό αρχείο και ζητά από τους εργοδότες να τηρούν αντ’ αυτού.

Για να δημοσιοποιήσει την ταλαιπωρία αλλά και την οικονομική επιβάρυνση από την παράλειψη του ΙΚΑ Ξάνθης, μας έστειλε την παρακάτω επιστολή μετά την επίσκεψή του μάλιστα και στον κ. Εισαγγελέα στον οποίο και εξέθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Το κείμενο:

«Από καθαρή σύμπτωση και από τους αντιφατικούς ελέγχους του ίδιου του ΙΚΑ προκύπτει ότι τα ένσημα που αγόραζαν οι εργοδότες από τις τράπεζες, πριν την ηλεκτρονική καταβολή των εισφορών, μπορεί και να μην ήταν γνήσια. Να μην αφορούσαν στις οφειλές τους απέναντι στον ασφαλιστικό οργανισμό των εργαζομένων, αλλά να γέμιζαν τις τσέπες με πολλά εκατομμύρια κάποιων επιτήδειων ενός προσοδοφόρου κυκλώματος που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την οριζόντια και κάθετη ευρύτητά του στην Ξάνθη και Πανελληνίως.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το εξής γεγονός:

Στα αρχεία του ΙΚΑ δεν βρίσκονται αντίγραφα των πρωτοτύπων σελίδων Βιβλίου Αγοράς Ενσήμων γνωστής επιχείρησης της πόλης μας. Πιστοποιούν την ασφαλιστική κάλυψη 7 εργαζομένων επί 6 μήνες (δεύτερο εξάμηνο 2001)και ανέρχονται στο ποσό των 6.923,84 Ευρώ, ενώ το ΙΚΑ ζητά τώρα από την επιχείρηση την αναδρομική καταβολή και άλλων 10.000 Ευρώ περίπου. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αρνηθεί να τα επανακαταβάλει, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να απολέσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα γι’ αυτή την περίοδο και η επιχείρηση δεν μπορεί να αποκτήσει ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να εισπράξει δεδουλευμένα και να καταβάλει τους μισθούς στους εργαζόμενούς της (η διοίκηση του ΙΚΑ απαιτεί  την καταβολή του μισού τουλάχιστον ποσού για να χορηγήσει ασφαλιστική ενημερότητα στην επιχείρηση!).

Η Εμπορική Τράπεζα ισχυρίζεται ότι έχει κάνει τη συναλλαγή της με το ΙΚΑ κανονικά, ο εργοδότης δηλώνει ότι τακτοποιούσε πάντοτε εμπρόθεσμα και κανονικά όλες του τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης προσκομίζοντας και αντίγραφα των αντίστοιχων Δελτίων Ασφαλιστικής Ταυτότητας & Εισφορών (ΔΑΤΕ) όλων των εργαζομένων, αλλά το ΙΚΑ δεν θέλει να τα αναγνωρίσει, διότι ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν στάλθηκαν από την Τράπεζα οι σελίδες του Βιβλίου Αγοράς Ενσήμων της επιχείρησης.

Είναι σαφές ότι την υπόθεση πρέπει να διερευνήσει ο κ. Εισαγγελέας, αφού είναι γνωστό ότι οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις δεν έχουν, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, κανένα αποτέλεσμα. Διότι δημόσιοι υπάλληλοι καλύπτουν την κατάχρηση οποιασδήποτε μορφής άλλων υπαλλήλων, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να αποκαλύψουν ή να θίξουν συναδέλφους τους (γιατί άραγε;).

Τι λένε για όλα αυτά τα Μέλη της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του ΙΚΑ Ξάνθης, οι κατά τα άλλα ακριβοδίκαιοι και γνωστοί για την αμεροληψία τους εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου και του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, καθώς και οι υπεύθυνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι του  ΟΑΕΔ Ξάνθης που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό επί χρόνια τώρα τον εργατοϋπαλληλικό και επαγγελματικό κόσμο του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή μας; Τι λέει ο γνωστός δικηγόρος και νυν βουλευτής, με ιδιαίτερα πλέον υπεύθυνο κομματικό αξίωμα σε πανελλήνιο επίπεδο, κ. Σωκράτης Ξυνίδης που εδώ και μήνες -τελείως συμπτωματικά και πολύ πριν από την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης – είχε ενημερωθεί από την ίδια την Τράπεζα για το θέμα της «απώλειας» του αρχείου του ΙΚΑ; Θα προχωρήσει η σημερινή κυβέρνηση στην ουσιαστική πάταξη των κυκλωμάτων της αυθαιρεσίας, της οικονομικής κατάχρησης και διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, εφαρμόζοντας το περιβόητο «πόθεν έσχες» ή θα μείνει και πάλι μόνο στα λόγια;

Ποιες άλλες υποθέσεις των τελευταίων χρόνων χρειάζονται να επανεξεταστούν στο ΙΚΑ Ξάνθης; Ενώ βροχή πέφτουν υπέρογκα πρόστιμα για απλές γραφειοκρατικές παραλήψεις μικροεπαγγελματιών, όπως επί παραδείγματι η παράλειψη καταγραφής εργαζόμενου στο λεγόμενο «πορτοκαλί βιβλίο» ή η παράλειψη ενημέρωσης του ΟΑΕΔ κατά την οικειοθελή αποχώρηση κάποιου εργαζόμενου ή η καθυστέρηση υποβολής των ΑΠΔ για μερικές μόνο ημέρες, παρά το ότι έχουν καταβληθεί όλες οι εισφορές εμπρόθεσμα και κανονικά; Είναι δυνατόν εξαιτίας κάποιας γραφειοκρατικής αμέλειας το ΙΚΑ να επιβάλει σε ποσά των 10-20 Ευρώ πρόστιμο εκατοντάδων Ευρώ; Ποιοι καρεκλοκένταυροι υπάλληλοι ή εγκάθετοι  έχουν λάβει τέτοιες αποφάσεις;

Ποιος, επιτέλους, θα βάλει φρένο σε αυτές τις γνωστές αδικίες και αυθαιρεσίες που οδηγούν τους πολύ μικρούς επαγγελματίες στην απελπισία και στη διακοπή των δραστηριοτήτων τους; Τι είδους διαδικασία ταλαιπωρίας του κάθε επιτηδευματία από μέρους του ΙΚΑ και άλλων δημοσιών υπηρεσιών είναι αυτή, όταν για ξεκάθαρες σαν τις παραπάνω υποθέσεις απωλειών αρχείων και «καταγγελιών» αποφασίζει -εν μέσω οικονομικής κρίσης και ραγδαίας επιδείνωσης της θέσης των μικροεπιχειρηματιών- να μη χορηγεί την περιβόητη Ασφαλιστική Ενημερότητα;

Σε τι να σε  ωφελήσει ταλαίπωρε «μουντζούρη» ο Συνήγορος του Πολίτη σε αυτό τον κατατρεγμό, όταν απαιτούνται δυο και τρία χρόνια για να βγάλει πόρισμα; Είναι σαφές ότι, όταν το σύστημα -και όχι μόνο η κάθε κυβέρνηση- είναι τόσο σάπιο και οι πολιτικές διακηρύξεις αποδεικνύονται συχνά «κούφια» λόγια, μόνο μια ανεξάρτητη δικαστική ή κοινωνική Αρχή θα μπορούσε να βρει κάποια άκρη. Ποια, όμως, εμπιστοσύνη να επιδείξει ο Πολίτης στις σημερινές δικαστικές Αρχές, όταν κατά την προσπάθεια άμυνάς του από τις αυθαιρεσίες της διοικητικής εξουσίας, περνάει η άποψή της στα δικαστήρια και παραπέμπονται  υποθέσεις μερικών  χιλιάδων Ευρώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Με το γνωστό αποτέλεσμα, να μη μπορεί να βγει δικαστικό πόρισμα, λόγω υπερβολικού κόστους για τον ενάγοντα πολίτη, πολύ μεγαλύτερου από τα διεκδικούμενα ποσά; Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ξάνθη και αποτελεί καθήκον των επαγγελματικών οργανώσεων και της ΟΕΒΕ να εντοπίσει τους λόγους  των διακρίσεων και αδικιών που υφίστανται οι επαγγελματίες από κάποιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Είναι ακόμη καιρός οι επαγγελματικές οργανώσεις της πόλης μας, καθώς και το Επιμελητήριο «των ταξιδιών και δεξιώσε

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κοντός, Ζαγναφέρης, Γ. Ανδρέου, Ζειμπέκ Αισέλ και Μπουδούρ Αχμέτ οι υποψήφιοι

Μετά από πολυήμερες συζητήσεις για το ποιοι θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρα…