Οργανωτικά και ΣΥΝενωτικά

0

Ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις δίνουν καρπούς στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που πυρετωδώς προετοιμάζει τις εσωτερικές του αναδιοργανώσεις με συζητήσεις τοπικά και κεντρικά και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε 2 περίπου εβδομάδες, στην Πανελλαδική Σύσκεψη.

Ενιαίο πιο λειτουργικό φορέα προτείνει ο Τσίπρας για το ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του Συνασπισμού, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε τη σύσταση ενιαίου φορέα, και όχι ενιαίου κόμματος, ξεκαθάρισε δε ότι η άλλη λύση είναι η συσχετισμοί με τις συνιστώσες να παραμείνουν ως έχουν. Εξήγησε, ότι η νέα δομή θα περιλαμβάνει ένα πιο λειτουργικό σχήμα, όπου η λήψη αποφάσεων θα γίνεται ευκολότερα και ταχύτερα. Ακόμη, έθεσε ως προϋπόθεση, προκειμένου να γίνει ένα βήμα μπροστά στο πολιτικό σχήμα, οι συνιστώσες να δεσμευτούν για ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δημοκρατικό σοσιαλισμό, με την έννοια ότι δημοκρατικές διαδικασίες και προτάσεις πρέπει να υπάρχουν σε όλο το φάσμα των δράσεων του σχήματος.

Και 2 ακόμη ‘παίκτες’ στην 11άδα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ξάνθης, κ. Νίκος Καλιαμπάκας, που τάσσεται υπέρ της αναδιοργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε στο «Ε» ότι: «ένα πιο λειτουργικό σχήμα θα βελτιώσει τον τρόπο λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων. Με την πρόσθεση και άλλων δύο συνιστωσών, δηλαδή με 13 τάσεις, όπου όλες έχουν μία ψήφο, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα ομοφωνίας για την ψήφιση προτάσεων, καταλαβαίνετε ότι το σύστημα είναι αρκετά δυσκίνητο»

Κύριο μέλημα τα οργανωτικά

Με κύριο μέλημα τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούνται και πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις, πρώτα τοπικά (την Τετάρτη στην Ξάνθη) κι έπειτα θα παρθούν οι κεντρικές αποφάσεις κεντρικά. Η εντύπωση που μας μετέφερε ο κ. Καλιαμπάκας είναι ότι τα δεδομένα αλλάζουν: «δεν είναι πρόθεση του ΣΥΝ να ηγεμονεύσει, ωστόσο η αλλαγή στη δομή είναι αναγκαία».

Σύμπνοια και συμπληρωματικές προτάσεις

Τα αποτελέσματα των εκλογών και η ασφαλής είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή φαίνεται ότι έφεραν πίσω χαμόγελα και αισιόδοξη διάθεση, αν κρίνουμε από το κλίμα που πλέον επικρατεί στις εσωκομματικές συζητήσεις. «Υπάρχει σύμπνοια και πολύ θετικά σχόλια απ’ όλες τις τάσεις του ΣΥΝ για τη στάση και τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΝ», σχολιάζει ο γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης και συνεχίζει λέγοντας: «οι παρεμβάσεις πλέον γίνονται για να κατατεθούν συμπληρωματικές προτάσεις». Παρόλα αυτά έντονες είναι οι συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο, όπου υπάρχουν πολλές συνιστώσες, κάτι που δεν ισχύει για την πόλη μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην προϋπόθεση που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μιας και υπάρχει άνοδος του ρεύματος στην ΕΕ, σύσσωμος ο ΣΥΝ τάχθηκε υπέρ, ενώ εκτιμάται ότι ενστάσεις δε θα τεθούν και από τις υπόλοιπες συνιστώσες, αν και κατά παράδοση ορισμένοι αριστεροί κύκλοι αντιτίθενται στη συμμετοχή στην Ευρώπη.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …