Μία πρόταση του προέδρου της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, κ. Αναστάσιου Θεοδωρίδη, αναφορικά με την τοποθέτηση στη θέση συμβούλου – καλλιτεχνικού διευθυντή του γνωστού από τις συμμετοχές του σε διάφορα reality shows, μουσικού παραγωγού, κ. Νίκου Μουρατίδη, έβαλε «φωτιά» στο Διοικητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009.
Βέβαια οι αντιδράσεις που υπήρξαν εντός της συνεδρίασης του Δ.Σ., τόσο από το μέλος του και δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Σάββα Μελισσόπουλο, όσο και από τον επίσης δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», κ. Νικόλαο Ανταμπούφη, συνεχίστηκαν και πέρα από αυτή. Αιτία η συνέχεια που δόθηκε στο θέμα μέσα από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, στα οποία ο κ. Θεοδωρίδης έδειξε να επιμένει στην πρότασή του, παρά το άτυπο «μορατόριουμ» που συμφωνήθηκε εντός του συμβουλίου, ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στο θέμα, χωρίς να θιγεί η ουσία του «Χατζιδάκειου» φεστιβάλ.
Ν. Ανταμπούφης: «Ανεπαρκής ο Θεοδωρίδης – Να παραιτηθεί»
Ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης ο δημοτικός σύμβουλός της αντιπολίτευσης, κ. Ν. Ανταμπούφης, ο οποίος μέσα από μία σκληρή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα κατηγορεί ουσιαστικά τον κ. Θεοδωρίδη ως ανεπαρκή για να μπορεί να διαχειριστεί «την σημαντικότερη καλλιτεχνική εκδήλωση από όλες όσες διοργανώνει ο Δήμος Ξάνθης», όπως δήλωσε στο «Ε», και καλεί είτε τον ίδιο να παραιτηθεί, είτε να τον «παραιτήσει» ο Δήμαρχος Ξάνθης. Την κατηγορία για ανεπάρκεια του κ. Θεοδωρίδη σε θέματα πολιτισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο «Ε», ο κ. Ανταμπούφης την στηρίζει στα ίδια τα λεγόμενα του πρώτου, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Στέγης Πολιτισμού, όπου ο κ. Θεοδωρίδης φέρεται να υποστήριξε ότι «γνωρίζω ως παλαιός ποδοσφαιριστής μόνο από ποδόσφαιρο», αιτιολογώντας έτσι την πρόταση του για πρόσληψη του κ. Μουρατίδη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ. «Για μας ο ίδιος ο Χατζιδάκις με το έργο του δείχνει την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει το φεστιβάλ που γίνεται προς τιμή του, αντικατοπτρίζοντας την πολυσχιδή προσωπικότητα του διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτέχνη, χωρίς να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου και μία τυχάρπαστη εκδήλωση, ακόμη και μεγάλων, λαϊκών τραγουδιστών». Απαντώντας, τέλος στις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Θεοδωρίδης, περί «πέντε παράξενων που δεν θα τον εμποδίσουν να κάνει αυτό που νομίζει σωστό», ο κ. Ανταμπούφης δήλωσε ότι «δεν αισθανόμαστε ούτε «περίεργοι», ούτε μειοψηφία, διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την Τέχνη και τον Πολιτισμό, όπου δεν χωράνε μειοψηφίες και πλειοψηφίες αλλά μόνο ζητήματα ποιότητας…».
Σ. Μελισσόπουλος: «Θα διατυπώσουμε τις θέσεις μας στη συνεδρίαση του Δ.Σ.»
Ενοχλημένος από την στάση του προέδρου της Στέγης Πολιτισμού αλλά σε ηπιότερους τόνους, φάνηκε να είναι και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Σ. Μελισσόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο «Ε» επισήμανε ότι «είχε συμφωνηθεί, παρόντος και του Δημάρχου, στην προηγούμενη συνεδρίαση να γίνει μία ανοιχτή συζήτηση, με προτάσεις από όλους σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα έχει να κάνει με το ουσιαστικό περιεχόμενο ενός φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο σε μία προσωπικότητα της Τέχνης, όπως είναι ο Μ. Χατζιδάκις, ενώ κατά δεύτερο λόγο θα συζητηθεί και το θέμα της αναγκαιότητας ανάληψης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και από ποιο πρόσωπο ή φορέα θα γίνει αυτό. Η συζήτηση που γίνεται και η επιμονή του κ. Θεοδωρίδη στην πρότασή του για τον κ. Μουρατίδη, ανατρέπει αυτή τη συμφωνία. Εμείς πάντως είμαστε αποφασισμένοι να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας εντός της συνεδρίασης του Δ.Σ.».
«Η Άνοδος των Ανωγείων»
Βλέποντας λοιπόν την «σύγχιση εν κρανίω» που φαίνεται να έχει καταλάβει τις αρχές της πόλης μας, αναφορικά με το ύφος και το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει ένα φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη, παραθέτουμε μία άποψη που ίσως να τους κατευθύνει προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις να μην τεθούν «εκτός τόπου και χρόνου», όπου κινδυνεύουν να τις φέρουν οι «νεωτερισμοί» του κ. Θεοδωρίδη…
Όταν λοιπόν, εν έτη 1979, η τότε δημοτική αρχή της πόλης μας απαρνήθηκε το άξιο τέκνο της, αυτό βρήκε πρόθυμη αγκαλιά στ’ Ανώγεια της Κρήτης, δημιουργώντας ένα φεστιβάλ – αποτύπωση του ύφους και της αισθητικής του καλλιτέχνη. Παρουσίες «παράξενων» καλλιτεχνών, για τα δεδομένα της εποχής, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ρεμπέτικη και η Οπισθοδρομική Κομπανία, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Χρόνης Αηδονίδης, η Δόμνα Σαμίου και ο Ψαραντώνης λάμπρυναν την «Άνοδο των Ανωγείων», όπως ονομάστηκε το φεστιβάλ τότε.
Φέτος, από τις 14 μέχρι τις 20 Ιουλίου, επιχειρείται η αναβίωση της «Ανόδου», με συναυλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, ομιλίες και συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου, προσπαθώντας να απεικονίσουν τον πολυτάλαντο χαρακτήρα του Μ. Χατζιδάκι, που ήταν πολλά περισσότερα από ένας συνθέτης επιτυχιών. Όπως είπε και ο ίδιος «εκείνο που νιώθω μέσα μου είναι μία φυσική απέχθεια σε ό,τι χρειάζεται παράσταση, σε ό,τι γραφικό. Και αν αυτό που περιέχω είναι μία ένδειξη ελληνικής παράδοσης, τότε καλώς να υπάρξει, γιατί δεν θα μου άρεσε να παριστάνω τον πολύ Έλληνα»…
Ελπίζουμε ειλικρινά να μπορέσει η σημερινή διοίκηση της Στέγης Πολιτισμού, μετά από ένα χρόνο απουσίας, να παρουσιάσει ένα θέαμα αντάξιο του καλλιτέχνη, του ύφους και της προσφοράς του, ώστε να μην επιβεβαιώσουν τους πραγματικά βαρύτατους χαρακτηρισμούς του πρώην πολιτευτή της πόλης μας, προέδρου του ΣΥ.ΦΑ.Ξ. και ενεργού πολίτη στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, κ. Νίκου Λεοντή, ο οποίος στο άκουσμα της πιθανότητας να ανατεθεί η καλλιτεχνική διεύθυνση στο κ. Μουρατίδη σχολίασε ότι «είναι ανυποψίαστοι μέσα στην ηλιθιότητά τους αυτοί που προσπαθούν να κάνουν κάτι τέτοιο, όμως δεν είναι μόνο δική τους η ευθύνη. Έχει και αυτός ευθύνες. Άλλωστε η ανεπάρκεια στο θέμα δεν είναι μόνο του κ. Θεοδωρίδη, αλλά και του κ. Στυλιανίδη που τον στηρίζει…».
Γιώργος Συληγαρδάκης