Μετά τις ευρωεκλογές τί;

0

Η ορθή ερμηνεία της βούλησης του ελληνικού λαού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να διαμορφώσουν τα κόμματα τις πολιτικές εκείνες που θα τους επιτρέψουν την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στις επόμενες εθνικές εκλογές που σύντομα έρχονται.
Το πρώτο μήνυμα αφορά την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε με πρωτοφανή σκληρότητα από τον ελληνικό λαό. Σε λιγότερο από δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τις εκλογές του 2007 η Ν.Δ. είδε το 45% των ψηφοφόρων της να της γυρίζουν την πλάτη. Σχεδόν ο ένας στους δύο πολίτες που είχαν ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία, δηλαδή 1.350.000, αρνήθηκαν πεισματικά να επαναλάβουν αυτή την ψήφο. Μαζί με την κυβέρνηση κατέρρευσε και ο μύθος του αήττητου Καραμανλή. Ο «καταλληλότερος των δημοσκοπήσεων» υπέστη την μεγαλύτερη ήττα που έχει υποστεί εν ενεργεία πρωθυπουργός στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδος. Η Νέα Δημοκρατία καταδικάστηκε γιατί διέψευσε όλες τις ελπίδες που τις εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός. Σπατάλησε με όσα έπραξε την προίκα της μεταολυμπιακής Ελλάδος που της άφησε το ΠΑΣΟΚ αλλά και με όσα δεν έπραξε σπατάλησε τις ευκαιρίες που πήρε από το εκλογικό σώμα σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις από το 2004. Οι σημαίες που την ανέδειξαν και την διατήρησαν στην εξουσία 5 χρόνια ήταν η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, η επανίδρυση του κράτους, το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, η αξιοκρατία και η βελτίωση της καθημερινότητας του έλληνα πολίτη. Σήμερα όλοι έχουν καταλάβει ότι όλες αυτές οι σημαίες έχουν υποσταλεί ή ότι τις χρησιμοποίησε ως σημαίες ευκαιρίας. Η κυβέρνηση απέτυχε παντού, η Ελλάδα του 2009 είναι χειρότερη από την Ελλάδα του 2004 σε όλα τα επίπεδα.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισαν τι χθεσινές εκλογές για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια.
Η νίκη αυτή είναι σημαντική γιατί έρχεται δύο χρόνια μετά από μια ήττα και μια περίοδο εσωστρέφειας που ακολούθησε και είχε φέρει ένα χρόνο πριν το ΠΑΣΟΚ στο ναδίρ των δημοσκοπήσεων.
Η νίκη αυτή βάζει τα θεμέλια για να ξαναχτίσουμε το οικοδόμημα της πολιτικής ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ , για να ξαναφέρουμε τον ελληνικό λαό στο πλειοψηφικό ρεύμα της Δημοκρατικής Παράταξης που έχει συνδέσει το όνομά της με τις μεγάλες εθνικές και οικονομικές επιτυχίες στη Νεώτερη Ιστορία το Έθνους.
Παράλληλα όμως με τα μηνύματα όσων ψήφισαν υπάρχει και το μεγάλο μήνυμα όσων δε ψήφισαν.
Δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες έλληνες ψηφοφόροι του 2007 δεν ήρθαν προχθές στην κάλπη.
Η αποχή δεν αφορά μόνο τους νεοδημοκράτες όπως αυτάρεσκα δήλωνε προχθές η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την βαριά ήττα της. Αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος αφού ακόμη και η αριστερά έχασε το 80% των ψηφοφόρων της από την αποχή.
Η αποστροφή του κόσμου να πάει στις κάλπες σηματοδοτεί την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών και είναι ίσως το τελευταίο καμπανάκι του πολιτικού κύκλου της μεταπολίτευσης. Εκφράζει την απαισιοδοξία του οικονομικά ενεργού πολίτη, της νεολαίας και της μέσης ελληνικής οικογένειας για το προσωπικό τους μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας.
Η Ελλάδα της ΟΝΕ και των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα που νικούσε, η Ελλάδα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, η Ελλάδα ηγεμόνας στο Βαλκανικό περίγυρο έχασε την αυτοπεποίθησή της και την αισιοδοξία της και αυτό είναι επικίνδυνο για την Δημοκρατία, είναι επικίνδυνο για το μέλλον του τόπου.
Η Ν.Δ. απέδειξε ότι δεν μπορεί να εμπνεύσει και να οδηγήσει τον ελληνικό λαό.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει νηφάλια , με σοβαρότητα , με δουλειά και σχέδιο να ξαναφέρει τον ελληνικό λαό στον δρόμο των επιτυχιών, της προκοπής και της αισιοδοξίας για το μέλλον των παιδιών του.
Η αποστολή είναι βαριά και δύσκολη και απαιτεί συστηματική προσπάθεια για να επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης του έλληνα πολίτη στην Δημοκρατική Παράταξη.
Αυτό είναι το στοίχημα των ευρωεκλογών και είμαστε υποχρεωμένοι το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του να το κερδίσουμε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα για «ταξίδι στις θύμισες»

Κάλεσμα για «ταξί …