Τηρώντας οριακά τα προσχήματα, με δικαιολογίες που θύμισαν παιδικά παιχνίδια, αναδιπλώθηκε τελικά οριστικά η διοίκηση της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, υπό τον κ. Τάσο Θεοδωρίδη, στο θέμα που δημιουργήθηκε με την πρόταση Μουρατίδη για την διοργάνωση του «Χατζιδάκειου» Φεστιβάλ…
Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης, που πραγματοποιήθηκε (επιτέλους…) στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2009, η ατμόσφαιρα θύμιζε κατά πολύ λιγότερο «αρένα» πολιτικών αντιπαραθέσεων και πολύ περισσότερο συνεδρίαση φορέα που προσπαθεί να προάγει τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στην πόλη μας.
Σε αυτό το κλίμα λοιπόν δόθηκε η δυνατότητα στον πρόεδρο της Στέγης, κ. Θεοδωρίδη, να επιχειρήσει έναν, άκομψο ομολογουμένως, αλλά αποδεκτό τελικά από όλους ελιγμό, αναφορικά με την διοργάνωση του Φεστιβάλ, αποσύροντας την πρότασή του για την κατάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή από τον κ. Νίκο Μουρατίδη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του τελευταίου, και παράλληλα υποβάλλοντας νέα πρόταση σύμφωνα με την οποία την διοργάνωση του Φεστιβάλ θα αναλάβει η ίδια η Στέγη Πολιτισμού, ενώ για την θέση του συμβούλου αλλά και παρουσιαστή πρότεινε τον κ. Αλέξη Κωστάλα, γνωστό παρουσιαστή σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων παρόμοιας εμβέλειας. Μάλιστα με τον κ. Κωστάλα, όπως υποστήριξε ο κ. Θεοδωρίδης, έχουν ήδη γίνει κάποιες προκαταρτικές επαφές, στις οποίες ο κ. Κωστάλας εμφανίζεται θετικός.
Τον λόγο στην συνέχεια πήραν τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου τα οποία με την σειρά τους εκφράστηκαν θετικά προς το ενδεχόμενο να διοργανώσει την εκδήλωση η Στέγη, τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, υποδεχόμενοι τον κ. Κωστάλα ως προσωπικότητα που μπορεί να δώσει κύρος στον θεσμό, αλλά χωρίς να απεμποληθεί από κανένα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Θεοδωρίδη, η πρόθεση για διενέργεια, μετά την φετινή διοργάνωση, ενός ευρύτερου διαλόγου που να μπορέσει να οδηγήσει σε περισσότερο μακροπρόθεσμες λύσεις για το μέλλον του Φεστιβάλ.
Η μόνη «παραφωνία» σε αυτό το συναινετικό κλίμα προήλθε από τον κ. Δημήτρη Μπένη, ο οποίος στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι «όλη αυτή η περιπέτεια στην οποία υποβλήθηκε η Στέγη και η αρνητική διαφήμιση που δέχθηκε, έγιναν άνευ λόγου. Κατά τη γνώμη μου, ο πρόεδρος έπρεπε να εμμείνει στην θέση του και στις προτάσεις του και να κριθεί από το αποτέλεσμα. Με όλες αυτές τις παλινωδίες γίναμε ρεζίλι…». Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της θέσης του ο κ. Μπένης υποστήριξε ότι ο στόχος των συνεδριάσεων και των προσπαθειών θα πρέπει να είναι η βέλτιστη δυνατή παρουσίαση του Φεστιβάλ «και όχι αν θα έρθει ή θα φύγει ο κάθε κύριος Μουρατίδης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, διαφώνησε με τις θέσεις των Φ.Ε.Ξ. και κ. Σ. Μελισσόπουλου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια για πολλές συζητήσεις για την φετινή εκδήλωση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Μπένης απείχε από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Στέγης λόγω «της προβληματικής λειτουργίας του», όπως και ο ίδιος υποστήριξε…
Η συνέχεια δόθηκε από μία σειρά προτάσεων, κατ’ αρχήν για την διάρκεια του φεστιβάλ και στη συνέχεια για τους καλλιτέχνες που θα πρέπει να προσκληθούν για να πάρουν μέρος σε αυτό, η συζήτηση αυτή κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση να συγκροτηθεί μία ευέλικτη τετραμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους κυρίους Θεοδωρίδη, Μελισσόπουλο, Σεργκενλίδη και την κα Αμπεριάδου, η οποία σε συνεργασία με το προσωπικό της Στέγης και σε διαβούλευση με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής (ακόμη και τα παραιτηθέντα από αυτή) να καταλήξουν σε μία οριστική πρόταση για τις ημερομηνίες, την διάρκεια αλλά και τους καλλιτέχνες που θα προταθούν να συμμετάσχουν στα φετινό «Χατζιδάκειο» Φεστιβάλ.
Με το κλείσιμο της συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε και για το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης που αφορούσε την ανάθεση στην Ε.Α.Π.Α.Ξ. του καθαρισμού των χώρων εντός και εκτός του Δημοτικού Αμφιθεάτρου, με κόστος 45.000 ευρώ, πρόταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία λόγω της αρνητικής θέσης του κ. Μελισσόπουλου και της «λευκής» θέσης του κ. Μαλκότς.
Γιώργος Συληγαρδάκης