Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αρνητικό το Επιμελητήριο και στη νέα πρόταση της «Αθωνικής»

Αρνητικό το Επιμελητήριο και στη νέα πρόταση της «Αθωνικής»

0

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009, στις 19:30’, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Β.Ε. Ξάνθης, η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, με μοναδικό θέμα την γνωμοδότηση που ζητήθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης, αναφορικά με την ίδρυση καταστημάτων λιανικού εμπορίου (εμπορικού κέντρου), στη θέση του παλιού εργοστασίου «Δέρας», στην περιοχή Λεύκης.

Προεδρεύων της συνεδρίασης ήταν ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Στέλιος Μωραΐτης, μιας και ο κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος έλλειπε στο εξωτερικό και δεδομένου επίσης ότι η γνωμοδότηση ήταν απαραίτητο να παραδοθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Η έκτακτη, για τους παραπάνω λόγους, συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση των μακροσκελέστατων νομικών εκθέσεων τόσο του καθηγητή Νομικής, κ. Φινοκαλιώτη, από την πλευρά της «Αθωνικής Τεχνικής», όσο και του ξανθιώτη δικηγόρου, κ. Μπρατίδη, η οποία συντάχθηκε μετά από αίτημα της Διοίκησης του Επιμελητηρίου. Από τον πρόεδρο της συνεδρίασης, κ. Μωραϊτη, επισημάνθηκε κατ’ αρχήν η προθεσμία των πενήντα ημερών «η οποία είναι δεσμευτική από το νόμο, ώστε να υπάρξει απάντηση για το ζήτημα της «Αθωνικής», αφού αν αυτή εκπνεύσει θα θεωρηθεί ότι γνωμοδοτούμε θετικά». Στη συνέχεια ο κ. Μωραϊτης επεσήμανε ότι η έκθεση του κ. Φινοκαλιώτη εμπεριείχε κάποιες σημαντικές αντιφάσεις, αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη της επισύναψης περιβαλλοντικής μελέτης μέσα στην συνολική οικονομοτεχνική μελέτη του έργου. Αντίθετα, η γνωμοδότηση του κ. Μπρατίδη ήταν σαφής υπέρ της προσκόμισης από την εταιρεία της σχετικής μελέτης.

Πάντως, όπως ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε. ο κ. Μωραϊτης, «η εταιρεία έχει προσκομίσει στην δεύτερη αίτησή της τόσο μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο και κυκλοφοριακή μελέτη. Όμως το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο εκεί», συνέχισε ο κ. Μωραϊτης, «διότι τίθεται πλέον θέμα διάλυσης του κοινωνικού και εμπορικού ιστού της πόλης». Στο σημείο αυτό επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Δημοτική Αρχή «για την αποτυχία της να θωρακίσει τον εμπορικό ιστό της πόλης με χώρους στάθμευσης και κλειστές αγορές, ενώ τρέχουν να καλωσορίσουν τα πολυκαταστήματα που ετοιμάζονται να ανοίξουν εντός και εκτός του Δήμου Ξάνθης. Αντί να επιδίδονται σε τέτοια «καλωσορίσματα», ιδιαίτερα κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου, θα έπρεπε πρώτα να είχαν θωρακίσει την τοπική αγορά, την οποία άλλωστε απομυζούν έμμεσα και άμεσα επί δεκαετίες…», καταλήγοντας σε αρνητική εισήγηση για το θέμα.

 

Η άποψη του κ. Κατσαρίκα

 

Μία περισσότερο ουδέτερη άποψη εξέφρασε ο Γραμματέας του Ε.Β.Ε., κ. Ζήσης Κατσαρίκας, ο οποίος αφού εξέφρασε τους προβληματισμούς του αναφορικά με την ανυπαρξία συμμετοχής των επαγγελματιών της πόλης στις προσπάθειες αποτροπής της ίδρυσης πολυκαταστημάτων στην Ξάνθη, στάθηκε στις ευθύνες συνολικά τόσο της Τοπική Αυτοδιοίκησης, όσο και της Πολιτείας. Στην πρώτη καταλόγισε την αδυναμία αναβάθμισης του εμπορικού ιστού της πόλης, ενώ στην δεύτερη την πολυνομία και τα άπειρα «παραθυράκια» της νομοθεσίας, «φωτογραφίζοντας» την ίδρυση εμπορικού κέντρου στον Δήμο Βιστονίδας.

 

Γ. Σιούτας: «Έπρεπε να είχαμε εκμεταλλευτεί την παρουσία τριών υπουργών»

 

Μία διαφορετική διάσταση έδωσε στην ομιλία του ο κ.Γιάννης Σιούτας, ο οποίος, αφού ανακοίνωσε στο Σώμα την σημαντική επιτυχία της έγκρισης της παραχώρησης από τον Δήμο Ξάνθης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκτασης σε 93 επαγγελματίες για την ανέγερση βιοτεχνικού πάρκου, δίπλα στον χώρο του παλαιού εργοστασίου «Δέρας», προχώρησε σε κριτική προς τα Επιμελητήρια της περιοχής. Η βάση της κριτικής του ήταν η αποτυχία τους να συντονιστούν και να εκμεταλλευτούν την μοναδική συγκυρία της ύπαρξης τριών υπουργών από την περιοχή μας (Τζήμας, Κοντός και Στυλιανίδης), ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα σαφές και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τις τοπικές κοινωνίες. Φυσικά και η δική του τοποθέτηση ήταν αρνητική απέναντι στο αίτημα της «Αθωνικής».

 

Γ. Μυλωνάς: Ζητάμε ίσες ευκαιρίες

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, κ. Γεώργιος Μυλωνάς, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην φιλική προσέγγιση που έχει ο τοπικός Τύπος στην ίδρυση πολυκαταστημάτων στο νομό μας, απαρίθμησε συγκριτικά τα πλεονεκτήματα των τελευταίων σε σχέση με τον υφιστάμενο εμπορικό ιστό της πόλης, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο τελευταίος υπολείπεται έναντι των πολυκαταστημάτων στο θέμα των χώρων στάθμευσης. Για το θέμα αυτό μάλιστα έριξε τις ευθύνες στον δήμο και στη Νομαρχία διότι, κατά τον ίδιο, «δεν εξασφαλίζουν ισότητα στον ανταγωνισμό μεταξύ του εμπορικού ιστού και των πολυκαταστημάτων. Φέρτε μας χώρους στάθμευσης και μετά φέρτε μας όποιον θέλει να ανοίξει εμπορικό κέντρο…», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

 

Τσιακίρογλου: «Αγνοηθήκαμε για κυκλοφοριακό και στάθμευση…»

 

Στο ζήτημα της ανακίνησης του κυκλοφοριακού από το 2001, από μέρους της Ο.Ε.Β.Ε., στάθηκε ο πρόεδρός της, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «κερκόπορτα» το συνεχές ωράριο, το οποίο «άνοιξε την όρεξη» στους πολυχώρους να ξεκινήσουν την επέκτασή τους και στην επαρχία. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσιακίρογλου τόνισε ότι «το κυκλοφοριακό το έθεσε για πρώτη φορά η Ο.Ε.Β.Ε., σε ημερίδα που διοργάνωσε το 2001. Όμως ο Δήμος ποτέ δεν μίλησε για το θέμα ούτε μαζί μας αλλά ούτε και με τους ξανθιώτες καταναλωτές. Έτσι δεν δημιουργήθηκε ούτε υπόγειος χώρος στάθμευσης, ούτε συνενώθηκε ο εμπορικός ιστός με την Παλιά Πόλη, ούτε δημιουργήθηκε χώρος στάθμευσης στο παζάρι. Ακόμη και το άνοιγμα του πάρκιγκ στο «Γκέρυ» ήταν επιτυχία της Ομοσπονδίας και των επαγγελματιών…». Συνεχίζοντας, εξέφρασε την αντίθεσή του με την ίδρυση του πολυκαταστήματος στην Λεύκη, ενώ για το πολυκατάστημα στον Δήμο Βιστονίδας άφησε αιχμές κατά του Δημάρχου της, κ. Νίκου Ζλάτκου, για την άρνησή του να συναντηθεί με τους επαγγελματίες του νομού, αναφέροντας με νόημα ότι «οι πολιτικοί θα πρέπει σε τέτοια ζητήματα να συμβουλεύονται και όχι να αγνοούν τους επαγγελματίες…».

Σ. Κριτσίνης: «Ν’ αναλάβουν ευθύνες αυτοί που τους βοηθήσαμε…»

 

Μ&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…