Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Ξεμπλοκάρει» η διαδικασία έκδοσης αδειών

«Ξεμπλοκάρει» η διαδικασία έκδοσης αδειών

0

Δέκα μήνες μετά την έκδοση της εγκυκλίου αρ. 39 του υπουργείου Εσωτερικών (ημ. Έκδοσης 25 Αυγούστου 2008) σύμφωνα με την οποία « δεν είναι επιτρεπτή εκ του νόμου η έκδοση από τους Δημάρχους και τους Προέδρους Κοινοτήτων, πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων που αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση δημοτών, συμπεριλαμβανομένων των καλούμενων «πιστοποιητικών χρησικτησίας»», η οποία δημιούργησε ανακοπή στην έκδοση οικοδομικών αδειών από την Πολεοδομία, προβλήματα στην οικοδομική δραστηριότητα και ως εκ τούτου έντονες διαμαρτυρίες πολιτών και μηχανικών που εκφράστηκαν μέσω του Τύπου (το «Ε» αφιέρωσε 2 ρεπορτάζ για το θέμα το οποίο έθεσε και στον υπουργό κ. Παυλόπουλο κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη), το υπουργείο αποφάσισε να αφήσει ένα «παράθυρο» προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
«Ξεμπλοκάρει» η διαδικασία έκδοσης αδειών
Έτσι σε ερμηνευτική εγκύκλιο (ημ. έκδοσης 16 Ιουνίου 2009) του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται: «Σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου ληφθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ,Ε., οριστική απόφαση επί του ζητήματος και προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω δημιουργία των προβλημάτων που επισημαίνονται στα σχετικά έγγραφα, θεωρούμε ότι είναι δυνατή η χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων από τους Δήμους και τις Κοινότητες, ως συνέβαινε μέχρι του χρόνου αποστολής της με αριθ. 39/2008 εγκυκλίου μας, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν θα αναφέρονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, του οποίου ζητείται η υπαγωγή στις διατάξεις για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα. Αν το ακίνητο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με οδό και αριθμό, τότε η περιγραφή του μπορεί να γίνει με την ένδειξη «…ακινήτου του φερόμενου ως ιδιοκτήτη, ‘νομέα, κατόχου» ή με φωτογραφική απεικόνιση/ έκθεση φωτοερμηνείας που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος.»
Με βάση αυτή την εγκύκλιο ο Νομάρχης κ. Παυλίδης ενημερώνει τους δημάρχους με το έγγραφο (ημ. 24 Ιουνίου 2009) ότι μπορούν να εκδίδουν ειδικές βεβαιώσεις τηρώντας δύο προϋποθέσεις α) να εκδίδονται πρωτογενώς και β) να τις χορηγούν αποκλειστικά προς απόδειξη του χρόνου δημιουργίας του οικοπέδου για την κατά παρέκκλιση αρτιότητά του, αθροιστικά με τα άλλα στοιχεία της ιδίας εγκυκλίου του «…ακινήτου φερόμενου ως ιδιοκτήτη νομέα κατόχου…».
Νομάρχης: «Με πολύ κόπο λύθηκε, μετά από πρωτοβουλία μας…»
Επ’ αυτών ο κ. Νομάρχης δήλωσε: «Η διαχρονική ασάφεια των πολεοδομικών ρυθμίσεων είναι δεδομένη. Μέσα σε κλίμα πίεσης και αλλεπάλληλων καταγγελιών, εκλείπει και η καλώς νοούμενη ευελιξία των υπαλλήλων και οδηγούμαστε στην οχύρωση της αυτοπροστασίας. Με πολύ κόπο λύθηκε, μετά από πρωτοβουλία μας, ένα πρόβλημα δεκαετιών πανελλήνιας κλίμακας, που δεν είναι νομοθετικά ρυθμισμένο. Ευχαριστώ όσους θετικά συνέβαλαν σ’ αυτό χωρίς υστεροβουλίες.»
Δ. Βορίδης του Συλλόγου Μηχανικών: «Είμαστε επιφυλακτικοί για το αν θα ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία»
Το «Ε» απευθύνθηκε στον μηχανικό κ. Δημήτρη Βορίδη μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Μηχανικών Ξάνθης, προκειμένου να εκφράσει την άποψή του για το αν τελικά επιλύεται το πρόβλημα με τις οικοδομικές άδειες που ταλάνισε μηχανικούς και πολίτες: «Δεν πρέπει να θριαμβολογεί ο κ. Νομάρχης γιατί σχεδόν ένα χρόνο τώρα ταλαιπωρούμαστε απ’ αυτή την εγκύκλιο! Ένα χρόνο τώρα έχουν καθυστερήσει οι άδειες. Και τώρα είμαστε επιφυλακτικοί για το αν θα ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία καθώς αναφέρεται ότι οι δήμαρχοι μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις «πρωτογενώς». Αυτό προαπαιτεί αρχεία και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …