‘Κάτω οι σταυροί απ’ τα σχολεία’

0

Μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καταδικάζει την Ιταλία για παραβίαση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης με την ανάρτηση σταυρών και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία, ‘βάζει φωτιά’ και στην ελληνική πραγματικότητα καθώς μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο για υποθέσεις αλλόθρησκων μαθητών στην Ελλάδα, που από την πρώτη μέρα στο σχολείο αντικρίζουν εικόνες του Εσταυρωμένου, της μητέρας του ή άλλων αγίων της Χριστιανορθόδοξης εκκλησίας.

5.000 ευρώ αποζημίωση για την ιταλίδα ενάγουσα

Η φινλανδικής καταγωγής ιταλίδα Σόιλε Λάουτσι προσέφυγε στο ΕΔΑΔ γιατί θεωρούσε ότι η ανάρτηση σταυρών και εικόνων του Χριστού σε σχολικές αίθουσες έθιγε αφενός το δικαίωμά της ως γονιού να διαμορφώσει θρησκευτική πεποίθηση στο παιδί της και αφετέρου το δικαίωμα του παιδιού της να αποκτήσει μόνο του θρησκευτική συνείδηση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συμφώνησε με την κ. Λάουτσι και γι’ αυτό της επιδίκασε 5.000 ευρώ, τα οποία θα πληρώσει ως πρόστιμο για ηθική βλάβη το ιταλικό κράτος.

Σάλος έχει προκληθεί στην Ιταλία με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της διατήρησης των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία, ενώ η συζήτηση έχει διευρυνθεί και στον ευρύτερο χώρο των ‘θρησκευτικών κρατών’, όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και η γειτονική Τουρκία.

Μητροπολίτης Ξάνθης: ‘η Ευρώπη πρέπει να σέβεται τις ιδιαιτερότητες των λαών’

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων, είναι κάθετα αντίθετος με την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης και ενστερνίζεται τη γενική θέση της εκκλησίας ότι: «τα σύμβολα να παραμείνουν και να μην αποκαθηλώνονται». Ακόμη υπογραμμίζει ότι: «το 98% της Ελλάδας είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και άρα όποιος έρχεται εδώ πρέπει να σέβεται τις ιδιαιτερότητές μας, όπως τους σεβόμαστε εμείς. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σέβεται τις ιδιαιτερότητες των λαών και να μην παρεμβαίνει». Ο κ. Παντελεήμων θεωρεί καλύτερο ο κάθε λαός να κρίνει ξεχωριστά με βάση τα δικά του δεδομένα.

Αν και το ελληνικό νομικό πλαίσιο εμφανίζει διαφορές από το ιταλικό και ενδεχομένως σε ανάλογη περίπτωση οι συνήγοροι να επικαλεστούν διαφορετικά νομικά επιχειρήματα, το γενικό πνεύμα που θέλει να διαμορφώσει το ΕΔΑΔ με αποχωρισμό των εθνικών δραστηριοτήτων από τις θρησκείες (υγεία, παιδεία κλπ) και πλήρη ένταξη της άσκησης της θρησκείας στο πλαίσιο των προσωπικών και ανεξάρτητων ενασχολήσεων, πιθανό να φέρει πρόστιμα και στο ελληνικό κράτος, που έχει δεχθεί καταδίκες για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας ουκ ολίγες φορές.

 

Δυστυχώς, ο Μουφτής Ξάνθης, κ. Σινίκογλου απουσιάζει εκτός Ξάνθης, αλλά το «Ε» θα του ζητήσει να τοποθετηθεί επί του θέματος άμα τη επιστροφή του.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…