Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η μεγάλη παρέλαση της Αποκριάς στην Ξάνθη

Η μεγάλη παρέλαση της Αποκριάς στην Ξάνθη

0

Με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Πλημμυρισμένη από επισκέπτες της πόλης μας αλλά και χιλιάδες ξανθιώτες οι κεντρικοί δρόμοι αλλά και η Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, υποδέχτηκαν με κέφι τον «Βασιλιά Καρνάβαλο» και την ακολουθία του, καθώς και τους εκατοντάδες «πιστούς» του, που μεταμφιεσμένοι έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη με τα χίλια χρώματα. Η πορεία των αρμάτων ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής 2 Μαρτίου 2009, από την δυτική είσοδο της πόλης και διασχίζοντάς την σχεδόν απ’ άκρη σ’ άκρη, κατέληξε στο Δημοτικό Στάδιο, όπου βρίσκονται τα στέκια των πολιτιστικών και καρναβαλικών συλλόγων που συμμετείχαν στην παρέλαση, όπου διοργανώθηκε ένα ξέφρενο πάρτυ από όλους τους συμμετέχοντες στην παρέλαση, το οποίο κορυφώθηκε περίπου στις 8 το βράδυ, με το παραδοσιακό κάψιμο του «Τζάρου», στον ποταμό Κόσυνθο.

Καθαρή Δευτέρα στο βουνό

Καθαρή Δευτέρα για όλα τα γούστα στην ορεινή Ξάνθη. Από τη μία, στην Σταυρούπολη, κέντρο του ομώνυμου δήμου, διοργανώθηκε το παραδοσιακό έθιμο της Καμήλας, ένα δρώμενο που τραβά το ενδιαφέρον επισκεπτών τόσο από την πόλη της Ξάνθης, όσο και από γειτονικές περιοχές. «Μουτζούρηδες», «Μπαρμπαγιάνηδες» αλλά και παραδοσιακά συγκροτήματα γέμισαν με ήχους και χρώματα την κεντρική πλατεία της Σταυρούπολης, δίνοντας κέφι και χαρά στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο υφυπουργός Εσωτερικών της γειτονικής Βουλγαρίας. Για την ημέρα και την εκδήλωση ο Δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Γιώργος Καρασακαλίδης δήλωσε ότι «Το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας ή της Καμήλας σήμερα ολοκληρώνεται. Ήταν αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, θεά της γονιμότητας και της γεωργίας, στην οποία γινόταν έτσι επίκληση για καλή σπορά και για καλό καιρό στην επερχόμενη Άνοιξη. Ολοκληρώνονται λοιπόν οι εκδηλώσεις τόσο εδώ, στον οικισμό της Σταυρούπολης, όσο και στα Κομνηνά, με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, όσο και στο Καρυόφυτο, με μέλι, καρύδια και ρόδια. Όλα πήγαν καλά και σε αυτό βοήθησε και ο καιρός, ενώ η προσέλευση του κόσμου είναι περισσότερο από ικανοποιητική. Εύχομαι καλό Τριώδιο και καλή Σαρακοστή σε όλους».
Μία εναλλακτική, οικολογική πρόταση είχαν να επιλέξουν οι επισκέπτες του Δήμου Σταυρούπολης που επισκέφτηκαν τον οικισμό του Άνω Καρυοφύτου. Εκεί στην κεντρική πλατεία του οικισμού τους περίμεναν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου νεολαίας Καρυοφύτου με μία οικολογική σαρακοστιανή «τριλογία» αποτελούμενη από μέλι, καρύδια και ρόδι. Για την εκδήλωση μίλησε στο «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Γιώργος Σπυριάδης, ο οποίος δήλωσε ότι «η εκδήλωση διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και λέγεται «μέλι και καρύδια». Φέτος προστέθηκε και το ρόδι, όλα τους συστατικά από τα πανάρχαια χρόνια, της μεσογειακής διατροφής. Την διοργάνωσή του φρόντισαν ο σύλλογος νεολαίας Καρυοφύτου, με την υποστήριξη ιδιωτών αλλά και του Δήμου Σταυρούπολης. Είναι μία πρωτότυπη εκδήλωση, η οποία ξεφεύγει από τις παραδοσιακές εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας, δίνοντας μια διαφορετική νότα στην ημέρα». Αναφορικά με την αποδοχή από τον κόσμο, ο κ. Σπυριάδης παρατήρησε ότι «τα σχόλια την πρώτη χρονιά ήταν ιδιαίτερα θετικά και ευελπιστούμε φέτος να είναι ακόμη καλύτερα».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …