Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Απογοητευμένος και θυμωμένος ο κόσμος του

Απογοητευμένος και θυμωμένος ο κόσμος του

0

Δύσκολες ώρες περνά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που χαρακτηρίστηκε από την πολιτική του ηγεσία ως «εκλογική ήττα». Αυτή η διαπίστωση τον έχει εγκλωβίσει στη δίνη της εσωστρέφειας με κύρια χαρακτηριστικά το «αυτομαστίγωμα», την «αυτοκριτική» αλλά και την επισήμανση των λαθών και την απόδοση ευθυνών. Ενδεικτικά του αναβρασμού που επικρατεί είναι η παραίτηση Αλαβάνου και η ανάκλησή της μετά, το «ψυχρό κλίμα» που επικρατεί στις σχέσεις Τσίπρα – Αλαβάνου, όπως επίσης και η δήλωση – παρέμβαση του ιστορικού στελέχους της κ. Λεωνίδα Κύρκου που ζητά αλλαγή πορείας στο κόμμα χαρακτηρίζοντας «ταπεινωτικό το αποτέλεσμα των εκλογών». Επίσης πολύ λόγος γίνεται για το ρόλο των που έπαιξαν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος σε σημείο μάλιστα που να επιζητείται απόσχιση. Όμως ο κ. Αλαβάνος έθεσε τέλος στα σενάρια "απορρόφησης" του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη δήλωσή του: «Δεν τίθεται θέμα απορρόφησης, το θέμα είναι να πάμε όλοι μαζί μπροστά και έτσι θα συνεχίσουμε».
Απογοήτευση και θυμός στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ
Πέραν όμως όλων αυτών που συμβαίνουν σε κεντρικό επίπεδο υπάρχει και ένας κόσμος της Αριστεράς που επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί: «…νιώθουν απογοήτευση , πικρία, θυμό και αγανάκτηση» τονίζει ο κ. Χρήστος Καρμπούνης, υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης στις εκλογές του 2007 και μέλος της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης.
Αν και επισημαίνει ότι στην Ξάνθη υπάρχει αύξηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τις ευρωεκλογές του 2004 εντούτοις μεταφέρει ένα κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στις τάξεις των μελών και των ψηφοφόρων.
Τα «λάθη» του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Καρμπούνης κάνει λόγο για « λάθη» που έγιναν από την Κεντρική Επιτροπή και την πολιτική ηγεσία και τα οποία επικεντρώνει στο ότι δεν προβλήθηκαν σε ικανό βαθμό οι πολιτικές και οι προγραμματικές του θέσεις για καίρια θέματα όπως η οικονομία, η λαθρομετανάστευση, η ανάπτυξη κ.λ.π. σε σημείο που δεν έγινε διακριτή η διαφοροποίηση της πρότασης για μια Αριστερή διακυβέρνηση. Επίσης χαρακτήρισε «λάθος» το γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ την πρώτη στιγμή είχε μια πολιτικά ορθή θέση στα γεγονότα του Δεκέμβρη, ωστόσο υπέπεσε στο σφάλμα να μην διαχωρίσει με σαφήνεια τη θέση του ότι είναι μακράν της ιδεολογίας του κάθε πράξη βίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια συγκεχυμένη εικόνα στο εκλογικό σώμα που υποδαύλισαν και διάφορες δηλώσεις πολιτικών άλλων κομμάτων.
Τέλος ως «λάθος» χαρακτήρισε το γεγονός ότι αποκλείστηκε από εκλόγιμη θέση ένας πολιτικός του διαμετρήματος του Δημήτρη Παπαδημούλη με τεράστια εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο και ένας από τους τρεις πιο δραστήριους ευρωβουλευτές (σύμφωνα με αξιολόγηση του Ευρωκοινοβουλίου).
Σαν «λάθος» επικοινωνιακού χαρακτήρα επίσης προσμετράτε τόσο η αντικατάσταση του κ. Τσίπρα από τον κ. Αλαβάνο στο ντιμπέιντ, όσο και η υπερεκτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των δημοσκοπήσεων.
Να σημειώσουμε ότι πραγματοποιούνται συσκέψεις των Νομαρχιακών επιτροπών, οι προτάσεις των οποίων θα κατατεθούν τον Ιούλιο και θα γίνουν αντικείμενο εξέτασης από την Κεντρική Επιτροπή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…