‘Εδώ Πολυτεχνείο’ Ξάνθης (2)

0

Η συνέχιση των αγώνων

Αυτοί που συνεχίζουν να ονειρεύονται, που κοιτούν μπροστά με αισιοδοξία και είναι διατεθειμένοι να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να πετύχουν είναι οι συνεχιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου. Νέοι άνθρωποι που εμπνέονται κάθε μέρα από την εξέγερση των φοιτητών του ’73 και, αν και γνωρίζουν ότι σήμερα είναι πιο δύσκολη η πολιτική ζύμωση, εντοπίζουν τα προβλήματα της εποχής και οργανώνουν συλλογικές παρεμβάσεις. Αυτοί που δίνουν νόημα σήμερα σ’ αυτό που κάποτε έγραψε ο  Μίλαν Κούντερα ότι, "ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη".

 

Φορείς και κόμματα τιμούν το Πολυτεχνείο

Με ανακοινώσεις τους φορείς, κόμματα και νεολαίες τιμούν το Πολυτεχνείο και δίνουν με το δικό τους τρόπο το στίγμα της ημέρας.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης: «Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, τιμούμε και φέτος την ηρωική εξέγερση και τη θυσία των αγωνιστών του Πολυτεχνείου του 1973. Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου δεν αποτελεί μόνο εκδήλωση τιμής. Αποτελεί εκδήλωση μνήμης που οι εργαζόμενοι κρατούν ζωντανό το απελευθερωτικό μήνυμα της νεολαίας της εποχής του Νοέμβρη του 1973 ‘Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Εθνική Ανεξαρτησία-Κοινωνική Δικαιοσύνη’ που ένωσε το λαό μας και άνοιξε δρόμους για τη δημοκρατική πορεία της χώρας μας. Τα μηνύματα αυτά είναι μηνύματα ενότητας και αγώνα, συνεχίζουν να εμπνέουν και να οδηγούν τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά που βρίσκεται σε εργασιακή ανασφάλεια. Αγωνίζονται για τον εκδημοκρατισμό, τη διασφάλιση της απασχόλησης, την κοινωνική προστασία και ασφάλεια όλων των ηλικιών, για την αναβάθμιση και το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της Παιδείας, την υπεράσπιση της ειρήνης, της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Διατηρώντας στη μνήμη μας ζωντανά τα γεγονότα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και να ξεχάσει τους νεκρούς που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας. Το προσκλητήριο νεκρών ας γίνει οδηγός και ας φωτίσει νέα οράματα για μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα τιμά τα θύματα και αγωνίζεται για τη διασφάλιση και την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας».

Νεολαία ΠΑΣΟΚ Ξάνθης: «Σήμερα, 36 χρόνια μετά, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ακόμη αναλλοίωτα και ζωντανά. Οι νέοι τότε ζητούσαν “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”. Εμείς, σήμερα, ζητάμε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Ζητάμε ένα κοινωνικό κράτος δικαίου που θα νοιάζεται για τον πολίτη και θα του εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή διαβίωση χωρίς ανεργία και οικονομικά προβλήματα. Ένα κράτος στο οποίο ο πολίτης θα αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια και θα είναι πραγματικά ελεύθερος από όλα όσα τον εκμεταλλεύονται.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας άφησε μία παρακαταθήκη την οποία οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε. Εμείς σαν νέοι θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας στο άδικο. Δεν θα σταματήσουμε να ονειρευόμαστε, να προτείνουμε, να διεκδικούμε και να ανατρέπουμε. Κυρίως όμως, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για μία δίκαιη κοινωνία, για ένα καλύτερο κόσμο».

ΠΑΣΚΕ Ν. Ξάνθης: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όλοι οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και όλοι οι πολίτες της χώρας μας τιμούμε την μνήμη των πεσόντων και τον αγώνα εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το αίτημα των φοιτητών και του ελληνικού λαού για Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία και σήμερα ακόμα είναι επίκαιρα. Όπως επίκαιρα και διαχρονικά διεκδικούμενα είναι τα αιτήματα των εργαζομένων. Σταθερή εργασία. Ισχυρή κοινωνική προστασία. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Κατάργηση της μαύρης εργασίας. Ελευθερία στους χώρους δουλειάς».

ΠΑΜΕ Ξάνθης: «Το μήνυμα της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό. Για το δικαίωμα στη μόνιμη-σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Κοινωνική δημόσια δωρεάν ασφάλιση. Για ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, για πτυχία με αξία. Ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και ΕΕ που με πρόσχημα την καταπολέμηση των τρομοκρατίας ετοιμάζουν νέες επεμβάσεις για το ξαναμοίρασμα των αγορών και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές. Ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή, την επίθεση σε μετανάστες –πρόσφυγες. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Πληρώσαμε τα κέρδη τους. Να μην πληρώσουμε και την κρίση τους. Συγκέντρωση κρατικών εσόδων από τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που θα καλύψουν την εγγύηση των καταθέσεων της λαϊκής οικογένειας. Πάγωμα όλων των δανείων που έχουν λάβει οι σημερινοί άνεργοι και όσοι χάνουν την δουλειά τους. Διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν στην κύρια κατοικία».

ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα για τα κινήματα, για τη ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Νέες μορφές αλλοτρίωσης και καταπίεσης, νέου τύπου δεσμά, απαιτούν σήμερα νέους αγώνες. Σ’ έναν κόσμο που υψώνονται εθνικά, πολιτισμικά, κοινωνικά τείχη, σ’ έναν κόσμο που εμποδίζει την κοινωνική απελευθέρωση και που απειλεί να καταστρέψει τη φύση… Σε μία χώρα που βυθίζεται, σε μία καθολική κρίση, παγιδευμένη στα δίχτυα μίας ανθρωποκτόνας και περιβαλλοντοκτόνας νεοφιλελεύθερης πολιτικής…

Την ώρα που τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα απειλούνται, που θέσεις εργασίας χάνονται, που η δημόσια περιουσία εκποιείται, που η δημόσια παιδεία επιχειρείται να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους και που η αλληλεγγύη στους αδύναμους καταγγέλλεται, αυτή την ώρα σ’ έναν δρόμο καλούμαστε να συναντηθούμε. Σ’ έναν δρόμο σαν τον δρόμο του Νοέμβρη, τον δρόμο που μετατρέπει την οργή σ’ ελπίδα οφείλουμε να βαδίσουμε».

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…