Ο Στρατός κοντά στην κοινωνία

0

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των στελεχών και των οπλιτών του Στρατού, η XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία πραγματοποίησε, στις 9 Οκτωβρίου 2008, στο Αμφιθέατρο του Δ’ Σ.Σ. ημερίδα με θέμα «Πρόληψη – Καταπολέμηση των Ναρκωτικών στο Στρατό Ξηράς».
Ο ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Μαλιαχόβας, Διοικητής της XXV ΤΘΤ αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε τις μεθόδους μέσα από τις οποίες ο Στρατός προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να κρατήσει το προσωπικό του μακριά από την μάστιγα των ναρκωτικών.
Η ημερίδα που ακολούθησε ήταν χωρισμένη σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα πήραν τον λόγο οι:
– Τχης (ΥΙ) κ. Ιωάννης Καβάσης, Διευθυντής του 412 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ξάνθης
– Υπαστυνόμος κ. Νικόλαος Τσιάμης, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης
– κα Παγώνα Διούδη, υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών

και στην δεύτερη ενότητα οι:

– Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, π. Σωφρόνιος
– κ. Χρήστος Βαλσαμίδης, Αντιεισαγγελέας Στρατοδικείου Ξάνθης
– κ. Χρυσόστομος Βαϊόπουλος, ψυχίατρος και Επιμελητής Α’ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Όλοι οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στους κινδύνους που απορρέουν από την χρήση των εθιστικών ουσιών, δίνοντας βαρύτητα στο κοντινό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει, θετικά ή αρνητικά, τους νέους μας. Ιδιαίτερα οι ομιλητές των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκαν αναλυτικά στα χαρακτηριστικά των στρατευμένων νέων, τονίζοντας ότι η εμπέδωση της συναδελφικής αλληλεγγύης συνιστά ισχυρό και αποτρεπτικό όπλο απέναντι στις προκλήσεις των εθιστικών ουσιών.
Ακούστηκαν επίσης συμβουλές για το πώς μπορεί αφενός μεν να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο και αφετέρου πως μπορεί να βοηθηθεί μέσω των ομάδων στήριξης που διαθέτον οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και άλλοι κρατικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.
Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε στην ημερίδα, μία προς τα κάτω διεύρυνση του φάσματος των ηλικιών που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, από την προεφηβική ή εφηβική ηλικία, που προηγούνται της ηλικίας στράτευσης, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των χρηστών που προσέρχονται για κατάταξη. Γι’ αυτό θα πρέπει :

– Να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι ο Στρατός, ως τμήμα της κοινωνίας, θεωρεί υποχρέωσή του να επαγρυπνεί και να παίρνει προληπτικά μέτρα για την εξάπλωση του φαινομένου στις τάξεις του, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δυνατότητα εκτέλεσης της αποστολής του και την ευρύτερη κοινωνική του προσφορά.
– Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για εντοπισμό ατόμων που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών πρέπει να είναι συνεχής, από τον Διοικητή μέχρι τον τελευταίο οπλίτη.
– Να αναφέρουν στις Διοικήσεις οι ίδιοι οι στρατιώτες, έστω και υπόνοιες για αλλαγή συμπεριφοράς συναδέλφων τους (τάσεις απομόνωσης, ευερεθιστικότητα, αστάθεια βαδίσματος, αντικοινωνική συμπεριφορά κλπ.) η οποία θα βοηθήσει αμέριστα, σε συνεργασία με τους γιατρούς των Μονάδων, στην καταπολέμηση του φαινομένου, δεδομένου ότι τα άτομα αυτά είναι ασθενείς και έχουν ανάγκη φροντίδας.
– Να επισημαίνεται στους οπλίτες, κατά την έξοδό τους, να αποφεύγουν την συναναστροφή με ύποπτα άτομα για αποφυγή της διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών εντός των στρατοπέδων.
– Η προσπάθεια οποιουδήποτε να μεταφέρει ναρκωτικά εντός των στρατοπέδων ή να αναζητεί «πελάτες» μέσα ή έξω από αυτά να πατάσσεται με την δέουσα αυστηρότητα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας από την οποία κινδυνεύει η νεολαία μας.

Επίσης έγινε γνωστή η έκδοση από το περασμένο έτος σχετικής διαταγής από το Δ’ Σώμα Στρατού, με την οποία καθορίζεται ότι πρέπει να διεξάγονται ομιλίες και να επιδιώκεται η συνεργασία με τα τοπικά κέντρα πρόληψης ναρκωτικών (π.χ. ΟΚΑΝΑ) για την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση τόσο των οπλιτών όσο και των στελεχών των μονάδων ευθύνης του.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι το ακροατήριο ενημερώθηκε αναλυτικά για την ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής στήριξης που λειτουργεί εδώ και χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και για τις ομάδες ψυχοκοινωνικής μέριμνας που διέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από όλες τις μονάδες του Στρατού, ενώ όπως ανέφερε ο Ταξίαρχος κ. Κ. Μαλιαχόβας, παρόμοιες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, προκειμένου κάθε νέος στρατιώτης που παρουσιάζεται στην Ταξιαρχία να ενημερώνεται από ειδικά καταρτισμένα άτομα για τους κινδύνους που διατρέχουν από την χρήση εθιστικών ουσιών.΄
Την ημερίδα παρακολούθησαν συνολικά περίπου 350 στελέχη και στρατευμένοι οπλίτες από το προσωπικό της Ταξιαρχίας.

Γιώργος
Συληγαρδάκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …