Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Μικρής έκτασης τα επεισόδια στην Ξάνθη

Μικρής έκτασης τα επεισόδια στην Ξάνθη

0

Στον απόηχο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στην πρωτεύουσα με το νεαρό μαθητή που τραυματίστηκε θανάσιμα από ειδικό φρουρό και των εκεί επεισοδίων που ακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου και την επομένη, κινήθηκε και η πόλη μας. Σε μικροεπεισόδια, που έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου προς την Κυριακή, με αφορμή τον θάνατο του νεαρού μαθητή, άγνωστοι προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές σε υποκαταστήματα δύο τραπεζών στην Κεντρική Πλατεία, ενώ συνθήματα γράφτηκαν με σπρέι και στο Ρολόι της πόλης μας. Πιο συγκεκριμένα, με λοστούς οι διαδηλωτές έσπασαν την κάμερα στον εξωτερικό χώρο του υποκαταστήματος της τράπεζας E.F.G. Eurobank και ανέγραψαν συνθήματα στην πρόσοψη του ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο και στην κάμερα ασφαλείας του υποκαταστήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, προκαλώντας μόνο μικρές φθορές. Από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του καταστήματος της Eurobank, κλήθηκε ο διευθυντής της, κ. Γεώργιος Μεσσαριτάκης, ο οποίος αφού διαπίστωσε την σχετικά μικρή έκταση των ζημιών προχώρησε σε μήνυση κατ’ αγνώστων. Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008, στις δύο το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών προς την Α. Δ. Ξάνθης, χωρίς να σημειωθούν έκτροπα. Σε συνέχεια αυτής της πορείας, μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008, προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, προκαλώντας φραστικά άνδρες των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης που βρίσκονταν εκεί για την αποτροπή επεισοδίων, εκσφενδονίζοντας μάλιστα και μικρό αριθμό από πέτρες, μία από τις οποίες τραυμάτισε στο πόδι, ευτυχώς πολύ ελαφρά, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης, κ. Π. Μητσέλο. Επιστέγασμα όλων των επεισοδίων υπήρξε και μία άτυχη στιγμή, όταν σε βραδινή ώρα του Σαββάτου προς την Κυριακή, εκτελώντας περιπολία ρουτίνας, περιπολικό της Α. Δ. Ξάνθης, που περνούσε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, δέχθηκε επίθεση από άγνωστα άτομα, τα οποία κατάφεραν να προξενήσουν φθορές στα παρμπρίζ του περιπολικού. Ευτυχώς το πλήρωμα του περιπολικού διατήρησε την ψυχραιμία του αναπτύσσοντας ταχύτητα και αποχωρώντας από τον τόπο της επίθεσης, πριν η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου.
Στο περιθώριο εκδήλωσης για την οδική ασφάλεια, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης, ο κ. Μητσέλος διαβεβαίωσε όλους τους ξανθιώτες ότι το προσωπικό της Α. Δ. Ξάνθης, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, θα προασπίσει τις περιουσίες των συμπολιτών μας αλλά και την δημόσια τάξη, εκφράζοντας παράλληλα και την ετοιμότητα της Διεύθυνσης να προστατεύσει από παρεκτροπές όλους, πολίτες και διαδηλωτές, ενόψει των κινητοποιήσεων που θα γίνουν στην πόλη μας κατά την διάρκεια των της απεργίας Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 9 και 10 του μηνός και στην πόλη μας, με την ευθύνη του Εργατικού Κέντρου της Ξάνθης.
Αναφερόμενος στα παραπάνω συμβάντα, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκος Καλιαμπάκας, χαρακτήρισε τις όποιες φθορές έγιναν ως μεμονωμένα και ατυχή περιστατικά και εξέφρασε παράλληλα την σιγουριά ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια της απεργίας Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ., θα περιφρουρηθούν και θα προστατευθούν από τους ίδιους τους διαδηλωτές, αποτρέποντας έτσι στοιχεία που πιθανώς να ήθελαν να δημιουργήσουν προβλήματα, εκμεταλλευόμενα τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στον Ιδιωτικό και των Δημόσιο Τομέα.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πόλη μας, τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί περιουσιών ήταν πολύ μικρής έκτασης, ιδίως αν κανείς τα συσχετίσει με αντίστοιχα επεισόδια που έγιναν σε γειτονικές πόλεις, ιδίως σε Καβάλα αλλά και Κομοτηνή, όπου η Αστυνομία προχώρησε σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και σε ρίψη δακρυγόνων για να σταματήσει και να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν παρεκτραπεί και είχαν προχωρήσει σε καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…