Νέα μέτρα, παλιά νοοτροπία

0

Βαριά τα πρόστιμα που προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και συχνότεροι οι έλεγχοι που διενεργούνται απ’ την Τροχαία Ξάνθης αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι και θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα συνεχίζουν να γίνονται και μεθυσμένοι οδηγοί να κυκλοφορούν.
Με νωπές ακόμη οι πληγές που άφησε στο Νομό Ξάνθης ο άδικος χαμός των τεσσάρων νέων παιδιών στο δρόμο προς τα Άβδηρα, χάσαμε άλλον έναν συμπολίτη μας σε θανατηφόρο τροχαίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, την περασμένη εβδομάδα είχαμε και τέσσερις τραυματίες.
Το ίδιο χρονικό διάστημα σε ελέγχους που διενεργήθηκαν απ’ την Τροχαία Ξάνθης σε 257 οδηγούς για μέθη, οι πέντε βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ πάνω απ’ τα επιτρεπόμενα όρια ενώ ένας παραβάτης οδηγήθηκε στο αυτόφωρο όπως προβλέπει ο νέος κώδικας.
Όσο για την τήρηση των ορίων ταχύτητας, έντεκα βεβαιωθείσες παραβάσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αλλά και στους ελέγχους των δικύκλων απ’ τους 243 οδηγούς, οι 13 δεν φορούσαν το προστατευτικό κράνος και τέσσερις στερήθηκαν βάσει κανονισμών την άδεια ικανότητας οδήγησης.
Το περίεργο είναι ότι στα στοιχεία δεν αναφέρονται παραβάσεις για θόρυβο ενώ είχε αναγγελθεί η διενέργεια ελέγχων και η πόλη το βράδυ συχνά ‘ανησυχεί’ από άμυαλους οδηγούς που είτε με τις εξατμίσεις τους είτε μα τις μουσικές επιλογές τους, ξεσηκώνουν ολόκληρες γειτονιές.
Μόνο εισπρακτικά τα μέτρα τελικά;
Με έναν Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τόσο αυστηρό στα επιβαλλόμενα πρόστιμα και εκσυγχρονισμένο όσον αφορά στις νέου τύπου παραβάσεις που μπορούν να υποπέσουν οι οδηγοί, τα αποτελέσματα που αναμενόταν δεν ήταν προς τη θετική κατεύθυνση. Το γεγονός ότι συνεχίζουμε να θρηνούμε άδικους χαμούς στην άσφαλτο και ότι η παραβατικότητα κινείται σε υψηλά ακόμη επίπεδα, δημιουργεί τον φόβο να μείνει μόνο στον εισπρακτικό χαρακτήρα του και απλώς να έχει αυξηθεί η προσπάθεια αποφυγής του ελέγχου που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου. Το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η αλλαγή νοοτροπίας των οδηγών κάθε είδους οχήματος, φαντάζει να είναι ακόμη πολύ μακριά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πώς πέρασαν οι πρώτες ώρες του 2007

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του νέου έτους που σύμφωνα με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν …