Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Εξελίξεις  στην επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ξάνθης

Εξελίξεις  στην επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ξάνθης

0

Ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Χρήστος Μούρκας μας ενημερώνει για τις εξελίξεις στο μεγάλο όσο και χρονίζων θέμα της επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ξάνθης αλλά και για το ζήτημα των περιοχών της Λευκού Πύργου.

Από τον νεοεκλεγέντα τοπογράφο και Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Χρήστο Μούρκα, ζητήσαμε να μας ενημερώσει για τα δυο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν πολλούς δημότες του δήμου Ξάνθης, μετά και τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν από την επίσκεψη της υπαλλήλου του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Τσελέπη.

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ξάνθης

Ζητήσαμε απ’ τον κ. Μούρκα να μας εξηγήσει ακριβώς τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στο ΓΠΣ και μας ενημέρωσε: «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ξάνθης είναι η έκταση που προσδιορίζει ο δήμος, σε ποια πλευρά θα επεκταθεί το καινούργιο σχέδιο πόλεως Ξάνθης όσον αφορά και το χαρακτήρα της περιοχής. Χαρακτήρας σημαίνει ότι θα πρέπει να ρυθμίσουμε ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο σχέδιο και τι χρήση θα έχει ο κάθε χώρος (οικοδομές, χονδρεμπόριο κτλ). Ανάλογα γίνεται η οριοθέτηση έτσι ώστε να είναι σαφής στο συγκεκριμένο τμήμα που θα γίνει η επέκταση. Είναι η πρώτη φάση στην ένταξη στο σχέδιο πόλεως γιατί μετά ακολουθούν άλλες φάσεις που έχουν σχέση με την κτηματογράφηση και την πολεοδομική μελέτη».

Με την επερχόμενη έναρξη των διαδικασιών της κτηματογράφησης και της ένταξης της Ξάνθης στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ρωτήσαμε τον κ. Μούρκα τι διαδικασίες θα ακολουθηθούν: « θα υπάρχει ταυτόχρονη κτηματογράφηση των περιοχών οπότε θα αποφύγουμε κι ένα μέρος της μελέτης αυτό τον καιρό που συμπίπτουν οι διαδικασίες. Δε σημαίνει όμως αυτόματη οικοπεδοποίηση των περιοχών που θα ενταχθούν, υπάρχουν διαδικασίες που είναι γνωστές και έπονται του ΓΠΣ, η πολεοδομική μελέτη και η πράξη εφαρμογής. Όλα αυτά θέλουν κάποιο χρόνο, αρκεί να αναφέρουμε ότι η αίτηση είχε γίνει το 1987 και ακόμη δεν έχουμε ένταξη περιοχών στο ΓΠΣ Ξάνθης.

Το παλιό ΓΠΣ και οι περιοχές που είχαμε υπό ένταξη από παλιά και ειδικότερα η περιοχή Λευκού Πύργου η οποία εκτιμώ ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό στάδιο αφού βρίσκεται με εισήγηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, κατόπιν της επισκέψεως της υπαλλήλου του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Τσελέπη. Οι παρατηρήσεις που επισημάνθηκαν από πλευρά της όσον αφορά το σχέδιο ανήκουν σε περιπτώσεις που είναι και μη χρονοβόρες αλλά και εύκολα μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε. Αυτό είναι το στάδιο που βρισκόμαστε τώρα και πιστεύουμε ότι μέχρι τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, θα έχουμε στείλει τις παρατηρήσεις στο Υπουργείο για διάταγμα ρυμοτομίας  της περιοχής».

Περιοχή Λευκού Πύργου

Στην ερώτησή μας για την πορεία του θέματος της περιοχής Λευκού Πύργου όπως διαμορφώνεται μετά την επίσκεψη της κ. Τσελέπη ο κ. Μούρκας μας ανέφερε: «στο θέμα της Λ. Πύργου υπήρχαν δυο παρατηρήσεις από την κ. Τσελέπη, η μια αφορούσε στον μελετητή, και συγκεκριμένα κάποιες διορθώσεις των διαγραμμάτων που ήδη έχουν ξεκινήσει και γίνονται και μια γνωμοδοτική απόφαση του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) του Νομού που θα πρέπει να υπάρχει. Έχουν αλλάξει κάποιες προδιαγραφές και βασιζόμενοι στις καινούργιες προσπαθούμε να τροποποιήσουμε ανάλογα τις μελέτες. Το ΣΧΟΠ δεν έχει συγκληθεί ακόμη ως όργανο. Εντός του Μαρτίου αναμένεται  να συγκληθεί απ’ τη Νομαρχία και τα αρμόδια όργανα όπως είναι ο δήμος και η ΤΕΔΚ, να ορίσουν τους εκπροσώπους τους για να ψηφίζουν για τις αποφάσεις.

Η γνωμοδοτική απόφαση που αναμένεται να είναι θετική, θα συμπληρώσει το φάκελο. Στις συνεχείς επαφές που έχουμε με την κ. Τσελέπη έχει τονιστεί ότι οι επισημάνσεις ήταν οι προαναφερόμενες».

Περιοχή Πέρα Αμπέλια

 Όσον αφορά την περιοχή Πέρα Αμπέλια ο κ. Μούρκας ανέφερε: «για τις περιοχές Πέρα Αμπέλια, υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά την οριοθέτηση του χειμάρρων που υπάρχουν στην περιοχή και το όριο της δασικής έκτασης. Την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε ραντεβού με τον Δασάρχη για να λυθεί το θέμα με την οριοθέτηση».

Περιοχή Πετρελαιοαποθηκών

 Για την περιοχή των Πετρελαιοαποθηκών ο κ. Μούρκας μας ενημέρωσε ότι: « υπάρχει μια επαφή με το Υπουργείο και το κόλλημα εκεί είναι στο νεκροταφείο που είναι απαγορευτικό για δόμηση λόγω του κινδύνου της μόλυνσης της περιοχής. Ο Δήμος Ξάνθης  έχει προβεί σε γεωτρήσεις για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο κάποιο πρόβλημα μόλυνσης».

Περιοχή «Νέστος»- Σιδηροδρομικός Σταθμός

Για το ζήτημα της περιοχής από το ξενοδοχείο ‘Νέστος’ ως τον σιδηροδρομικό σταθμό ο κ. Αντιδήμαρχος μας είπε: «για την υπόλοιπη περιοχή ‘Νέστος’- Σιδηροδρομικός Σατθμός, υπάρχει η αναθεώρηση που αφορά στο χαρακτήρα του. Είχαμε πρόβλημα γιατί είχε ορισθεί όλος ο χώρος ως χώρος χονδρεμπορίου ο οποίος δε λογίζεται ως ορθός επειδή υπάρχουν ήδη επαγγελματικές στέγες στην περιοχή οπότε θα έπρεπε να έχει έναν όρο ως ‘γενικής κατοικίας’ κι όχι ‘χονδρεμπορίου’ εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις όπως το χονδρεμπόριο του Δήμου Ξάνθης».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ασφαλιστικό θα κριθεί στους δρόμους!

Crash test για την κυβέρνη…