Τι αλλάζει στους ανελκυστήρες

0

Εναρμονισμένη στην κοινοτική οδηγία, η νέα ΚΥΑ που έχει υπογραφεί στις 21/12/2005 αρ. Ξ92/29362/1957 (εφ. Κυβερνήσεως αρ. φύλλου 1797) αλλάζει άρδην το τοπίο στο θέμα ελέγχων των ανελκυστήρων καθώς και των προδιαγραφών ασφαλείας που πρέπει να έχουν. Γίνεται ο διαχωρισμός ανάλογα με το χρόνο εγκατάστασής τους, την ταχύτητά τους και τον αυτοματισμό τους. Έτσι οι ανελκυστήρες που μπήκαν μέχρι το 1987 ελέγχονται με βασιλικό διάταγμα, από το 1987 μέχρι το 1999 με προέγκριση και μετά το 1999 με άλλα μέτρα. Αλλά και σ’ αυτά υπάρχουν αλλαγές ανάλογα με την ταχύτητά τους, τον αυτοματισμό τους και το κτίριο στο οποίο είναι εγκατεστημένοι και τον χρόνο τοποθέτησής των.

Διαφορετικά είναι τα κριτήρια στα δημόσια κτίρια και διαφορετικά στις πολυκατοικίες. Ακόμη και στους επανέλεγχους στα δημόσια κτίρια ελέγχονται ανά δύο χρόνια ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιούνται και σε πολυκατοικίες ανά 6 χρόνια.

Απαραίτητες οι πόρτες στους ανελκυστήρες σε δημόσια κτίρια και οικοδομές

1)Αν ο ανελκυστήρας είναι πριν το 1987 δεν είναι αυτόματος, δεν έχει  ταχύτητα μεγαλύτερη από 0.90 κ. το δευτερόλεπτο δεν μπαίνουν πόρτες.

2)Αν  ο ανελκυστήρας είναι π.χ. του 1960 ταχύτητα 1 μέτρου, αυτόματος, σε δημόσιο χώρο μπαίνει πόρτα.

3) Το φωτοκύτταρο είναι μια πρόσθετη ασφάλεια που δεν αντικαθιστά την πόρτα και  δεν είναι απαραίτητο.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

1)Να ενημερωθούν από το γραφείο στο οποίο έχουν αναθέσει τη συντήρηση του ανελκυστήρα τους, όπως: πότε τοποθετήθηκε ο ανελκυστήρας τους και σε ποια κατηγορία ελέγχου υπάγεται (βασιλικό διάταγμα πριν το 1988 ή προέγκριση μετά το 1987)

2)Επαφή του γραφείου ή της επιτροπής της οικοδομής με κάποιον από τους φορείς ελέγχου των ανελκυστήρων (10 εταιρείες που έχουν πάρει τα δικαιώματα των ελέγχων και επανελέγχων πληρώνονται μία φορά  στον έλεγχο και όχι στον προέλεγχο).

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος των ανελκυστήρων

Με τον νέο νόμο έχουν το δικαίωμα οι οικοδομές να ζητούν από το τεχνικό γραφείο να γίνονται 9 συντηρήσεις αντί για 12.

Ποια η επιβάρυνση

Θα υπάρχει μια επιβάρυνση για την αυτόματη πόρτα 1200 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες έχουν επίσης το δικαίωμα να μην βάλουν αυτόματη πόρτα αλλά τα χειροκίνητα πορτάκια που είναι στο μισό του κόστους.

Ο κ. Παμπόρης της γνωστής εταιρείας «Αφοι Παμπόρη», μας πληροφορεί για την κατάσταση των ανελκυστήρων στην Ξάνθη:   «Στην επαρχία είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση απ’ ότι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει μια προσωπική επαφή των τεχνικών γραφείων με τις οικοδομές και οι ανελκυστήρες είναι 10 φορές ασφαλέστεροι». Επίσης συνιστά να γίνεται μηνιαίος έλεγχος των ανελκυστήρων – παρότι ο νόμος επιβάλλει 9 συντηρήσεις το χρόνο, καθώς οι εταιρείες κατασκευών έχουν κατασκευάσει τους ανελκυστήρες με προδιαγραφές μηνιαίου ελέγχου και όχι για μεγαλύτερο διάστημα και αναφέρει ότι στους ανελκυστήρες που εγκαθιστά η εταιρεία του δίνει 10 χρόνια εγγύηση με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν συντήρηση κάθε μήνα.

Ατυχήματα

Αναφορικά δε με τα ατυχήματα στους ανελκυστήρες ο κ. Παμπόρης σημειώνει: «Το 99% των ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.  Το ασανσέρ προειδοποιεί μήνες πιο μπροστά. Είναι ασφαλέστατα τα μηχανήματα. Δεν εισάγουμε ανσανσέρ από τρίτες χώρες» και προτρέπει.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Να μην χρησιμοποιούνται οι ανελκυστήρες  άσκοπα

Να μην χρησιμοποιούνται από  μικρά παιδιά χωρίς συνοδεία

Να μην πλησιάζουμε  στα τοιχώματα των ανελκυστήρων που δεν έχουν πόρτα

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

2 θέσεις στην EUROPA Ξάνθης

Η εταιρεία Διέλασης Αλουμινίου EUROPA ζητά να προσλάβει για την Ξάνθη 1. Υπάλληλο Εμπορικο…