Σώστε τα Κιμμέρια

0

Κιμμέρια ώρα μηδέν! Αν φαντάζει υπερβολικό και κραυγαλέο,  μια βόλτα θα σας πείσει! Στην περιοχή του διαμερίσματος των Κιμμερίων που διασχίζει ο χείμαρρος των Κιμμερίων και βρίσκεται μέσα στα όρια του δήμου Ξάνθης, εκεί όπου άλλοτε υπήρχαν βοσκότοποι και συνεπώς ανεπτυγμένη κτηνοτροφία στην περιοχή, ένας απέραντος σκουπιδότοπος, μια ανεξέλεγκτη χωματερή από παντός είδη σκουπιδιών και μπάζα των εταιρειών που κάνουν αμμοληψίες, έχει δημιουργηθεί. Επιπλέον οι υπερβολικές απολήψεις υλικών από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν καταστρέψει τα αναχώματα και είναι ορατός ο κίνδυνος πλημμυρών. Οι καταπατήσεις γης και γενικώς η ασυδοσία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς υπάρχει μια θολή εικόνα για το νομικό καθεστώς που διέπει κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους. Όλα αυτά δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης στους κτηνοτρόφους της περιοχής που στερούνται βοσκότοπους με αποτέλεσμα η κτηνοτροφία να μαραζώνει και οι κάτοικοι να φεύγουν…

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και οι κάτοικοι καταγγέλλουν…

Θέμα 1ο: «Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε με την πρώτη βροχή!»

Στις όχθες του χειμάρρου των Κιμμερίων δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες, οι οποίες κατόπιν εισήγησης της τριμελούς επιτροπής της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ)  -σύμφωνα με το νόμο – και την θετική γνωμοδότηση για χορήγηση αδείας από το νομαρχιακό συμβούλιο, κάνουν αμμοληψίες και απολήψεις αδρανών υλικών. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι είναι τέτοιες οι ποσότητες των υλικών που αφαιρούνται και επιπλέον δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, που έχουν «φαγωθεί» τα αναχώματα, δεν υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία με σαζανέτ και στην πρώτη δυνατή βροχή κινδυνεύουν κατοικίες που βρίσκονται ένθεν και ένθεν: «Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε με την πρώτη βροχή! Οι εταιρείες κουβαλήσανε τα υλικά και από τα αναχώματα και μας αφήνουν να κινδυνεύουμε…Ακούμε όλο θα…», η μαρτυρία του κ.  Καράνταη Χικμέτ που είναι κάτοικος Κιμμερίων και υποψήφιος στο τοπικό συμβούλιο Κιμμερίων με τον συνδυασμό «Πολίτες για την Αλλαγή».

Ευστρατίου Βασίλης, υποψήφιος στο τοπικό συμβούλιο Κιμμερίων με το συνδυασμό «Πολίτες για την Αλλαγή»: « Οι εταιρείες από δω τροφοδοτούνται με υλικά και δημιουργείται πρόβλημα στο ποτάμι. Αφαίρεσαν χώμα, άμμο πέτρες και ενώ έπρεπε να γίνει σαζανέτ για να προστατευθεί η περιοχή δε έγινε…Δεξιά και αριστερά υπάρχουν κατοικίες που κινδυνεύουν σε μεγάλη βροχή».

Θέμα 2ο:Πουλούν τα βοσκοτόπια στους ιδιώτες…Ασύδοτη καταπάτηση γης…

Παντού παρατηρείς περιφραγμένες εκτάσεις! Και όμως η γη είναι κοινόχρηστη. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν: Καράνταη: «Ο Δήμος πουλάει τα βοσκοτόπια σε εταιρίες και ιδιώτες.  Όσο ήμασταν κοινότητα υπήρχαν κοινόχρηστα, με το που γίναμε δήμος ανέλαβε η Κτηματική υπηρεσία να τα πουλάει…σε ιδιώτες».

Μπορεί να θεωρηθεί μια μικρογραφία του γενικότερου αλαλούμ που υπάρχει σχετικά με τις κοινόχρηστες εκτάσεις, ελλείψει εθνικού κτηματολογίου που αφήνει έκθετη τη δημόσια γη στα χέρια των επιτήδειων που μηχανεύονται διάφορους τρόπους (άτυπη δωρεά, άτυπη κληρονομιά) και καταπατούν δημόσια γη. Και καθώς έλεγχος επίσης δεν υπάρχει αγοράζουν (από ποιους;) 1 στρέμμα και περιφράζουν 5! (σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων). Στην περιοχή «εμπλέκονται» τρεις υπηρεσίες: Η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) που διαχειρίζεται ένα μέρος των βοσκοτόπων που είναι καταχωρημένες στο Βιβλίο Καταχώρησης, η Διεύθυνση Γεωργίας εφόσον είναι κοινόχρηστοι χώροι και το Δασαρχείο εφόσον πρόκειται για δασική έκταση. Όσο κι αν προσπαθήσαμε δεν «ανακαλύψαμε» ποιοι είναι οι πωλητές και πως γίνονται τα συμβόλαια και ποιος ελέγχει αν γίνονται αυθαίρετες καταπατήσεις. Αυτό που μας επισημάνθηκε είναι ότι έλεγχος γίνεται αν υπάρχει κάποια επώνυμη καταγγελία αλλά είναι τόσο «χαλαρό» και αδιευκρίνιστο το νομικό καθεστώς που μέγα… έρεβος υπάρχει γύρω από τις υποθέσεις. Εκείνο όμως που γίνεται σαφές είναι ότι επικρατεί ένα γενικότερο αλαλούμ, μια εικόνα μετάθεσης ευθυνών από την μια υπηρεσία στην άλλη και μια ασύδοτη κατάσταση, ένα γενικότερο: «μπάτε σκύλοι αλέστε…». 

Θέμα 3ο: «Τον φτωχό κτηνοτρόφο τον έχουν καταστρέψει…»

Η αυθαίρετη εναπόθεση των μπάζων των εταιρειών και η υπερβολική απόληψη υλικών που δημιουργεί κίνδυνο πλημμυρών, η αυθαίρετη εναπόθεση των σκουπιδιών και οι καταπατήσεις γης που άλλοτε ήταν βοσκότοποι έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην κτηνοτροφία, όπως μας λένε οι κάτοικοι.

Μπουγιάρ Χουσεϊν Μεμέτ, κτηνοτρόφος 50 χρόνια, πατέρας 8 παιδιών: «Ότι θέλει κάνει καθένας . Για να πάρει χώμα έσκαψε εδώ και δεν έχει κανάλια.  Πού είναι τα κανάλια που είπαν θα φτιάξουν για νερό; Ρωτάνε ένα κτηνοτρόφο πως θα ζήσει; Που να πάει τα πρόβατά του; Δείτε τα σκουπίδια…έχουν πεθάνει ζώα …τι να τα ταΐσουμε. Δεν υπάρχει κράτος να’ ρθει να ελέγξει ποιος πουλάει χωράφια εδώ χωρίς συμβόλαια…».

Καράνταη: «Από δω και κάτω είναι βοσκότοποι, αλλά τα έχουν καταντήσει σκουπιδότοπους! Την κτηνοτροφία τη σβήσαν. Θέλουν να κάνουμε βιολογική κτηνοτροφία. Τι θα ταΐζουμε τα ζώα μας …σκουπίδια»;

Γιος του Μπουγιάρ, κτηνοτρόφος: «Γίνεται καταπάτηση γιατί δεν υπάρχει έλεγχος. Αγοράζουν μισό στρέμμα και περιφράζουν 4 και 5 στρέμματα! Ο πατέρας μου εδώ και 50 χρόνια είναι κτηνοτρόφος…Δεν δικαιούται να κάνει ένα μαντρί εδώ; Έρχεται ο αγροφύλακας και τον κάνει δικαστήριο και ποιος είναι αυτός που μας κάνει δικαστήριο; Με τα δικά μας λεφτά πληρώνετε…Γιατί δεν ελέγχει το κράτος;  Εμείς που θα βγάλουμε τα ζώα μας; Το φτωχό κτηνοτρόφο των έχουν καταστρέψει…Είμαστε 8 παιδιά Πώς θα ζήσουμε;».

Ιδού λοιπόν η κατάσταση! Και τα ερωτήματα τίθενται αμείλικτα: Τι γίνεται με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή που είναι ευθύνη της Νομαρχίας; Τι γίνεται με τα σκουπίδια που είναι ευθύνη του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και ευθύνη του Δήμου Ξάνθης; Τι γίνεται με το συντονισμό των υπηρεσιών και ποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες και τον έλεγχο για την καταπάτηση γης; Τι κάνει ο Δήμος για να διασφαλίσει κοινόχρηστες εκτάσεις και ποιοι είναι αυτοί που πουλούν τη γη σε ιδιώτες και εταιρείες; Τι κάνει ο Δήμος για να προστατεύσει τους δημότες του και το εισόδημά τους; Κατά πόσο φαντάζει …αερολογία αν όχι κοροϊδία, ο λόγος για βιολογική κτηνοτροφία, όταν δεν υπάρχει χώρος βοσκής και επιπλέον …δεν έχουν βιολογική πιστοποίηση τα …σκουπίδια;;;

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημα…