Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει Σεμινάριο Ιστορίας και Διπλωματίας στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2007, στο χώρο του Ιδρύματος στην οδό 12 Αποστόλων και Οδυσσέως Ανδρούτσου.
Στο σεμινάριο, οι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους: Άγγελο Συρίγο, νομικό, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Φάνη Μαλκίδη, Διδάκτορα Κοινωνικών Επιστημών, Λέκτορα του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και θα περιλαμβάνονται οι εξής ενότητες:
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Επισκόπηση των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τη σύλληψη Οτσαλάν μέχρι σήμερα.»
«Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η ένταξη της Κύπρου, η αυξανόμενη ενασχόληση με τις μειονότητες, οι αλλεπάλληλοι κύκλοι διερευνητικών επαφών Ελλάδος-Τουρκίας και τα επεισόδια στο Αιγαίο μετά το 1999.»
«Τα Βαλκάνια και ο Παρευξείνιος χώρος κατά τη διάρκεια και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.»
«Ανάλυση της πολιτικής των τεσσάρων Βαλκανικών κρατών (Αλβανίας, Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας) τα οποία επιχείρησαν να ακολουθήσουν τον δρόμο του υπαρκτού σοσιαλισμού μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως επίσης η πολιτική της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τις αλλαγές στα Βαλκάνια και η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις.»
Λίγα λόγια για τους εισηγητές:
Ο Άγγελος Συρίγος είναι δικηγόρος και λέκτορας του διεθνούς δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ιδρύματος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ασχολείται με το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική.
Έχει εκδώσει τα βιβλία:
• The Status of the Aegean Sea in International Law, Sakkoulas/Bruylant, Athens/Brussels, 1998
• Το Σχέδιο Ανάν: κληρονομιές του παρελθόντος και προοπτικές του μέλλοντος, Πατάκης, Αθήνα, 2005
Διετέλεσε σύμβουλος επί ελληνοτουρκικών θεμάτων στον Υπουργό των Εξωτερικών την περίοδο 1999-2001. Επίσης την περίοδο 2004-2005 εργάσθηκε ως σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας και καταπολεμήσεως της εμπορίας ανθρώπων.
Έχει εργασθεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν από το 1998 έως το 2001. Είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου.
Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με το θέμα της οριοθετήσεως της Υφαλοκρηπίδας. Kατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας έχει τιμηθεί με Έπαινο από το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.
Είναι ιδρυτικό μέλος και από το 2000 αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και διδάσκει στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ασχολείται με τις εκφάνσεις της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας στον Παρευξείνιο χώρο και τα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για τη συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Εθνικών Κοινοτήτων.
Κυριότερα έργα του είναι τα εξής:
Οικονομία και κοινωνία στον Παρευξείνιο χώρο (εκδ. Γόρδιος Αθήνα 2002)
Ευρωπαϊκή Ένωση και Παρευξείνιος Χώρος. (εκδ. Γόρδιος Αθήνα 2004)
Πολιτική, οικονομία και κοινωνία στη σύγχρονη Ρωσία. (εκδ. Γόρδιος Αθήνα 2005)
Όψεις του αλβανικού εθνικού ζητήματος. (Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ιωάννινα 2006).
La situation de la Minorité Grecque en Albanie. A l ‘ égard du Droit International relatif a la protection des Minorités. Dimensions Politiques et Juridiques. Paris 2000
Επίσης έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους:
Μετασχηματισμοί της συλλογικής ταυτότητας των Πομάκων (Με τον Νίκο Κόκκα) εκδ. Σπανίδης Ξάνθη 2006.
Aspects of South-eastern Europe and Black Sea after the Cold War. Gordios Editions Athens 2006.
Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα τηλέφωνα, 25410 -26635, 25410-28292 και 2541-200153.