ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ

0

Παρουσιάστηκε την Τρίτη 19/12/06, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το νέο τακτικό ευρωβαρόμετρο για την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 6 Σεπτεμβρίου με 10 Οκτωβρίου 2006. Τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, μια έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 1.000 πολιτών οι οποίοι κλήθηκαν να εκφράσουν την γνώμη τους για ζητήματα καθημερινού ενδιαφέροντος και ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού, παρουσιάστηκαν από τον εκτελών χρέη διευθυντή και προϊστάμενο της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κο Ιερόθεο Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με αυτά, οι Έλληνες δείχνουν στην πλειονότητά τους, ικανοποιημένοι από την καθημερινή τους ζωή σε ποσοστό της τάξης του 70% (82% οι Ευρωπαίοι), την ίδια στιγμή που για περισσότερους από τους μισούς Έλληνες η ανεργία συνιστά ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα, τοποθετώντας την αξιολογικά στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σε μεγάλα ποσοστά, από την άλλη μεριά, οι συμπολίτες μας φαίνεται να εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση (65%) και η συμμετοχή της χώρας μας συνακόλουθα συνιστά θετική πράξη για την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των  Ελλήνων που δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση (58%) αλλά και το αρκετά υψηλό αυτών που της δείχνουν εμπιστοσύνη (42%). Στην Ευρώπη κατά μέσο όρο, τα ποσοστά για τις εθνικές κυβερνήσεις κυμαίνονται στο 62% και 30% αντίστοιχα. Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που σχετίζεται με την αποδοχή ή μη των πολιτικών κομμάτων. Έτσι, 3 στους 4 Έλληνες δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα. Για την κατάσταση της απασχόλησης στην χώρα, οι ερωτηθέντες ομολογούν την δυσαρέσκειά τους και στην πλειοψηφία τους την χαρακτηρίζουν ως «κακή». Αντίθετα οι Έλληνες παρουσιάζονται ευχαριστημένοι με την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά φοβούνται εμφανώς την παγκοσμιοποίηση σύμφωνα με τις εκφρασμένες  πεποιθήσεις τους.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η έντονη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι στο διαδίκτυο. Βάσει των αποτελεσμάτων, τουλάχιστον 61% δείχνει να μην το εμπιστεύεται, την στιγμή που στην Ευρώπη (και εδώ φαίνεται μια μεγάλη διαφορά με τους Ευρωπαίους) το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόλις το 35%. Κάθε τι καινούργιο φαίνεται πως στην χώρα μας αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Οι μισοί Έλληνες απορρίπτουν τα εργατικά σωματεία και συνδικάτα. Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που παραπέμπει σε ενδεχόμενη αλλαγή νοοτροπίας των συνδικαλιστικών οργάνων και προπάντων των ηγεσιών.

Έλληνες και Ευρωπαίοι τηρούν περίπου κοινή στάση εις ότι αφορά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, και την προστασία του περιβάλλοντος, πιστεύοντας ότι ο ρόλος της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των εν λόγω σοβαρών θεμάτων είναι θετικός. Σχετικά με το ευρώ, οι απόψεις των Ελλήνων διίστανται καθώς περίπου οι μισοί τάσσονται κατά της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και οι άλλοι μισοί υπέρ. Σε ότι αφορά την διεύρυνση, οι 7 στους 10 Έλληνες συνεχίζουν να υποστηρίζουν το ενδεχόμενο μιας νέας μελλοντικής διεύρυνσης της ΕΕ, ταυτιζόμενοι με την προοπτική ένταξης και άλλων χωρών τα επόμενα χρόνια. Εντούτοις, εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η προοπτική ένταξης Αλβανίας και Τουρκίας όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μικρά.  Μάλιστα σε αυτό, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η ένταξη της Τουρκίας πιθανώς να εμπεριέχει τον κίνδυνο ενθάρρυνσης της μετανάστευσης προς τις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ.

Παρά τις φιλοευρωπαικές τους απόψεις πάντως οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η προσωπική τους άποψη μετράει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 79% αυτών δεν αισθάνεται παράλληλα ότι συμμετέχει και πολύ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Αρκετοί επίσης είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι οι μετανάστες δεν συνεισφέρουν αρκετά στην χώρα (57%) – γεγονός αντιφατικό, τη στιγμή που όπως όλοι ξέρουμε, οι μετανάστες είναι εκείνοι που συμμετείχαν ενεργά στην αποπεράτωση των Ολυμπιακών έργων αλλά και συμμετέχουν ενεργά και σε άλλα τωρινά πολύ μεγάλα έργα, πέφτοντας συχνά θύματα στυγνής εκμετάλλευσης ή μαύρης εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες – σε αντιδιαστολή με τους Ευρωπαίους – πιστεύουν ότι δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί η προσωπική κατανάλωση κάνναβης σε όλη την Ευρώπη (Ελλάδα – 81% / Ευρώπη 68%). Παρατηρείται επίσης μεγάλη απόκλιση και στα ποσοστά αποδοχής υιοθέτησης παιδιών από ομοφυλοφιλικά ζευγάρια αλλά και εις ότι αφορά την ίδια την αποδοχή του γάμου μεταξύ των ομοφυλοφίλων. Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην χώρα μας 89% των ερωτηθέντων αρνείται την εν λόγω υιοθέτηση (61% στην Ευρώπη) και 84% τον ίδιο τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων (49% στην Ευρώπη). Τα τρία προαναφερόμενα ερωτήματα τίθενται για πρώτη φορά σε ευρωβαρόμετρο.

Τέλος, Έλληνες και Ευρωπαίοι σε μεγάλα ποσοστά, συμφωνούν στις αξίες που αντιπροσωπεύουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατατάσσουν στις τρεις πρώτες θέσεις την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Δημοκρατία. Για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών εκφράζει την αναγκαιότητα απόκτησής του. 

 

Φίλιππος Ζάχαρης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών του 2002

Δήμος Ξάνθης Πληθυσμός:52.270 Εγγεγραμμένοι:40.089 Έδρες:27 Τμήματα:75 Ψήφισαν:27.240 Έγκυ…