Λύση για το ναυπηγοεπισκευαστικό;

0

Θετικές αναμένονται να είναι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών όσον αφορά την καταβολή του ναυπηγοεπισκευαστικού επιδόματος σε εργαζομένους στο εξωτερικό, καθώς προωθείται διάταξη από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η οποία από τη στιγμή που θα ψηφιστεί θα βάλει τέλος σ’ ένα «αγκάθι» πολλών ετών.

Έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Εργατικού Δυναμικού του Ο.Α.Ε.Δ. αναφέρει:

«Σας πληροφορούμε ότι το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την δυνατότητα καταβολής του ειδικού εποχιακού βοηθήματος και στους εργαζομένους σε ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις που καταβάλλουν εισφορές στο Ι.Κ.Α., αλλά δραστηριοποιούνται σε χώρες εκτός Ελλάδος.

Οι υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. θα δέχονται τις αιτήσεις με τα σχετικά δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων, εντός των τακτικών προθεσμιών, για να ελεγχθούν ως προς την τήρηση των λοιπών προϋποθέσεων, προκειμένου να διασφαλισθεί η καταβολή του ειδικού εποχιακού βοηθήματος και σ’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων.

Η καταβολή δε του εποχιακού βοηθήματος στους εργαζόμενους των ναυ/κών αυτών επιχειρήσεων θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση της παραπάνω διάταξης».

Νομαρχία Ξάνθης

«Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρεί τους Ξανθιώτες εργαζόμενους στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες του εξωτερικού, ασφαλισμένους στο Ι.Κ.Α., η απαγόρευση του άρθρου 22 παρ. 1 του Ν. 1836/ Μάρτιος 1989, να παίρνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα. Το βοήθημα αυτό έπαιρναν μόνοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Επί 17 χρόνια υπήρχε άρνηση του Υπουργείου Εργασίας να διορθωθεί η σχετική διάταξη. Μετά από πολλές προσπάθειες και πιέσεις, κατατέθηκε τροπολογία αντικατάστασης της συγκεκριμένης διάταξης για να παίρνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα και τα άτομα που δουλεύουν για επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.  Η νομοθετική αυτή ρύθμιση στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ψηφιστεί. Με αφορμή την έναρξη του χρόνου υποβολής στον Ο.Α.Ε.Δ. των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους, μετά από παρέμβαση του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργου Παυλίδη, στο Υπουργείο Απασχόλησης, στον Υφυπουργό κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο και στον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. κ. Γεώργιο Βερναδάκη, εκδόθηκε η συνημμένη εγκύκλιος, προς όλες τις υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. της Χώρας να δέχονται τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των εργασθέντων στο εξωτερικό, εντός των τακτικών προθεσμιών, για να ελεγχθούν ως προς την τήρηση των άλλων προϋποθέσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταβολή του ειδικού εποχιακού βοηθήματος αμέσως με την ψήφιση της παραπάνω διάταξης που επίκειται.

Ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε: «Κερδίσαμε μια δύσκολη υπόθεση. Πολλά χρόνια διεκδικούσαμε αυτή την διόρθωση. Το δικαίωμα λήψης του ειδικού εποχιακού βοηθήματος για όλους τους ξανθιώτες που εργάζονται σε διάφορες ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες. Η τροπολογία και η εντολή της Διοίκησης του Ο.Α.Ε.Δ., να ξεκινήσει η διαδικασία για την λήψη του, διορθώνουν και ανατρέπουν αρνήσεις σχεδόν 20ετίας. Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τονίζω ότι τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας είναι για μας πάνω από οποιαδήποτε άλλα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δοκιμή 2!

πλήρες …