Ένα Δημοτικό Σχολείο «φάρος»

0

Όταν ο δάσκαλος ασκεί το λειτούργημα που διάλεξε για επάγγελμα με μεράκι και όρεξη και φροντίζει με αγάπη για την ψυχή των μικρών μαθητών του, τα αποτελέσματα είναι αξιοθαύμαστα και αναγνωρίζονται από όλη την κοινωνία που επενδύει στις επόμενες γενιές.

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2006 έγινε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Δημοτικό Σχολείο Τοξοτών που θύμιζε μάλλον θεατρικό δρώμενο πλήρους αποδοχής από το κοινό αφού καμιά σχέση δεν είχε με τις γνωστές απαγγελίες των μουδιασμένων παιδιών που έχουμε συνηθίσει.

 

Στο Δημοτικό Σχολείο Τοξοτών που φοιτούν σήμερα 80 παιδιά, παράγεται πολιτισμός τέσσερις φορές το χρόνο, σε κάθε ευκαιρία για διοργάνωση γιορτής που δίνεται και η τοπική κοινωνία το αναγνωρίζει και το αποδέχεται κατακλύζοντας τους χώρους του σχολείου για να παρακολουθήσει και να επιβραβεύσει την προσπάθεια των μαθητών αλλά και των δασκάλων που διαφέρουν από το συνηθισμένο. Στη φετινή γιορτή συμμετείχαν όλοι οι μαθητές με τρία θεατρικά έργα που καταχειροκροτήθηκαν από τους παριστάμενους που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το χώρο.

Όπως μας λέει με υπερηφάνεια ο Διευθυντής του σχολείου κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος: «καταφέραμε το τετραθέσιο σχολείο να γίνει εξαθέσιο φέρνοντας τους συναδέλφους και τους μαθητές απ’ το Τύμπανο. Έτσι έχουμε ένα πλήρως επανδρωμένο σχολείο στους Τοξότες που μας επιτρέπει να διεκδικούμε και να προσφέρουμε περισσότερα. Εκτός από τους έξι δασκάλους που έχουν από μια τάξη, είμαι εγώ ο Διευθυντής κι ένας συνάδελφος για το ολοήμερο ενώ έχουμε έναν ακόμη με οργανική θέση για το Τμήμα Ένταξης που λειτουργεί με δώδεκα παιδιά».

Ο κ. Δημαρχόπουλος, με εμπειρία στο επάγγελμα αλλά και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχε αποσπασθεί επί σειρά ετών, χρησιμοποιεί τις γνώσεις, την όρεξη για δουλειά και τη διάθεση να προσφέρει, ψάχνοντας για το καινούργιο και καλύτερο για τους μαθητές του. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και μετέτρεψαν το Δημοτικό Τοξοτών, πόλο έλξης για τους μαθητές όλης της περιοχής.

 Όπως μας λέει: «φοιτούν στο σχολείο μας παιδιά που έρχονται από χωριά όπου υπάρχουν σχολεία, γιατί οι γονείς μαθαίνουν τη δουλειά που κάνουμε εδώ. Είμαστε από τα λίγα σχολεία της περιφέρειας που παρουσιάζουν αυξητικό αριθμό στην πρώτη δημοτικού ενώ δεν υπάρχει μετακίνηση πληθυσμού προς την περιοχή μας. Έχουμε παιδιά από το Όλβιο, τη Γαλάνη, το Τύμπανο, τους Τοξότες, τη Σεμέλη, το Διαλεχτό». Ο δραστήριος Διευθυντής με τους δασκάλους του σχολείου, έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα όπως αυτό του Πανεπιστημίου Αιγαίου πριν τρία χρόνια, στα πλαίσια του οποίου, με τους μαθητές του σχολείου έκαναν χαρτογράφηση του ποταμού Νέστου. Στην πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου, τα παιδιά έμαθαν για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής τους καθώς και τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ποταμός στην ευρύτερη περιοχή αφού τον ονομάζουν «πηγή ζωής».

Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία

 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δημαρχόπουλος: «θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία κι όχι στείρα μετάδοση γνώσης. Γι’ αυτό, τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα τα δημοσιοποιήσαμε για να ευαισθητοποιηθούν και οι μεγαλύτεροι και να κατανοήσουν την αξία του Νέστου. Στα πλαίσια αυτής της άποψης για το σχολείο είναι και οι προσπάθειές μας να φέρνουμε τους κατοίκους της περιοχής στις εκδηλώσεις μας για να θαυμάσουν τις προσπάθειες των παιδιών αλλά και για να δουν το σχολείο σαν κέντρο παραγωγής πολιτισμού» και μας ενημερώνει για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τώρα οι δάσκαλοι των Τοξοτών: «πρόκειται για μια ανταλλαγή δασκάλων για κάποιες ώρες μεταξύ επτά χωρών. Συμμετέχουν η Πολωνία, η Τουρκία, η Σλοβακία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία και η Ελλάδα. Δάσκαλοι αυτών των κρατών πηγαίνουν σε σχολεία των άλλων και διδάσκουν σε μαθητές χαμηλής επίδοσης. Με τον τρόπο αυτό μοιράζονται εμπειρίες πάνω στη διδασκαλία και τους τόπους της αλλά και μεταφέρουν τον ελληνικό τρόπο στο εξωτερικό».

Σε κάθε τάξη του σχολείου υπάρχει τηλεόραση και dvd ενώ γενικά υπάρχουν εννέα υπολογιστές, προτζέκτορες και όλη η υλικοτεχνική υποδομή που λειτουργεί επικουρικά στη μάθηση των μαθητών. Οι τάξεις λίγες , για να καλύψουν τις ανάγκες, χωρίστηκαν στα δυο και όπως μας ενημερώνει ο Διευθυντής: «έχουμε έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και βρίσκεται σε εξέλιξη το θέμα της επέκτασης του σχολικού μας κτιρίου κατά 350 τετραγωνικά μέτρα για την κατασκευή επιπλέον τάξεων».

Σε χαλεπούς καιρούς για την ελληνική περιφέρεια που αδειάζει αργά αλλά σταθερά, φαινόμενα όπως αυτό του Δημοτικού Σχολείου Τοξοτών, κρατούν τον κόσμο στα χωριά του βοηθώντας ουσιαστικά τις ερχόμενες γενιές να μην υστερούν έναντι των παιδιών των αστικών κέντρων. Αξιέπαινος ο Διευθυντής και οι δάσκαλοι-λειτουργοί των Τοξοτών και τυχεροί οι γονείς και μαθητές της περιοχής.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά» δηλώνει ο Γ. Γκιρτζίκης

Αναταραχή έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους του Δήμου Τοπείρου, μετά την …