Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 «Ελάτε να σχεδιάσουμε την Ξάνθη του Αύριο»

«Ελάτε να σχεδιάσουμε την Ξάνθη του Αύριο»

0

Ο συμβολισμός και η φιλοσοφική σημειολογία του Βιτρούβιου – ο τέλειος άνθρωπος σε πλήρη ανάταση και ανέλιξη μέσα στον τέλειο κύκλο…της ζωής, έργο του Ντα Βίντσι – αποτελεί ιδεατό θεώρησης που μορφοποιείται σε κοσμοθεωρία και  στάση ζωής για τον κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό «Πολίτες για την Αλλαγή, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Χρίστος Πούλιος. Χαρακτηρίζει την επαγγελματική, κοινωνική , πολιτική του ταυτότητα και σχηματοποιείται ως ανάγκη ενασχόλησης με τα κοινά με τη σφραγίδα της προσφοράς. Οι ιδέες και οι προτάσεις του για την Πόλη του Αύριο στη βάση της αντίληψης μιας «Ανοιχτής Πόλης», μιας «Πόλης Κέντρο οικονομικό και πολιτιστικό των Βαλκανίων», πόλο έλξης ανθρώπων και κεφαλαίων, της Πόλης που προσφέρει συνθήκες κοινωνικής συνοχής, οικονομικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας , διοικητικής αυτοδυναμίας, πολιτιστικής συνεργασίας ποιοτικής ζωής, της Πόλης που διευρύνει τους ορίζοντες της και αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ως αναπτυξιακά εργαλεία, της φιλικής -και ανθρώπινης Πόλης – που σήμερα δημοσιεύουμε – διακρίνονται από ένα υλοποιήσιμο τεχνοκρατικό σχεδιασμό που εγγυάται το αποτέλεσμα.

 

«Δίνουμε την μάχη, μια μάχη αρχών, μια μάχη με όραμα, με σχέδιο, με στρατηγική, για την πόλη μας».

Γεννημένος το 1960 στο Όλβιο Ξάνθης, σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης απ’ όπου πήρε πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού. Έκανε το μεταπτυχιακό στο εξωτερικό το 1980. Το εμβάπτισμα …της επαφής με τα κοινά έγινε μέσα από το φοιτητικό κίνημα όπου συμμετείχε στο Διοικητικό συμβούλιο των Πολιτικών Μηχανικών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και άρχισε την επαγγελματική του καριέρα ως Πολιτικός Μηχανικός. Το 1994 εξελέγη μειοψηφών σύμβουλος της κοινότητας Ολβίου. Εκπροσωπώντας τις μετοχές της κοινότητας Ολβίου στην υπό ίδρυση Αναπτυξιακή εταιρεία συμμετείχε στο συμβούλιο της Αναπτυξιακής και ήταν μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν στο Leader I. Στις εκλογές του 1998 εκλέχτηκε στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τοπείρου. Ως εκλεγμένος αντιπρόεδρος στην ΤΕΔΚ γνώρισε το αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη, «τον πρύτανη της τοπικής αυτοδιοίκησης», όπως τον χαρακτηρίζει: «Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Ήταν μυαλό ανοιχτό, είχε όραμα και στρατηγικούς στόχους για την πόλη. Αυτή η θητεία ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο για μένα. Κατέθεσα προτάσεις στην ΤΕΔΚ για την εφαρμογή του iso στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ένα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών όπου η συμμετοχή του δήμου θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική».

Ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του Παναγιώτη Σαλτούρου στις εκλογές του 2002 όπου δεν εξελέγη: «Ήταν μεγάλη εμπειρία γιατί διδασκόμαστε από τις αποτυχίες μας. Ήμουν συνοποψήφιος με τον Χρίστο Πούλιο στις διαδικασίες που έθεσε το ΠΑΣΟΚ για το χρίσμα και θεώρησα  καθήκον και δική μου παρόρμηση να συμμετάσχω σ’ αυτό τον αγώνα για το καλό της πόλης για την αλλαγή των δημοτικών πραγμάτων. Είναι τιμή για μένα αυτή η συμμετοχή. Δίνουμε την μάχη, μια μάχη αρχών, μια μάχη με όραμα, με σχέδιο με στρατηγική, για την πόλη μας».

«Θέλω μια πόλη ανοικτή, φιλική στους δημότες της, ανθρώπινη…» 

 «Ε»:Αναφερθήκατε στον Φ. Αμοιρίδη. Πιστεύεται ότι «φαγώθηκε η προίκα» του Αμοιρίδη;  Πιστεύεται ότι ο συνδυασμός «Πολίτες για την Αλλαγή», μπορεί να πιάσει… από κει το νήμα; Πιστεύεται ότι υπάρχει όραμα στην νυν δημοτική αρχή;

Μιχαηλίδης: «Ο Αμοιρίδης άφησε πολλά που πρέπει να συνεχιστούν. Δημιούργησε Σχολή τοπικής αυτοδιοίκησης όπου ο δήμαρχος οραματίζεται το μεγάλα και ασχολείται με αυτά. Ο Αμοιρίδης ασχολούνταν περισσότερο με τις Βρυξέλλες όπου είχε ιδρύσει γραφείο ώστε να μπορεί να αξιοποιεί τα προγράμματα της Ε.Ε. Είχε μια μεγάλη παρουσία στην ΚΕΔΚ ήταν πολύ διεκδικητικός, ήταν χαρισματικός. Η νυν δημοτική αρχή ασχολείται με τη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων δεν έχει υψηλούς και μακρόπνοους στόχους. Λείπει το όραμα και ο σχεδιασμός για την πόλη που θέλω».

«Ε»:Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την Πόλη του Αύριο.

Μιχαηλίδης: «Η Ξάνθη έχει μια ιστορία στο χώρο των Βαλκανίων που ήταν το κέντρο της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της ευρύτερης περιοχής στις αρχές του αιώνα. Και σήμερα έχουμε αυτή την ευκαιρία. Ας ξεχάσουμε το μικρόκοσμο της γειτονιάς μας της πόλης μας και ας αδράξουμε την ευκαιρία να καταστήσουμε  την πόλη μας Κέντρο των Βαλκανίων αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη πολυπολιτισμική της ταυτότητα,  την ιστορία της. Άποψή μου είναι ότι η Ξάνθη πρέπει να γίνει κοσμοπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων. Ένας πόλος έλξης κεφαλαίων και ανθρώπων. Προτείνω να διεκδικήσει η πόλη το τίτλο της πολιτιστικής  πρωτεύουσας της Ευρώπης. Κάποιοι μπορεί να με χαρακτηρίσουν αιθεροβάμονα όμως εγώ πιστεύω ότι η πόλη διαθέτει πολύ ζωντανό δυναμικό επιστημονικό ανθρώπους του πνεύματος, διαθέτει το πανεπιστήμιο. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Θα γίνουν έργα θα έρθει ανάπτυξη. Θέλω μια πόλη ανοικτή, φιλική στους δημότες της, ανθρώπινη  μια πόλη με ανθρώπους αισιόδοξους με υποδομές, με λιγότερους θορύβους και απαλλαγμένης από το κυκλοφοριακό, μια πόλη με σύγκληση στην κοινωνική διαστρωμάτωσή της, ενδοδημοτική σύγκλιση.H Ξάνθη δεν είναι μόνο η παλιά πόλη ή η 28ης Οκτωβρίου. Ξάνθη είναι το Δροσερό, τα Κιμμέρια η Λεύκη, η Καλλιθέα, η Χρύσα η Μορσίνη, όλες οι περιφερειακές γειτονιές. Προτείνω να δημιουργηθούν τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα για κάθε περιοχή απ’ αυτές. Με την συμμετοχή των δημοτών. Η Παλιά πόλη , είναι μεγάλο πλεονέκτημα, είναι απ’ τους λίγους συγκροτημένους παραδοσιακούς οικισμούς. Αυτό πρέπει  να γίνει θετικό συγκριτικό πλεονέκτημα: Προτείνω την ίδρυση ενός Γραφείου μέσα στην Δ’ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ώστε οι άδειες και ο τρόπος σχεδιασμού και η παρακολούθηση των έργων να γίνονται απ’ αυτό το Γραφείο και να παρακαμφθεί όλη αυτή η γραφειοκρατία του τριγώνου Δ’ Εφορείας  – Υπουργείο Μακ – Θράκης και Περιφέρειας που ταλαιπωρεί τους δημότες αφού για να βγει μια άδεια χρειάζονται δύο χρόνια. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την Αρχιτεκτονική Σχολή και οι μεταπτυχιακές εργασίες των φοιτητών να είναι πρακτική εφαρμογή και μια κατάθεση προτάσεων για τα  κτίρια της παλιά πόλης. Θα μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν οι μεταπτυχιακές σπουδές των φοιτητών που θα κάνουν αυτές τις εργασίες από κονδύλια του Δήμου. Προτείνω δε όσοι ασχολούνται να τιμώνται με τον τίτλο  του επίτιμου δημότη της πόλης για ν’ αποτελέσουν τους πρεσβευτές της πόλης μας».

«Ε»: Πιστεύεται ότι ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων με το νέο θεσμικό πλαίσιο μπορεί να δώσει ώθηση ν’ ανοίξει νέους δρόμους για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Μιχαηλίδης: Ο νέος κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων διαμορφώνει ένα καινούργιο πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κατηγορία των αρμοδιοτήτων που αφορούν καθαρά τοπικές υποθέσεις το εύρος των οποίον προσδιορίζεται στους  7 τομείς: ανάπτυξη, περιβάλλον ποιότητα ζωής και εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων και των οικισμών, απασχόληση, κοινωνική προστασία κι αλληλεγγύη, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός και πολιτική προστασία. Πρέπει να  αξιοποιήσουμε όλα αυτά που μας δίνει ο νέος κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Μέσα στα πλαίσια αυτά ο δήμος μπορεί να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για την πόλη. Τήρηση του δημοτολογίου και του Μητρώου αρρένων και έκδοση πιστοποιητικών ή χορήγηση αδειών για διάφορες λειτουργίες που καθορίζει η νομοθεσία. Εισαγωγή θεσμών ανάπτυξης της τοπικής δημοκρατίας. Θεωρώ ότι ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκηση είναι ο ομαδικός χώρος άσκησης  της άμεσης δημοκρατίας. Ο αιρετός είναι με το λαό, κάθε μέρα κρίνεται, κρίνει και απολογείται. Εισάγει καινοτόμες ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τις συμμετοχικές διαδικασίες όπως:Ο θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος, η Χάρτα δικαιωμάτων του δημότη, ο  οδηγός του δημότη, η υποχρέωση της δημοτικής και κοινοτικής αρχής να προβαίνουν σε ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων σε δημόσιες συνεδριάσεις είναι σημαντικά που πρέπει να τα δούμε σε βάθος και να τα υλοποιήσουμε».

«Ε»:Κύριε Μιχαηλίδη η μόνιμη… επωδός όλων των δημάρχων είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πολλές αρμοδιότητες αλλά δεν έχει τους ανάλογους πόρους.

Μιχαηλίδης: «Θα πρέπει η πολιτεία ένα μέρος των φόρων που εισπράττει να δώσει το δικαίωμα στους δήμους να το εισπράττουν αυτοί και να σταματήσει ο υδροκεφαλισμός της Αθήνας. Προβλέπεται σ’ ένα βαθμό αυτό».

«Ε»: Οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι γεγονός παρέχουν  ακριβές υπηρεσίες στον δημότη π.χ. ακριβό νερό. Πως αξιολογείται τη λειτουργία τους και επίσης πως κρίνεται το νέο νόμο για την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε έργα. Μπορεί να αξιοποιηθεί από το δήμο;

Μιχαηλίδης: «Πρέπει να επανασχεδιάσουμε από μηδενική βάση όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις  με την εφαρμογή του iso–  διεθνές σύστημα διασφάλισης της ποιότητας στην παροχή των υπηρεσιών ώστε η αποτελεσματικότητα τους να φτάσει στο ανώτατο δυνατό βαθμό. Ο Νόμος περί σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ, θεωρώ ότι είναι πρόκληση και ανοίγει νέους δρόμους, καινούργιες προοπτικές με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή έργων στην αποτελεσματικότητά τους  και στην υψηλή παροχή υπηρεσιών. Προβλέπει  εκτέλεση έργων δημοσίου ενδιαφέροντος με ιδιωτική ολική ή μερική χρηματοδότηση και ανάληψη από τον επιχειρηματικό τομέα των ευθυνών κατασκευής των επιχειρηματικών κινδύνων και της υποχρέωσης για μακροχρόνια ασφάλιση και συντήρηση έναντι του δικαιώματος της εκμετάλλευσης του έργου για ορισμένη χρονική περίοδο και μετά θα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του δήμου».

«Ε»:Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στις επιλογές αναδόχων.

Μιχαηλίδης:  «Υπάρχει ένα ρυθμιστικό σχέδιο που διασφαλίζει τόσο το δημόσιο συμφέρον αλλά και τα δικαιώματα του ιδιώτη».

«Ε»: Ποια είναι η άποψή σας για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο; «Σχεδιάζει» σωστά την Ξάνθη του αύριο;

Μιχαηλίδης: «Θεωρώ ότι διακατέχεται από μια κοντόφθαλμη και χρονικά και ευρύτερα λογική. Μελέτησα τη φιλοσοφία του και εξεπλάγην από το γεγονός ότι ο χρονικός ορίζοντας προβλέψεων για το Γενικό πολεοδομικό σχέδιο είναι μέχρι το 2011. Μας μένουν πέντε χρόνια δεν ξέρουμε πότε θα υπογραφεί και κινδυνεύει  να μείνει στα χαρτιά. Θεωρώ ότι τέτοιοι σχεδιασμοί πρέπει να γίνονται μ’ ένα χρονικό ορίζοντα 20ετίας, όπου θα σχεδιαστεί η ανάπτυξη της πόλης, τα δίκτυα,  οι υποδομές και ότι  άλλο χρειάζεται για μια πόλη σύγχρονη που να παρέχει μια ποιότητα ζωής στον δημότη».

 

Σε πλαίσιο

Πρόταση Μιχαηλίδη για τηλεθέρμανση από το γεωθερμικό πεδίο της Κεσσάνης

«Το γεωθερμικό πεδίο της Νέας Κεσσάνης μπορεί να δώσει 500 κυβικά νερό την ώρα, θερμοκρασίας 92 βαθμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τηλεθέρμανση των σπιτιών. Το θέτω ως πρόταση. Να το σχεδιάσουμε και να το αξιοποιήσουμε»

.

«Ε»: Πως κρίνετε την κάθοδο στις εκλογές αμιγώς μειονοτικού συνδυασμού;

Μιχαηλίδης: «Θεωρώ ότι οι συνδημότες μας, οι φίλοι μας, οι συνεργάτες μας, οι μουσουλμάνοι πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια κοινά. Ίσως να οδηγήθηκαν εκεί από το γεγονός ότι δεν έχουν εκπροσώπηση στο δήμο. Νομίζω ότι ο κάθε συνδημότης είναι ελεύθερος να ασχοληθεί με την πολιτική και με τον τρόπο που θέλει να συνεισφέρει. Θα χαιρόμουνα ν’ ακούσω τις απόψεις τους να δούμε το πρόγραμμά τους. Ανεξάρτητα από το θρήσκευμα και την πολιτική τοποθέτηση του καθενός είμαστε όλοι πολίτες αυτής της πόλης …τον ίδιο αέρα αναπνέουμε. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα Έλληνα και μετά πολίτη του κόσμου. Θεωρώ ότι η διακίνηση των ιδεών των προτύπων δεν έχει σύνορα και θρησκείες».

«Ε»:Πως κρίνετε το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα και τι μηνύματα εισπράττεται;

Μιχαηλίδης: «Υπάρχει ένα καλό κλίμα, κατακτήσαμε ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού που ξεκίνησε από την Διαπαραταξιακή επιτροπή για τον επιμερισμό των σταντ και κάναμε πρόταση να συνεχίσει να λειτουργεί αυτή και η οποία έγινε δεκτή από τον κ. Στυλιανίδη. Κάθε συνδυασμός έχει τις αξίες τους και το πρόγραμμά του. Το πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Πολίτες για την Αλλαγή» ήταν προϊόν μιας συλλογικής δουλειάς ανθρώπων τεχνοκρατών με γνώση των προβλημάτων της πόλης. Αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και κάναμε ένα συμβόλαιο τιμής που μας δεσμεύει για την υλοποίησή του αν οι πολίτες μας επιλέξουν  σαν επόμενη δημοτική αρχή. Αυτό θα το τηρήσουμε θέμα θέμα παράγραφο παράγραφο… …Εισπράττω πολύ θετικά μηνύματα υπάρχει ένα κλίμα αισιόδοξο. Πιστεύω ότι ο κόσμος την θέλει την αλλαγή, είναι έτοιμος για την ανατροπή. Μετά από 30 χρόνια διοίκησης του δήμου από την ίδια παράταξη υπάρχει μια κούραση. Τα ίδια πρόσωπα έκαναν τον κύκλο τους ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Δεν υποτιμώ κανένα αλλά νομίζω ότι υπάρχει αναγκαιότητα για αλλαγή, να δοθεί μια ώθηση, μια νέα πνοή στην πόλη μας.  Είναι η ώρα της Αλλαγής»!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Θα ιδιωτικοποιήσετε και την ΔΕΗ»;

Μια κάιρια ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης μαζί με τους βουλευτές Πιπεργ…