Γιακουμάτος: «Δεν σας είπα ψέματα»

0

Με την ιαχή: «Μας είπατε ψέματα…» προϋπάντησαν τον υφυπουργό Απασχόλησης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο στα σκαλιά του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης την Παρασκευή το πρωί, οι …άνεργοι της «ΦΩΝΗΣ της ΑΜΕΡΙΚΗΣ» θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθούν ότι ο υφυπουργός δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις από την προηγούμενη συνάντησή τους τον Μάιο. «Θα τα πούμε …θα τα πούμε όλα», ήταν η απάντηση του κ. Γιακουμάτου και έτσι κι έγινε. Τα είπαν και τα συμφώνησαν αφού προηγουμένως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Νίκος Παπαβασιλείου ανέφερε ένα προς ένα τα ζέοντα προβλήματα του νομού συμπληρώνοντας κάθε τόσο, τι και τι δεν, υλοποιήθηκε σε σχέση με τις δεσμεύσεις του κ. υφυπουργού.

Μακριά η λίστα των εργασιακών προβλημάτων του νομού

Απ’ την ανεργία ξεκίνησε ο κ. Παπαβασιλείου που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ε.Κ.Ξ. αγγίζει το 18% στο νομό και την απώλεια σε δύο χρόνια 3.000 θέσεων εργασίας, από κλείσιμο εργοστασίων facon  και των απολύσεων του 2% που δικαιούνται οι εργοδότες από τον νόμο και το εξαντλούν.

Την επιφύλαξή του κατέθεσε για την μετατροπή του εργοστασίου Ζάχαρης σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης, στο σημείο που αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για τη συνέχιση της λειτουργίας του, ενώ ως «δράμα» χαρακτήρισε την κατάσταση των εργαζομένων στη ΦΩΝΗ της Αμερικής καθιστώντας τον ανακόλουθο με τις δεσμεύσεις του για προσπάθεια απορρόφησης μέρους των εργαζομένων από την ΕΡΤ και για  τους υπόλοιπους 18μηνα προγράμματα μερικής απασχόλησης με 13.500 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Αντ’ αυτού η διοίκηση της ΕΡΤ αρνήθηκε να προσλάβει εργαζόμενους από την ΦΩΝΗ ενώ για τα προγράμματα έχουν προσληφθεί 25 εργαζόμενοι στην Νομαρχία, το κονδύλι κατέβηκε στα 9.000 ευρώ και οι εργαζόμενοι παίρνουν από 460 – 600 ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Ο κ. Παπαβασιλείου ζήτησε να γίνει κάτι παρόμοιο με τα Φωσφορικά Λιπάσματα και ζήτησε από τον κ. Γιακουμάτο να μεσολαβήσει να έχει το σωματείο συνάντηση με τον κ., Ρουσόπουλο.

Η λίστα με τα προβλήματα δεν μπορούσε να μην συμπεριλάβει τα συνεταιριστικά για τα οποία ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε ότι βάλλονται από την ΑΤΕ και ότι δεν έχουν εγκριθεί προγράμματα εξυγίανσης  παρά μόνο της ΕΛ.ΒΙ.Ζ και η ΣΕΚΑΠ που στέκεται πιο καλά στα πόδια της απ’ όλα τ’ άλλα με την αύξηση στο φτηνό τσιγάρο από τον Φόρο Κατανάλωσης που είναι το 75% των πωλήσεων της και την μη έγκριση των προγραμμάτων και την ένταξη στον επενδυτικό νόμο θα έχει πρόβλημα. Για τη ΡΟΔΟΠΗ τόνισε ότι η ΑΤΕ πουλάει τις μετοχές των άλλων συνεταιριστικών απαλλάσσοντας την έντεχνα από τους μετόχους για να την πουλήσει. Μάλιστα ανέφερε το πάγιο αίτημα των εργατικού κέντρου για την σύσταση μιας μεγάλη συνεταιριστικής μονάδας παραγωγής γάλακτος.  

Η στελέχωση του ΙΚΑ με 20 άτομα  – παρά τη δέσμευση του υφυπουργού δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ενώ κατέθεσε αίτημα για δημιουργία παραρτήματος του ΙΚΑ στην ορεινή περιοχή.

Σαν επιμέρους προβλήματα ανέφερε την καθυστέρηση του 12% στους εργοδότες που αποτελεί κίνητρο για θέσεις εργασίας και την αναγκαιότητα ενός καινούργιου κτιρίου για το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Επίσης για την Καπνική Μιχαηλίδη, ότι ενώ πέρυσι δεσμεύτηκε για 300 θέσεις το ίδιο και για φέτος, όμως μόνο 150 εργαζόμενοι δουλεύουν.

Γνώμες πολιτικών

Στη συνέχεια και πριν απαντήσει ο κ. Γιακουμάτος ο βουλευτής κ. Τσαλίδης ανέλαβε την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση για το εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης, ενώ για την ΦΩΝΗ παραδέχτηκε ότι δεν υλοποιήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις.

Ο περιφερειάρχης κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε κυρίως γενικά σε εργασιακά θέματα σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ ο υπερνομάρχης κ. Τάτσης είδε… το ποτήρι  μισογεμάτο και έκανε λόγο για «ανεργία παρελθόντος» και προβλήματα που πηγάζουν από το παρελθόν.

Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης περιέγραψε την ταυτότητα της ανεργίας  – αμφισβητώντας τα στοιχεία του Ε.Κ.Ξ. – τονίζοντας ότι αφορά κυρίως τις γυναίκες, τους κατοίκους της ορεινής περιοχής και τους ομογενείς παλιννοστούντες.

Παράλληλα κατέθεσε ακόμη μια φορά την αντίθεσή του αναφορικά με τις περιορισμένες αρμοδιότητες που έχει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση από την πολιτεία  κι αυτό πολλές φορές λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην επίλυση πολλών προβλημάτων, ενώ ζήτησε άμεσα να δοθεί το Ναυπηγοεπισκευαστικό επίδομα, να στηριχθούν οι 1000 καπνεργάτες με νόμο και να επιλυθεί σύντομα το πρόβλημα των ασφαλισμένων στο ΝΑΤ, το οποίο δεν έχει σύμβαση με τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους. Επίσης έδωσε έμφαση στην στήριξη  απ’ όλους της προσπάθειας προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην περιοχή.

Γιακουμάτος: «Τι είπα και τι έκανα…»

Ο κ. Γιακουμάτος απάντησε σε ένα προς ένα στα προβλήματα, αφού επεσήμανε ότι αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την επίλυσή τους αφού έρχεται για τρίτη φορά στην Ξάνθη και σημειώνοντας ότι «μπορεί κάποια πράγματα να μην έγιναν αλλά ψέματα δεν λέω…» απάντησε στους εργαζόμενους της ΦΩΝΗΣ.

1)Έτσι αναφορικά με αίτημα για νέο κτίριο για το Εργατικό Κέντρο:  «Έχει ανατεθεί μελέτη στο ΔΠΘ και θα υλοποιηθεί σύντομα»

2) «Δίνουμε έμφαση με την εξαίρεση του ν. Ξάνθης από την κλήρωση στο να καταστήσουμε την Ξάνθη προορισμό για τον κοινωνικό τουρισμό»

3) «Διορίσαμε στον Βρεφονηπιακό σταθμό 55 άτομα και προκηρύχθηκαν 90 θέσεις σε διάφορους φορείς(ΙΚΑ,ΣΕΠΕ,ΟΕΚ) στην Ξάνθη, όμως οι προσλήψεις θα γίνουν μετά τις εκλογές καθώς έτσι ορίζει ο νόμος».

3) «Μην παραπονιέστε για εργατικές κατοικίες γιατί ο Δήμος Ξάνθης δεν παραχώρησε οικόπεδο. Στο σημείο αυτό άφησε μια αιχμή προς τους τοπικούς άρχοντες:  «Τι κάνει η Ξάνθη για την Ξάνθη;»! Σημείωσε ότι ο Δήμος Αβδήρων έχει παραχωρήσει οικόπεδο και σύντομα θα αναγερθούν εργατικές κατοικίες, ενώ ο Δήμος Τοπείρου…και η κοινότητα Σελέρου… αγρόν αγοράζουν!

4) «Το ΙΚΑ έχει στελεχωθεί με 10 άτομα και θα στελεχωθεί με άλλα 10 από το πρόγραμμα Stage μετά τις εκλογές».

5)Για την Καπνική Μιχαηλίδη: «Είναι ιδιώτης δεν έχω τη δυνατότητα να τον πιέσω»

6) «Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμος ο νόμος για το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα «περιθάλπει» άνεργους άνω των 50 ετών, από κλάδους σε φθίνουσα πορεία  – και μέσα σ’ αυτούς είναι και ο καπνός –  παρέχοντας το 80% του μισθού τους»

7)»Το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε από 311 σε 404 ευρώ».

8)Μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι ολοκληρωθεί η online μηχανοργάνωση του ΟΑΕΔ και έτσι θα γνωρίζουμε όλους τους πραγματικά ανέργους». Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Γιακουμάτος σημείωσε ότι ισχύει ο νόμος 1545 (επί Ανδρέα Παπανδρέου) που  όμως θα υπάρξει κάποια τροπολογία. Επεξηγηματικά: Αν ένας άνεργος ειδοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ να πιάσει δουλειά και δεν πάει, φεύγει από το σύστημα. Ο κ. Γιακουμάτος σημείωσε ότι θα του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία.

Φωνές για τη ΦΩΝΗ… 

Όταν έφτασε η ώρα να αναφερθεί στο θέμα των ανέργων της ΦΩΝΗΣ της Αμερικής «αποκάλυψε» που σκάλωσε η …δουλειά και δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις του για 13.500 ευρώ από τα προγράμματα μερικής απασχόλησης και για απορρόφηση από την ΕΡΤ.

«Παντού υπάρχουν Εφιάλτες…» και προς αποσαφήνιση:  Όταν τέθηκε το θέμα για 13.500 ευρώ και εγκρίθηκαν τα 12.000, κάποιος εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας εκφράζοντας την ένστασή του καθώς ο ίδιος να παίρνει λιγότερο μισθό από μερικούς απασχολούμενους. Το αίτημα έγινε δεκτό και το ποσό …κατέβηκε στα 9000 ευρώ.

Ενώ για την ΕΡΤ τόνισε ότι ο κ. Παναγόπουλος ήταν αρνητικός και κανείς συναρμόδιος υπουργός δεν δεσμεύεται συνεπώς προφανώς το θέμα πάει στις καλένδες!

Αίσθηση προκάλεσε η  αναφορά του κ. Γιακουμάτου στον Δήμαρχο Ξάνθης ο οποίος όπως σημείωσε αρνήθηκε να προσλάβει κάποιους από τους ανέργους της ΦΩΝΗΣ όπως έκανε η Νομαρχία Ξάνθης.

Ακολούθησε έντονη συζήτηση με τους ανέργους της ΦΩΝΗΣ και ο κ. Γιακουμάτος ζήτησε από τον πρόεδρο του σωματείου να του παραδοθεί ένας κατάλογος με τα ονόματα όλων των τέως εργαζομένων στη ΦΩΝΗ καθώς κι’ αυτών που είχαν σύμβαση με τον εργολάβο φύλαξης και καθαριότητας όπου θα αναφέρεται η οικογενειακή κατάσταση και το εφάπαξ που πήραν, ούτως ώστε αν αυτό είναι μικρό να το… συμπληρώσει το υπουργείο.

Αυτό που συνάγεται συμπερασματικά είναι ότι τα προβλήματα των εργαζομένων τουλάχιστον τυγχάνουν ευήκοων ώτων του κ. Γιακουμάτου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Συνδημότισσες  και συνδημότες, Νιώθω την ανάγκη  30 ημέρες πριν  από τις εκ…