«Θα ιδιωτικοποιήσετε και την ΔΕΗ»;

0

Μια κάιρια ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης μαζί με τους βουλευτές Πιπεργιά Δημήτριο και Κεγκέρογλου Βασίλειο προς τον Πρωθυπουργό με θέμα:«Μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ». Προκληθείς από την ασαφή απάντηση του Πρωθυπουργού σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ο κ. Σγουρίδης παραθέτει διάφορα στοιχεία που παραπέμπουθν σε μια προσπάθεια μεθόδευσης από μέρους της κυβέρνησης με΄σω της διοίκησης της ΔΕΗ ώστε να βρεθέι η εταιρεία σε οικονομικό αδιέξοδο και αυτό να λειτουρ΄γησιε ως άλλοθι ιδιωτικοποίησης της κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

«Ο κ. Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη  διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παρεχώρησε στην 71η ΔΕΘ, για πιθανή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κατά το πρότυπο του ΟΤΕ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.

Οι δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, που πιθανώς φανερώνουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και έγιναν για να ανιχνευθούν οι αντιδράσεις, εξηγούν πλήρως τα ασύμμετρα μέτρα, που λαμβάνει η κυβέρνηση, σε βάρος της ΔΕΗ, όπως ομολογεί και η ίδια, προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη ΔΕΗ.

Είναι διάχυτη πλέον, η εντύπωση σε όσους έχουν στοιχειώδη γνώση των όσων συμβαίνουν στη ΔΕΗ, ότι η κυβέρνηση καθοδηγεί την ορισμένη από αυτή Διοίκηση της ΔΕΗ σε αποφάσεις που την αποσυνθέτουν και την διαλύουν.

Κορυφαίο δείγμα είναι η απόφαση της ΡΑΕ, μετά από υπόδειξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, μπροστά στον κίνδυνο να αποκαλυφθούν τα αδιέξοδα των επιλογών της Κυβέρνησης και να ναυαγήσουν οι επικείμενοι διαγωνισμοί κατασκευής των νέων μονάδων.

Οι παρεμβάσεις αυτές της κυβέρνησης και οι αλχημείες της ΡΑΕ, υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να επιβαρύνεται με 100.000 ευρώ την ημέρα, κατά μέσο όρο και περισσότερα από 35.000.000 ευρώ το χρόνο, τα οποία καταβάλει στο  ΔΕΣΜΗΕ, για αποπληρωμή των αποκλίσεων που εισπράττουν οι ιδιώτες παραγωγοί και οι εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής, ήδη καταγράφονται στα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2006, που εμφανίζουν μείωση των καθαρών κερδών κατά 34,7%, παρά την αύξηση κατά 10% των εσόδων, την μείωση των επενδυτικών δαπανών κατά 10%, με ότι αυτό σημαίνει για τον τεχνολογικό της εκσυγχρονισμό, τη μηδενική επιβάρυνση για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής CO2 και παρά τα κέρδη 11,2 εκατ. ευρώ που θα αποκομίσει για πρώτη φορά από τη ΛΑΡΚΟ.

Η μείωση των κερδών είναι αποτέλεσμα της αύξησης των λειτουργικών δαπανών κατά 18,7% που οφείλονται στην αύξηση των δαπανών για καύσιμα και κατά κύριο λόγο στις αυξημένες δαπάνες για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω αύξησης της Οριακής Τιμής του Συστήματος στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες είναι μειωμένη κατά 7% (-1.600 GWh), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή και αν η τάση αυτή συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους θα στερηθούμε 2.400 GWh. Αν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από τους λιγνίτες, ήταν στα περσινά επίπεδα, δεν θα είχαμε μείωση των κερδών της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από τις τιμές πετρελαίου.

Η αλλαγή όμως, στον τρόπο υπολογισμού, της Οριακής Τιμής του Συστήματος, είχε σαν αποτέλεσμα και την επιστροφή επιλεγόντων καταναλωτών, που είχαν επιλέξει άλλον προμηθευτή, στη ΔΕΗ, αφού τους εγκατέλειψαν οι προμηθευτές τους, που προτιμούν να εγχύουν την ενέργεια στο σύστημα αμειβόμενοι με την αυξημένη Οριακή Τιμή του Συστήματος.

Οι καταναλωτές αυτοί που καταναλώνουν το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλούν μια πρόσθετη επιβάρυνση στην ΔΕΗ, που ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ το 2006, αφού η ΔΕΗ αγοράζει την ενέργεια με 65 ευρώ την MWh, περίπου, και την πουλά σ΄  αυτούς με 42 ευρώ.

Έτσι η αγορά αντί να  ανοίξει στον ανταγωνισμό κλείνει, αφού η ΔΕΗ προμηθεύει το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών, με ζημιά που υπερβαίνει συνολικά τα 65 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσό που ωφελούνται αντίστοιχα οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τις παρεμβάσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, φτιάχνεται μια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με μοναδικό προμηθευτή τη ΔΕΗ και μονοψώνιο το ΔΕΣΜΗΕ, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη ΔΕΗ σε οικονομικό αδιέξοδο επ΄ ωφελεία των ανταγωνιστών της και επί  ζημία των καταναλωτών που θα πληρώνουν τις συνεχείς ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ζητά η ΔΕΗ για να καλύψει αυτές τις ζημιές.

Το διαφαινόμενο οικονομικό αδιέξοδο και οι ζημιές που θα παρουσιαστούν, ενδεχομένως θα αποτελέσει το άλλοθι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ‘ώστε να καταστεί μειοψηφική η συμμετοχή του δημοσίου και να εκχωρηθεί το μάνατζμεντ της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

•Αν προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση πακέτου μετοχών πέραν του 51%, ώστε να καταστεί μειοψηφική η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ;

•Αν προτίθεται να εκχωρήσει το μάνατζμεντ της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή;

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημα…