Κανόνες στο θέμα που απασχολεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλους τους γονείς, τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από ανήλικα παιδιά, έρχεται να θέσει η υπουργική απόφαση απαγόρευσης που όμως χρειάζεται συνεργασία και υπευθυνότητα από όλη τη σχολική κοινότητα για να εφαρμοσθεί σωστά.
Ένα μείζον ζήτημα υγείας που προέκυψε από τη χρήση της τεχνολογίας και έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας δημιουργώντας προβλήματα που δυστυχώς θα φανούν στο μέλλον με τον χειρότερο τρόπο, απασχολεί γονείς και δασκάλους. Πρόκειται για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά και εφήβους στις ευαίσθητες ηλικίες που ακόμη αναπτύσσονται και η ακτινοβολία που δέχονται από την αλόγιστη χρήση τους, μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες βλάβες.
Η Υπουργική απόφαση
Όπως μας ενημερώνει ο κ. Ανδρέας Μόσχου, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης: «η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολικό χώρο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ένας μαθητής «φέρει» το τηλέφωνο στο σχολείο, υποχρεούται να το έχει εκτός λειτουργίας στη τσάντα του».
Ως προς τις κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν ο κ. Μόσχου αναφέρει: «οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι επίπληξη και ενημέρωση του κηδεμόνα ωστόσο επαφίεται στο σύλλογο των καθηγητών του σχολείου αν θα προχωρήσει και σε τι είδους τιμωρία. Φυσικά οι καθηγητές προσπαθούν πάντα να υπάρξει κάποιος διακανονισμός με το παιδί και το γονιό και να μη φτάσουμε σε αποβολές αφού όλοι ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για την υγεία των παιδιών κι όχι για την τιμωρία τους».
Παράδειγμα προς μίμηση οι καθηγητές
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων όμως δεν απαγορεύεται μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους δασκάλους και καθηγητές μέσα στις τάξεις. Όπως αναφέρει ο κ. Μόσχου: «είναι απαράδεκτο να διακόπτεται το μάθημα από τον χτύπο του τηλεφώνου του καθηγητή και να βγαίνει έξω για να απαντήσει. Φυσικά πρέπει να δίνουμε ως διαδάσκοντες το καλό παράδειγμα και να μη μένουμε μόνο στην επιβολή κυρώσεων».
Τι προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη
Διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη στο υπουργείο Παιδείας, μετά τη διάσταση που έλαβε το συγκεκριμένο θέμα, τις τελευταίες εβδομάδες. Η ανεξάρτητη αρχή, σύμφωνα με την εμπειρία που αποκόμισε από τις επισκέψεις σε σχολεία και από το διάλογο με μαθητές, αναφέρει ότι: «η ενημέρωση και ο διάλογος με τους Συλλόγους Γονέων και τους μαθητές θα πρέπει να αφορά τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και να διεξαχθεί κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο προστασίας και δικαιωμάτων όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Ο Συνήγορος διατυπώνει προς το υπουργείο Παιδείας προτάσεις για το χειρισμό του ζητήματος μέσω εγκυκλίων με σαφείς προβλέψεις για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, ώστε να αποτρέπεται αποτελεσματικά η «"θυματοποίηση"’ των μαθητών από τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο χώρο του σχολείου».
Οι προτάσεις αφορούν: για τα μεν σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού ωραρίου, ενώ για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου ήδη απαγορεύεται ρητώς η χρήση κινητών στις ώρες των μαθημάτων, ο Συνήγορος προτείνει να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος ως προς τους τρόπους εφαρμογής της ισχύουσας απαγόρευσης και το ρόλο των εκπαιδευτικών, ενθαρρύνοντας τη διεξαγωγή διαλόγου στα σχολεία με συμμετοχή των μαθητικών κοινοτήτων και στόχο τη θέσπιση κανόνων αυτοδέσμευσης και αυτοπροστασίας στην κάθε εκπαιδευτική κοινότητα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ